ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На петнадесети март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ИВО РАДЕВ

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  1165  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10:42 часа се явиха:

ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - КНЕЖА, редовно призован, не изпраща представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ИВО РАДЕВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Поддържам протеста, внесен от Окръжна прокуратура – Плевен. Моля да приемете представените доказателства.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Обоснован е протеста. Моля да приемете представените писмени доказателства и да дадете ход по същество.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в  делото преписката по приемане на наредбата, чиито отделни текстове  се оспорват с внесения протест, предвид което 

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото административната преписка по приемане на наредба № 15 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти на Община Кнежа.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА –Уважаеми административни съдии, Окръжна прокуратура – Плевен е внесла протест срещу разпоредбите на чл. 5, ал. 1 в частта относно „български“, както и срещу разпоредбата на чл. 39, ал. 1, т. 1 и чл. 40, ал. 1, т. 1, както и срещу разпоредбата на чл. 27 и чл. 32, ал. 1, т.1,  в частта „…. 6 месеца“ от Наредба № 15 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти на Община Кнежа, приета с решение № 212 от 29.12.2005г. на Общински съвет Кнежа. След внасянето на протеста за разглеждане в Административен съд - Плевен от представените доказателства от Общинския съвет е видно, че с решение № 743/31.01.2019г. по протокол № 68 от същата дата на Общински съвет – Кнежа е приета промяна в Наредбата, като са удовлетворени всички изисквания на Окръжна прокуратура – Плевен относно разпоредбите на посочените текстове, като са изменени и съобразени с разпоредбите на ЗОС. При тези обстоятелства намирам, че настоящото производство следва да бъде прекратено поради обстоятелството, че ответника по протеста – Общински съвет - Кнежа на практика е оттеглил протестираните разпоредби, като е променил тяхното съдържание. Моля да бъдат присадени разноски на Окръжна прокуратура – Плевен в размер на 20 лева, дадени за публикация в ДВ.

ПРОКУРОР РАДЕВ –  Уважаеми административни съдии, видно е, че е налице решение № 743/31.01.2019г., с което протестираните от Окръжна прокуратура - Плевен разпоредби са отменени като незаконосъобразни. Това действие е постигнало целите на Прокуратура и обезсмисля  настоящия процес. Считам, че настоящото административно производство трябва да бъде прекратено, а направените от Окръжна прокуратура – Плевен разноски следва да бъдат присъдени.

Съдът намира, че с оглед отмяната на разпоредбите, протестирани от прокурор при Окръжна прокуратура Плевен, от страна на ответника са налице предпоставките на чл. 159, ал. 3, във връзка с чл. 156, ал. 1 и ал. 2 от АПК, при които протеста следва да бъде оставен без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

С оглед направеното искане и предвид разпоредбите на чл. 143, ал. 2 от АПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати направените до момента деловодни разноски в размер на 20 лева в полза на Окръжна прокуратура – Плевен.

Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ: № 523

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протест на прокурор в Окръжна прокуратура Плевен срещу чл. 5, ал. 1 в частта относно „български“, както и срещу разпоредбата на чл. 39, ал. 1, т. 1 и чл. 40, ал. 1, т. 1, както и срещу разпоредбата на чл. 27 и чл. 32, ал. 1, т.1,  в частта „…. 6 месеца“ от Наредба № 15 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти на Община Кнежа, приета с решение № 212 от 29.12.2005г. на Общински съвет Кнежа.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 1165/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Кнежа да заплати на Окръжна прокуратура - Плевен направените по делото разноски в размер на 20 лева.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от днес за протестиращата и контролиращата страна, а за ответника - от датата на съобщението.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,50 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                      ЧЛЕНОВЕ:        1.

 

 

 

                                                                 2.