РЕШЕНИЕ

154

град Плевен, 26.03.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на дванадесети март две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 1152/2018 г.

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Х.П.П. чрез адв. В.П. ***, срещу решение № 845 от 25.10.2018 г. по н.а.х.д. № 1421 по описа за 2018 г. на Районен съд гр. Плевен. Намира, че първоинстанционното решение е неправилно и незаконосъобразно, поради неправилно приложение на  материалния закон и нарушение на процесуалните правила в хода на съдебното следствие и постановяване на решението. Счита, че неправилно съдът е приел, че констатациите в АУАН съответстват на фактическата обстановка, че жалбоподателят е извършил нарушенията, за
което му е съставен АУАН и издадено наказателно постановление. Твърди, че кредитирайки показанията на свидетелите, съдът е допуснал нарушение на процесуалните правила, като с този способ е установил светлинния сигнал на част от светофарната уредба, към която не е налице видимост. Счита, че показанията на актосъставителя са противоречиви и непоследователни относно водача на превозното средство. Навежда доводи, че неправилно съдът е кредитирал тези показания, за да обоснове
административната отговорност на нарушителя, тъй като за тях
съществува заинтересованост от за защита на съставения от тях
АУАН, предвид служебното им положение. Твърди, че неправилно съдът не е дал вяра на показанията на свидетелите Н. и
П., които са очевидци на поведението на жалбоподателя при
навлизане в района на кръстовището и последвалото спиране от страна
на полицейските служители,като ги е отхвърлил декларативно предвид
роднинската връзка с единия свидетел
, а другия бил приятел. Счита, че съдът е допуснал процесуално нарушение при изследване показанията на
постъпилата от ОП „Център за градска мобилност" справка относно
синхронизация на светофарната уредба
. Като неправилни се определят и изводите на съда, че от събраните доказателства по делото
жалбоподателят е извършител на вмененото в АУАН нарушение, като под
обоснованост се има предвид обективно съответствие между приетите за
установени с АУАН фактически положения и събрания доказателствен
материал. Посочва, че в конкретния случай, не е установено безспорно, че двете секции на светофарната уредба са били синхронизирани и контролните органи са имали видимост. Излага доводи, че съдът е допуснал процесуално нарушение, като не е изследвал от фактически страна и правна страна има ли извършено
нарушение по чл.
183 ал. 1 т. 1 от ЗДвП и по чл. 183 ал. 1 т.2 от ЗДвП и на
практика липсва произнасяне по жалбата относно това възражение. Намира, че съдът се е ограничил само при изследване от фактически и правна страна да обоснове решение относно нарушение по чл.
183 ал.5 т.1 от ЗДвП. Моли съдът да отмени решението на първоинстанционния съд и да върне делото за ново разглеждане от друг съдия, в случай, че не отмени обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

В съдебно заседание касаторът - Х.П.П. чрез адв. В.П. ***, не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР – Плевен, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура -Плевен, дава заключение, че жалбата е неоснователна и решението като обосновано и съобразено със закона следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 17-0938-002291/10.05.2017 г. на Началник група към ОДМВР - гр. Плевен, Сектор „Пътна полиция“ - Плевен, с което на Х.П.П.  за това, че при проверка на 29.04.2017 година в 20.15 часа в гр. Плевен на кръстовище на бул. „Д.Попов“ и ул. Димитър Константинов в посока ж.п. гара управлява лек автомобил „Субару Аутбек“ с рег. № ***, като преминава на кръстовището на неразрешаващ сигнал на светофарна уредба – нарушение на чл. 6, ал. 1 и на основание чл.183, ал. 5, т. 1 от ЗДвП е наложена  глоба в размер на 100.00 лева, не носи свидетелство за управление на МПС - нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10.00 лева, не носи контролен талон от свидетелство за управление - нарушение на нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 2 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10.00 лева и на основание Наредба № Із-2539 на МВР се отнемат общо 8 контролни точки.

Настоящата инстанция намира, че решението  е валидно, допустимо и постановено при правилно прилагане на закона. В случая съдът е обсъдил събраните доказателства и свидетелски показания, като е изложил мотиви , които изцяло се споделят. Решението е обосновано и неоснователни са доводите на касатора за този порок.

В случая безспорно се установява, че е налице преминаване на неразрешен сигнал на светофарна уредба, като доводите, че съдът е следвало да назначи съдебна експертиза относно установяване на синхрон на работа на светофарна уредба и като не е сторил това е допуснал процесуално нарушение, са неоснователни, тъй от свидетелските показания се установяват фактите и преминаването на забранен сигнал е възприето от свидетеля очевидец .

Неоснователен е и доводът на касатора, че не са установени другите две нарушения – П.  не носи свидетелство за управление и контролен талон към свидетелството, тъй като не са ангажирани доказателства, които да бъдат противопоставени на отразеното в АУАН относно тези нарушения , а съгласно чл. 189, ал. 2 от ЗДвП редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 845/25.10.2018 г. по н.а.х.д. № 1421/2018 г. на Районен съд - Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                      2.