ОПРЕДЕЛЕНИЕ

104

гр.Плевен, 17.01.2019 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на седемнадесети януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 1155 по описа за 2018 на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 276 от ЗИНС.

Административното дело е образувано  по искова молба на Е.Ц.И.,*** срещу ГДИН, гр. София с правно основание чл. 276, ал. 1 от ЗИНС вр. чл. 3 от ЗИНС с искане да се осъди ответника да преустанови действията си по нарушаване на чл. 3 от ЗИНС в бъдеще и с искане за  присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 20 000 лева за причинени унижение , тормоз вследствие на лоши условия в килия за чужда делегация в Затвора Плевен – липса на течаща вода, спално бельо, дюшек, отопление, одела, калъфка и храна. Посочва период на претенцията – 30.11.2018 година до 12.12.2018– датата на подаване на исковата молба ведно със законната лихва.

Съдът като съобрази исковата молба, чл. 276 от ЗИНС и представените данни от  началник на Затвора Плевен, намира, че исковата молба (жалба) е недопустима.

С разпоредбата на чл. 3, ал.1 ЗИНЗС е въведена изрична забрана задържаните под стража да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Според ал.2 на чл. 3 ЗИНЗС за нарушение на забраната по ал.1 се смята и поставянето в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или задържането под стража, изразяващи се в липса на достатъчно жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване, медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможност за общуване, необоснована употреба на помощни средства, както и други подобни действия, бездействия или обстоятелства, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност.

Защитата срещу неизпълнение на забраната по чл. 3 ЗИНЗС се осъществява по реда и при условията на чл. 276 ЗИНЗС, съгласно която норма всеки лишен от свобода или задържан под стража може да иска: 1) прекратяване на действия и бездействия на орган по изпълнение на наказанията или на длъжностно лице, с които се нарушава забраната по чл. 3 ЗИНЗС и 2) извършване на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 3.

Разпоредбата е аналогична на тази по чл. 250 АПК, като по установения с Част шеста от ЗИНЗС ред се реализира защита срещу фактически действия и/или бездействия на орган по изпълнението или длъжностно лице, представляващи нарушение на забраната по чл. 3 ЗИНЗС.

Не е спорно между страните и от съдържанието на искането по което е образувано настоящото производство, а и с представените от ответника писмени доказателства се установява, че действията и бездействията на администрацията, за които се претендира, че нарушават забраната по чл. 3 ЗИНЗС касаят Затвора Плевен  и това е конвоиране на лицето по чужда делегация в периода от 30.11.2018 година до 03.12.2018 година .

Предпоставка за допустимостта на искането по чл. 276, ал.1 ЗИНЗС, респективно за наличие на правен интерес от търсената защита, е действията, нарушаващи забраната по чл. 3 ЗИНЗС, да не са прекратени или да са очевидно и обективно предстоящи. Правният интерес трябва да е личен и непосредствен и да съществува към момента на искането и произнасяне на съда.

Видно от цитираната по-горе справка, към момента на образуване на настоящото производство, Ц. *** по чужда делегация, поради което по отношение на него от тази администрация не се извършват действия или бездействия, които биха могли да осъществяват забраната по чл. 3 от ЗИНЗС и съдебното разпореждане за установяването и прекратяването им ще е безпредметно. Поради това и искането е процесуално недопустимо, поради липса на правен интерес.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 159.т. 4 от АПК, Административен съд –Плевен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане искова молба на Е.Ц.И.,*** по срещу ГДИН, гр. София с правно основание  чл. 276, ал. 1 от ЗИНС вр. чл. 3 от ЗИНС с искане да се осъди ответника да преустанови действията си по нарушаване на чл. 3 от ЗИНС в бъдеще и с искане за  присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 20 000 лева за причинени унижение , тормоз вследствие на лоши условия в килия за чужда делегация в Затвора Плевен – липса на течаща вода, спално бельо, дюшек, отопление, одела, калъфка и храна.

Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 1155 по описа за 2018 година на Административен съд –Плевен.

Определението  подлежи на обжалване в 3-дневен  срок от съобщаването му пред тричленен състав на Административен съд- Плевен

Определението да се съобщи на Е.Ц., изтърпяващ наказание в Затвора Враца.

 

 

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: