РЕШЕНИЕ

№ 162

град Плевен, 26.03.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на дванадесети март две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 1149/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Н.Р. ***, срещу решение № 838 от 23.10.2018г. по АНД № 2184 по описа за 2018г. на Районен съд гр. Плевен, с доводи, че решението на първоинстанционния съд е незаконосъобразно. Твърди се, че в атакуваното съдебно решение не са обсъдени подробно изложените в жалбата й срещу наказателното постановление съображения за неговата незаконосъобразност, както и изрично посочените нарушения на материалния и процесуалния закон. Счита, че съдебният състав не е извършил цялостна проверка на наказателното постановление, в това число и процедурата по неговото издаване. Посочва, че именно в процедурата по осъществяване на административно-наказателна отговорност са допуснати съществени нарушения, конто обосновават необходимостта от отмяна на наказателното постановление - аргумент от чл.53, ал. 2 ЗАНН. Навежда доводи, че не е установено по начин, че да не буди съмнение самото релевирано от органите на пътна полиция административно нарушение, както и че не е установено ясно и точно мястото на неговото извършване. Счита, че твърдяното нарушение не е доказано. Сочи, че при съставяне на АУАН, и видно от самия него, е присъствал един свидетел на съставянето му, при изискване на закона съгласно чл.40, ал. 3 ЗАНН, минимум двама такива. Твърди, че органът  съставил АУАН не е обезпечил доказателствения си материал, такъв въобще липсва, и не е ясно от къде и как съди за извършено нарушение. Посочва, че не е доказан извършителят на нарушението - няма доказателства за авторството на релевираното деяние, както  и че вината не е доказана, тя липсва. Навежда доводи, че в конкретния случай вина липсва. Счита, че съдът е допуснал грешка при анализа и преценката на доказателствените средства, както и че напълно погрешно и невярно е написано в решението, че в АУАН не са посочени възражения. Твърди, че  изрично в него саморъчно е записала , че АУАН е съставен и връчен в 11.05 часа., тъй като посоченият час от органите на пътна полиция не е съответствал на действителния такъв. Твърди, че поради това заключението, че първо е била спряна и е било установено нарушението и след това е закупен винетния стикер не отговарят на действителността. Посочва, че видно от доказателствата по делото, стикерът е закупен в 10.56 часа, а АУАН и самото релевирано нарушение следват този момент - 11.05часа. Смята, че самият акт не е доказателство сам по себе си за посочените в него факти, както и че направената от оспорващата забележка, очевидно е оспорване на неправилните констатации на органите на МВР. Моли съдът да отмени  изцяло решение № 838/23.10.2018 г. по наказателно от административен характер дело № 2184/2018 г. по описа на Pайонен съд гр. Плевен.

В съдебно заседание касаторът - Н.Р. *** не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР - Плевен, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен, дава заключение, че решението е законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 18-0938-001647 от 11.04.2018 година на началник сектор към ОД на МВР - Плевен, сектор ПП – Плевен, с което Н.Р. ***, за това, че на 31.03.2018 година се движела по първокласен път ІІ – 13 –– Гара Бяла, Плевен – Луковит – Коритна – Ябланица – Ботевград, представляващ част от Републиканската пътна мрежа, управлявайки лек автомобил Волво ХЦ 60 с рег. № *** в 10:45 часа, движейки се по същия път, непосредствено до бензиностанция „Шел“ в посока град Плевен, жалбоподателката била спряна за проверка от служители на ОД на МВР- Плевен , при която е установено, че управляваното от страна на П. пътно превозно средство е без платена съответна винетна такса – нарушение на чл. 138, ал. 5 от ЗДвП и на чл. 178, ал. 3, т. 4 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 300 (триста) лв.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона. Безспорно е установено, че при извършената проверка не е налице заплащане на винетна такса за управлявания автомобил, като съдът е обсъдил възраженията на лицето и е изложил мотиви, които изцяло се споделят. Заплащането на такса след установяване на административното нарушение не води до отпадане на административно-наказателната отговорност, тъй като  в 10.45 ч. на 31.03.2018 година винетна такса не е заплатена, а заплащането и в 10.56 ч на 31.03.2018 година не променя установеното от контролните органи. Неоснователни са доводите в касационната жалба за недоказаност на авторство на нарушението, тъй като от събраните писмени доказателства и свидетелските показания на актосъставителя и свидетеля очевидец на установяване на нарушението безспорно се доказава, че именно П. управлява автомобила.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  вр. чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 838/23.10.2018 г. по а.н.д. № 2184/2018 г. на Районен съд - Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                           ЧЛЕНОВЕ 1. /п/

 

                                                                                      2. /п/