ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1175

гр.Плевен, 18.06.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  осемнадесети юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

           

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

                                                        

като разгледа докладваното от съдията административно дело №1138/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.Е.Ц.И., изтърпяващ наказание в затвора Враца, срещу ГДИН-София  с посочено правно основание чл.3 ал.2 от ЗИНЗС и цена на иска 20000лева.

            В исковата молба се твърди, че на 10.09.2018г. е конвоиран в затвора Плевен за дела на 11.09.2018г. и 12.09.2018г., като е бил настанен в килия без течаща вода и проветряване, без спално бельо, дюшек, завивки, калъфки, осветление и дървеници, които нарушават нощната му почивка, регламентирана в чл.84 ал.2 т.2 от ЗИНЗС. Твърди, че така в продължение на три дни е бил подложен на изтезание и нечовешко отношение от страна на служителите на ГДИН в затвора Плевен. В заключение се иска ответникът да бъде осъден да заплати обезщетение в размер на 20000лева за претърпените неимуществени вреди за периода от 10.09.2018г. до подаване на исковата молба, ведно със законната лихва.

В изпълнение на определение на съда, с молба вх.№5118/20.12.2018г. л.св.И. сочи, че претърпените вреди са следствие неоснователно действие и бездействие на административен орган по вменено му по силата на закон задължение. Посочва период от 10.09.2018г. до подаване на исковата молба. Прави искане за освобождаване от държавна такса  и разноски и предоставяне на правна помощ, като представя декларация за имуществено състояние.

С определение от 24.01.2019г. на л.св.И. е предоставена безплатна правна помощ по чл.21 ал.3 от ЗПП за оказване на помощ при поправяне на нередовностите на исковата молба и процесуално представителство по делото, както и е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса и разноски, като исковата молба отново е оставена без движение с конкретно дадени указания за отстраняване на нередовностите, включително за внасяне на дължимата държавна такса.

Срещу определението в частта, с която е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса и разноски е подадена частна жалба от Е.Ц.И., която е оставена без разглеждане и производството по адм.дело №3650/2019г. по описа на ВАС е прекратено.

След връщане на делото в Административен съд Плевен отново е указано на Е.Ц.И. да представи по делото документ за внесена по сметка на съда държавна такса в размер на 10лева, като лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

По делото е постъпила молба от 06.06.2019г. от Е.Ц.И., с която се иска да му се предостави бланка на декларация за имуществено състояние, като се сочи, че е освободен от затвора и няма доходи.

Във връзка с горното съдът е приел, че по делото е приложена декларация за имущественото състояние от лицето, въз основа на която с определение от 24.01.2019г. е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса и разноски, което е влязло  в законна сила. Приел е още, че не са налице нови обстоятелства по чл.83 от ГПК, които да дават основание за извод различен от направения.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Съобщението за отстраняване нередовностите е връчено лично на  Е.Ц.И. на 05.06.2019г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 12.06.2019г. – сряда, работен ден.

В указания срок и до настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания за внасяне на дължимата държавна такса по делото, което се установява и при направена служебна справка в счетоводството на Административен съд Плевен. Ето защо исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

За пълнота следва да се посочи, че от допълнително събрани доказателства се установява, че Е.Ц.И. има дължимо вземане от държавата в размер на 700лева по адм.дело №723/2017г., както и на негово име има деклариран лек автомобил, които обстоятелства отново обосновават извод, че за лицето е възможно да заплати дължимата държавна такса по делото.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба подадена от Е.Ц.И. *** срещу ГДИН-София  с посочено правно основание чл.3 ал.2 от ЗИНЗС и цена на иска 20000лева.

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №1138/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на Е.Ц.И. и ГДИН-София.

 

                                                                                                          СЪДИЯ: