РЕШЕНИЕ

244

          гр. Плевен , 9.05.2019  г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд-гр.Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на девети май  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                          

                                                           Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №164  по описа  на Административен съд-Плевен за 2019  год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 175 от Административно - процесуалния кодекс (АПК).

По делото е постъпила Молба с вх.№2205/2.05.2019 год. от адв.П.в. в качеството му на пълномощник на ищеца Д.Т., с която е поискал издаването на изпълнителен лист за присъдените с влязлото в сила решение по адм.дело №164/2019 год. суми.

Съдът, във връзка с подадената молба извърши проверка  и констатира, че в диспозитива на постановеното Решение №187/8.04.2019 год. е допусната очевидна фактическа грешка. С диспозитива на постановеното Решение №187/8.04.2019 год., касателно присъдените разноски за водене на производството по адм. дело №164/2019 год., съдът е постановил следното:

„…………

ОСЪЖДА Областна дирекция на МВР-Плевен с адрес гр.Плевен, ул“Сан Стефано“ №3 да заплати на Д.П.Т. *** разноски по делото в размер на 310 (триста)  лева, представляващи възнаграждение за един адвокат и държавна такса за образуване на делото“.

Както от мотивите на съдебното решение, така и от самия диспозитив става ясно, че волята на съда е била да се присъдят на ищеца  сторените разноски общо в размер на 310 лева, от които   10 лева, представляващи държавна такса за образуване на делото и 300 лева възнаграждение за един адвокат, който е представлявал ищеца в настоящото производство“. В диспозитива тези разноски са ясно разграничени като такива за държавна такса и  други, следващи се за възнаграждение за един адвокат, при сумирането на последните правилно е отразена с цифри сумата от 310 лева. Но в скобите след цифровото отразяване на общия размер на присъдените разноски, вместо с думи да се изпише „триста и десет лева“, е изписано „триста“ лева.

В случая става въпрос за допусната явна фактическа грешка, тъй като от всички данни по делото - и от мотивите във връзка с присъдените разноски, и от самия диспозитив на решението в тази част става ясно, че присъдената обща сума за разноски е 310 (триста и десет) лева, а не 300 (триста) лева, както е отразено това словом в скобите след числото 310 във втория диспозитив на съдебното решение.

 

Съгласно чл. 175, ал. 1 АПК, по свой почин или по искане на страна съдът може да поправи допуснати в решението писмени грешки, грешки в пресмятането или други подобни очевидни неточности.

В този смисъл служебно констатираната от съдебния състав очевидна фактическа грешка следва да бъде поправена, като в диспозитива на Решение №187/8.04.2019 год. по адм.дело №164/2019 год. касателно присъдените разноски в скобите след числото „310“ следва да се изпише с думи „триста и десет“ вместо „триста“ лева.

При условията на чл. 175, ал. 2, изр. второ АПК, допусната поправка следва да бъде отразена върху поправеното решение и преписите от същото, ако са издавани такива, след влизането в сила на настоящото решение.

С оглед на това, молбата за издаване на изпълнителен лист следва да се докладва на съдебния състав за произнасяне след влизане в сила на настоящото решение.

Воден от горното и на осн. чл. 175, ал. 1 АПК съдът,

 

РЕШИ:

 

ДОПУСКА ПОПРАВКА НА ЯВНА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКА в диспозитива на Решение №187/8.04.2019 год. по адм.дело №164/2019 год. касателно присъдените разноски, като  в скобите след числото „310“ следва да се изпише с думи „триста и десет“ вместо „триста“ лева.

На основание чл. 175, ал. 2, изр. второ АПК, допусната поправка да бъде отразена върху поправеното решение и преписите от същото, ако са издавани такива, след влизане в сила на настоящото решение.

Решението може да се оспори от страните  в 14 (четиринадесет) дневен срок от съобщаването му на страните, пред Върховен административен съд.

МОЛБАТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ СЛЕДВА ДА СЕ ДОКЛАДВА НА СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ СЛЕД ВЛИЗАНЕ В СИЛА НА НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

СЪДИЯ: