Р       Е       Ш     Е       Н       И       Е

 

№ 297

гр. Плевен, 05.06.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на седемнадесети май две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА                                                           

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

НАНКА РАЧЕВА

При Секретар: ВЕНЕРА МУШАКОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 170/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на „Евкалипт Консулт“ ЕООД-гр. Плевен, представлявано от управителя А.В.К. срещу Решение № 949/03.12.2018 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 2434/2018г. по описа на съда.

С решението си съдът е изменил Наказателно постановление № 15-0000742/06.02.2018г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ - Плевен, с което на основание чл. 81, ал. 2 от Закона за насърчаване на заетостта на „Евкалипт Консулт“ ЕООД – гр. Плевен, представлявано от А.В.К. е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева за нарушение на чл. 32 ал.1  от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, като е намалил размера на наложената имуществена санкция на 1000 лева. Наказателното постановление е издадено, затова че при проверка на място в посреднически офис на „Евкалипт консулт“ ЕООД на 22.01.2018г., намиращ се в гр. Плевен, бул. **** и при проверката по документи на 23.01.2018г. в ДИТ-Плевен, във връзка с изисканите документи, копия на предоставените индивидуални договори за наемане на работа от работодателя или упълномощено от него лице, от страна на посредника по наемане на работа е обяснено: Работодателят сключва договорите за наемане на работа след като търсещото работа лице се яви на място при работодателя. На лицата, търсещи работа и устроени на работа, се предоставя само Individual accommodation order form. Посредникът не е предоставял на търсещите работа лица в т.ч. на А.С.Р.с ЕГН **********, преди заминаването му от България, подписан индивидуален договор за наемане на работа от работодателя, или от упълномощено от него лице, да подписва индивидуални договори за наемане на работа, както и превод на договора на български език, което предоставяне да е удостоверено с декларация, подписана от лицето. Видно от получения сигнал от посолство Лондон на 23.11.2017 г., българският гражданин А. Р. се е явил в компанията Scope HR Solutions Ltd. в Мейдстоун, без компанията да е уведомена.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Счита, че решението е неправилно, незаконосъобразно и необосновано. Посочва, че при намиране на работа на лицето А.С.Р.дружеството е посредничило за намирането на работа чрез договор за сътрудничество от 14.11.2016г., сключен с фирмата Universal Consulting, Словакия. С А. С. Р., през 2017г. са сключили индивидуален трудов договор, като същият е заминал да работи в гр. Бирмингам, UK, като този договор е представен в ДИТ – Плевен и до настоящият момент не е върнат. Сочи, че явяването на работа на лицето в компанията Scope HR Solutions Ltd. в Мейдстоун не е свързано с тях, като посредник за намирането му на работа в тази фирма. Ето защо счита, че е неоснователен извода на първоинстанционния съд, че от така установената фактическа обстановка се установява извършване на нарушението. Твърди, че не е допуснато така посоченото нарушение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Моли се за отмяна на оспореното решение, а по същество – да бъде отменено НП.

Ответникът по касация – Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Плевен не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е неоснователна. Извършеното нарушение е доказано от събраните доказателства и предлага да се остави в сила решението.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Правилно, въз основа на представените по делото писмени и гласни доказателства съдът е приел за безспорно доказано описаното деяние, осъществяващо състав на нарушение по чл. 32 ал.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, като е изменил размера на наложеното наказание към установения от закона минимум, предвид липсата на данни за други извършени нарушения.

Разпоредбата на чл. 32 ал.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа изисква посредникът да предостави на търсещото работа лице преди заминаването му от Република България подписан индивидуален договор за наемане на работа от работодателя или упълномощено от него лице да подписва индивидуални договора за наемане на работа, както и превод на договора на български език. Предоставянето на индивидуалния договор се удостоверява с декларация, подписана от лицето. В ал.2 са изброени данните, които следва да съдържа индивидуалния договор за наемане на работа – датата и мястото на сключването му, срок, както и условията по наемане на работа и дължимите от работодателя обезщетения и задължението за сключването на застраховка за сметка на работодателя и рисковете, които покрива.

„Евкалипт Консулт“ ЕООД  е регистриран като осъществяващ посредническа дейност по наемане на работа. От представените писмени обяснения на управителя на дружеството, сигнал от посолството на Великобритания и представен попълнен формуляр (на английски език) – Individual accommodation order form и свидетелските показания, се установява, че лицето А.С.Р.е изпратено от „Евкалипт Консулт“ за наемане на работа във Великобритания в периода 21.11.-25.11.2017г., на основание единствено попълнен индивидуален формуляр на заявка за настаняване -   Individual accommodation order form, по повод на което е заплатило на дружеството суми за превод и транспорт и превод на договор. Лицето е пристигнало на 23.11.2017г.  в офис на компанията Score HR Solutions Ltd. в Мейдстоун, без компанията да е уведомена за пристигането му. Изпратен е във Великобритания, заедно с друго лице срещу заплатена сума в евро за намиране на работа, чрез мъж на име „С.“. С него са се свързали чрез електронна страница на „Евкалипт Консулт“ на посочени там телефонни номера и чрез електронна поща на дружеството. Представеният договор с Universal Consulting не е преведен на български език и от това доказателство не се установяват твърденията на жалбоподателя, нито се опровергават установените с останалите доказателства факти. В обясненията си управителят на дружеството е уточнил, че индивидуалните договори за наемане на работа се сключват от работодателя, след като търсещото работа лице се яви на място при работодателя, като преди заминаването се предоставя единствено Individual accommodation order form.

С оглед изложеното правилно е прието за доказано, че дружеството е осъществявало посредническа дейност за наемането на работа във Великобритания на лицето А.С.Р., който е пристигнал с негово съдействие, но не е изпълнило задълженията си по чл. 32 ал.1 от Наредбата, регламентираща тази дейност, тъй като преди заминаването на търсещото работа лице посредникът не е предоставил подписан индивидуален договор за наемане на работа от работодателя или от упълномощено от него лице да подписва такива договори, както и превод на договора на български език. Посредникът не е представил декларация, подписана от лицето, удостоверяваща, че е предоставен индивидуален договор за наемане на работа с изискуемото съдържание. Нещо повече, управителят на дружеството е заявил в писмените си обяснения, че такъв договор не се сключва предварително.

Ето защо нарушението е доказано по несъмнен и безспорен начин, касаторът признава, че е посредничил на лицето за намирането на работа по силата на сключен с друго дружество договор. Но търсещото и изпратено на работа лице е контактувало единствено с „Евкалипт Консулт“ ЕООД, за което е заплатило определена сума на дружеството за посредническа услуга по наемане на работа. А твърдението на касатора, че е сключил индивидуален договор с лицето още през 2017г. и го е представил в ДИТ, не намира опора в доказателствата. Ако се има предвид  приложения индивидуален формуляр за заявка за настаняване (Individual accommodation order form) от 19.11.2017г. – нито е подписан от лицето, нито е преведен на български,  нито има характер на индивидуален договор за наемане на работа, защото не е сключен с работодателя или упълномощено от него лице и не урежда условията по предоставяне на работната сила,  съгласно изискванията на наредбата.

По изложените съображения решението на Районен съд- Плевен е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 949/03.12.2018 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 2434/2018г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

        

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                        ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/                            2./п/