ОПРЕДЕЛЕНИЕ

324

гр.Плевен, 22.02.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и втори февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 152/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от С.Т. против Решение №1/17.01.2019г. на Кмета на Община Плевен, издадено по реда на ЗДОИ.

В жалбата се излага доводи, че оспореното решение е незаконосъобразно, необосновано, противоречащо на АПК и несъответстващо на „духа“ на закона. Моли се за отмяна на решението.

При проверка редовността на жалбата, съдът е указал на оспорващия, в 7-мо дневен срок от съобщението да представи по делото подписана жалба, както и документ за внесена държавна такса по сметка на Административен съд Плевен в размер на 10лева. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

С молба вх.№950/22.02.2019г. от Т. е направено потвърждение на жалбата и всички други негови документи към делото, както и е приложен документ за внесена държавна такса.

От административният орган, чрез процесуален представител, е депозирано становище, в което жалбата на Т. се счита за недопустима, алтернативно неоснователна.

След като се запозна със становището на страните, доказателствата по делото и съобрази закона, съдът счита жалбата на С.Т. за процесуално недопустима, по следните съображения:

С Решение №1/17.01.2019г. на Кмета на Община Плевен, по подадено по реда на ЗДОИ заявление от Т., е предоставен пълен достъп до наличната в Община Плевен информация, като не е налице твърдяния отказ за предоставяне на информация. По зададените въпроси, една част от които са правни, Т. е получил отговор.           Правото на оспорване принадлежи на лицата, чиито субективни материални права са засегнати от административния акт. В случая такова засягане липсва. Налице е изцяло позитивен за заявителя акт, със съдържание, което не накърнява неговите интереси. Правният интерес е абсолютна процесуална предпоставка за възникването на правото на жалба и условие за допустимост на производството, за което съдът следи служебно.        При липса на правен интерес, жалбата на Т.  е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

Воден от горното и на основание чл.159 т.4 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Т. против Решение №1/17.01.2019г. на Кмета на Община Плевен, с което по реда на ЗДОИ е предоставен пълен достъп до наличната обществена информация в Община Плевен.

 ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №152 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                                                     С Ъ Д И Я: