ОПРЕДЕЛЕНИЕ

297

гр.Плевен, 18.02.2019 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, V –ти състав, в закрито съдебно заседание на осемнадесети февруари  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                                          Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №179 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано въз основа на жалба от В.И.С. с ЕГН **********,***, II-ра група, против Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на затвора-гр.Белене. С жалбата се претендира прогласяване на нищожност на оспорената заповед.

С жалбата е направено искане за освобождаване от заплащане на държавна такса, както и за назначаване на служебен защитник.

При образуване на делото, към същото не е била приобщена преписката по издаване на оспорената заповед, поради което с Разпореждане №881/15.02.2019 год. същата е изискана от Началника на затвора-гр.Белене и е представена с писмо вх.№857/18.02.2019 год.

Видно от приложената административна преписка, с оспорената заповед, на С. е наложено дисциплинарно наказание  „извънредно дежурство по поддържане на хигиената в групата“ за срок от седем дни, на основание чл.101, т.2 от ЗИНЗС, за нарушение на чл.97, т.4 от ЗИНЗС затова, че е използвал вербална агресия (арогантно държане и отправяне на заплахи срещу м.с. Андреева), което съставлява дисциплинарно нарушение съгласно чл.100, ал.1, ал.2, т.5 от ЗИНЗС.

Съдът намира постъпилата жалба за недопустима. Налагане на дисциплинарно наказание от вида на процесното- „извънредно дежурство по поддържане на хигиената в групата“, не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност, тъй като специалният закон предвижда оспорване единствено по административен ред  (пред Главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията").

По силата на  чл. 110, ал. 1 и ал. 2 от ЗИНЗС,  заповедите за дисциплинарно наказание, издадени от началниците на затворнически общежития и на поправителни домове, подлежат на обжалване пред началника на затвора. Заповедите, издадени от началника на затвора, подлежат на обжалване пред главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГД"ИН"), а в случаите по чл. 104, ал.3 – пред министъра на правосъдието. Заповедите се обжалват в 7-дневен срок от запознаване на лишения от свобода със заповедта, като жалбата се подава чрез органа, наложил дисциплинарното наказание. Съгласно чл. 111 от ЗИНЗС съдебният контрол по отношение на наложените дисциплинарни наказания по чл. 101 от ЗИНЗС е допустим единствено за наказанието "изолиране в наказателна килия" пред административния съд по местонахождението на затвора или поправителния дом. За останалите видове наказания, в това число и наложеното с оспорената заповед наказание „извънредно дежурство по поддържане на хигиената в групата“, което е регламентирано в чл. 101, т. 2 от ЗИНЗС, се предвижда оспорване единствено по административен ред, поради което законодателят е изключил общия ред за съдебен контрол за законосъобразност на административните актове по чл. 145 и следващите от АПК. В този смисъл  Определение № 799 от 19.01.2018 год. по адм. д. № 568/2018 г., IV – то отделение на ВАС.

Поради изложените съображения, жалбата се явява процесуално недопустимо съгласно чл. 159, т. 1 АПК и следва да бъде оставена без разглеждане, а съдебното производство по делото прекратено. Като делото като преписка следва да се изпрати по подведомственост на Главния директор на ГДИН, който следва да се произнесе по редовността, допустимостта и основателността на подадената жалба, в т.ч. по искането във връзка с заплащането на държавната такса и назначаването на служебен защитник.

Воден от горното и на основание чл.130, ал.4 от АПК и чл.110, ал.1 от ЗИНЗС съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 179 по описа на Административен съд- Плевен за 2019 г., образувано по жалба от В.И.С. с ЕГН **********,***, II-ра група, против Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на затвора-гр.Белене.

ИЗПРАЩА делото по подведомственост на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му, от  жалбоподателя В.И.С., от Началника на затвора –гр.Белене и от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

            Преписи от определението да се изпратят незабавно на страните и на главния директор на ГДИН, по факс/електронна поща или друг бърз начин, с указание отрязък от съобщенията за връчване на определението да се върнат по делото.

 

 

СЪДИЯ: