ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и втори май две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 154 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОБЩИНА ЛЕВСКИ, представлявана от кмета на общината Л.А.  – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от адвокат Б.Б. с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА И. Д. ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕРИТОРИАЛНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО“ И РЪКОВОДИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОРГАН ПО ПРОГРАМА „ИНТЕРРЕГ V-А“ ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО РУМЪНИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020 – нередовно призован, не се явява представител. 

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Б. – Предоставям на съда.

         Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден, но не поради причината за нередовно призоваване на ответника, а породи обстоятелството, че жалбата станала причина за образуване на настоящото производство е недопустима. Видно от доказателствата на лист 72 от делото на Административен съд - София град и писмо вх. № 2427/15.05.2019 г. на Община Левски, както и от представеното с молба вх. № 2557/20.05.2019 г. от ответника становище е, че оспореното в настоящото производство решение е получено в Информационната система за управление в Община Левски на 17.12.2018 г. в 17:40 часа, от когато започва да тече и срокът за обжалване по чл. 27, ал. 1 от ЗУСЕСИФ, която норма препраща към АПК, а именно 14-дневния срок за обжалване от съобщаването на акта. Този срок е изтекъл на 31.12.2018 г. – понеделник /работен ден/, а жалбата е подадена на 02.01.2019 г., видно от изходящия номер върху самата нея и от разписката на „Еконт“, приложени по делото на Административен съд - София град. Обстоятелството, че решенето е получено след 17:30 часа, както се твърди от жалбоподателя след края на работния ден, е без значение, доколкото съгласно чл. 13, ал 1 от Наредба за определяне на условията, реда и механизма за функциониране на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и за провеждане на производства пред управляващите органи електронният документ, каквото е и било оспореното решение подписано с електронен подпис се счита за получено с изпращането му в Информационната система за управление. Ето защо датата на получаване на решението от Община Левски е 17.12.2018 г., каквото е и твърдението на ответника по делото и от тази дата срокът за обжалване е изтекъл към момента на подаване на жалбата, а именно 02.01.2019 г. Ето защо като просрочена жалбата е недопустима, а производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ: № 994

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Община Левски против Решение № РД-02-14-1319/17.12.2018 г. на И. Д. Директор на Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ и Ръководител на Националния орган по програма „ИНТЕРРЕГ V-А“ за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 г., с което е приключен сигнал за нередност, като е установена нередност, установени са извършени нарушения, допуснати от бенефициента и е определена финансова корекция в размер на 210 997,88 лева с ДДС.

 ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 154 по описа за 2019 г. на Административен съд – Плевен.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес за Община Левски и в 7-дневен срок от получаване на съобщението за ответника.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.37 часа.

 

СЕКРЕТАР: /П/                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/