РЕШЕНИЕ

207

град Плевен, 16.04.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на двадесет и шести март две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Милена Кръстева   и с участието на прокурор Иво Радев изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 149/2019 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от З.Д.Б.,***, срещу решение № 1015/31.12.2018 г. по н.а.х.д. № 2673 по описа за 2018 г. на Районен съд гр. Плевен с доводи, че същото е неправилно. Счита и моли съдът  да приеме, че с оглед показанията на свидетелите по настоящето производство следва да се приеме, че по никакъв начин не са доказани основните елементи на
вмененото за извършено от жалбоподателя нарушение. Посочва, че в контекста на съдебната практика и мотивите на първоинстанционния съд, че само на база разпоредбата на чл.189, ал.2 от ЗДвП следва да се приеме (без доказване), че съставените АУАН имат материална доказателствена сила, напротив – административно – наказващият орган следва да ги докаже в съдебното производство. Твърди, че административно – наказващият орган по никакъв начин не е ангажирал доказателетва и недоказано е, че актосъстави телят има правомощия по ЗДвП. Моли съдът да отмени първоинстанционното решение.  

 В съдебно заседание касаторът - З.Д.Б., не се явява, представлява се от адв. Д.П. от Адвокатска колегия – гр. Плевен. Поддържа изцяло касационната жалба на посочените в нея касационни основания и правни доводи, като единствено прави едно допълнение, касаещо липсата на доказателства, а именно, че актосъставителят има право да съставя АУАН и въз основа на тях да се провежда административно-наказателно производство. В тази връзка моли съдът  да констатира, че в материалите по а.н.д. № 2673/2018г., на стр. 10  е приложена заповед рег. № 8121з-952/20.07.2017г. на министъра на вътрешните работи, като съобразно т. 1.4 от същата за мл. полицейски инспектори е въведено задължително изискването за преминаване на курс по ЗДвП. Посочва, че след успешно полагане, на който изпит има право да съставя каквито и да било актове по ЗДвП. Твърди, че в материалите по делото, нито на първа инстанция, нито пред настоящата инстанция са представени писмени доказателства, досежно това, има ли право актосъставителят, който е мл. полицейски инспектор да съставя актове, респективно преминал ли е успешно и положил  ли е изпит. Счита и моли съдът да приеме, че няма как да се твърди, че нарушението е доказано, като веднъж от една страна всички полицейски служители, при разпита им пред първата инстанция твърдят, че не си спомнят конкретния случай, а това не може да бъде доказателство за твърдяното извършено нарушение и на второ място, по абсолютно никакъв начин, никой не е установил, че доверителят му е използвал мобилно устройство. Навежда доводи, че точно нормата по ЗДвП изисква тази предпоставка - да е използвано. Моли съдът да отмени решението като неправилно и незаконосъобразно и вместо него, да постанови  друго, с което да отмени оспореното наказателно постановление.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР – Плевен, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура, счита  че твърдяното в наказателното постановление нарушение е безспорно доказано пред първата инстанция. Предлага на съда  да потвърди решението като правилно и законосъобразно и да отхвърли касационната жалба като немотивирана и необоснована.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено  наказателно постановление № 17-0938-005165/26.10.2017г.  на началник сектор към ОДМВР Плевен, с-р Пътна полиция, с което на З.Д.Б. ***, за това, че на 19.10.2017г. в 10:30 часа в с. Ясен на ул. *** в посока гр. Долни Дъбник като водач на товарен автомобил „Дачия Логан Ф 90 ФСД 1 Е 5“ с рег. № *** ВМ управлява З.Д.Б., който е бил сам в автомобила, по време на движение разговаря с мобилен телефон без разговорно устройство /хендсфри/,  - нарушение на чл. 104а от ЗДвП и на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 50 лв. и са му отнети 6 контролни точки.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на закона. Неправилно съдът е приел, че АУАН е съставен от компетентен орган и не е събрал доказателства относно материалната компетентност на актосъставителя независимо, че в жалбата пред РС е направено такова искане. На л. 10 по нахд №2673 по описа за 2018 година  на РС Плевен е представена заповед № 8121з-952/20.07.2017 г. на министъра на МВР, с която в т. 1.4 се посоча, че контролна дейност по ЗДвП се осъществява,  право да издават фишове за налагане на глоби и да съставят актове за установяване на административни нарушения по ЗДвП имат и мл. полицейски инспектори в структурите на „ОП“ при ОД на Мвр Плевен и РУ в състави им след успешно положен изпит по ЗДвП. В случая актосъставителят К.М.И. е на длъжност „мл. полицейски инспектор“ във 02 РУП –Плевен , но за същия въпреки искането на касатора пред РС Плевен не са представени доказателства относно успешно положен изпит по ЗДвП, за да може да издава АУАН при осъществяване на контролна дейност по ЗДвП, като такива не са ангажирани и пред настоящата инстанция и не е доказана компетентността му, което води до незаконосъобразност на издаденото НП.

Предвид горепосоченото съдът намира, че следва да бъде отменено решението и да бъде отменено наказателното постановление, като обсъждането на доводите на касатора за недоказаност на нарушението, съдът намира, че не следва да бъдат обсъждани.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 1015 от 31.12.2018 г. по н.а.х.д. № 2673  по описа за 2018 г. на Районен съд – Плевен, като вместо него постановява:

Отменя наказателно постановление № 17-0938-005165/ 26.10.2017г на началник сектор към ОДМВР Плевен, с-р Пътна полиция.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ 1.             2.