Р E Ш Е Н И Е

96

гр. Плевен, 27.02.2019 год.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на петнадесети февруари две хиляди и деветнадесета година в състав:                                               Председател: Николай Господинов

                                                             Членове:  Елка Братоева

                                                                                      Катя Арабаджиева

при секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Иво Радев,  като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева касационно административно-наказателно дело № 1122 по описа на Административен съд - Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл. 63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.   

С Решение № 864 от 29.10.2018 г., постановено по анд № 2436/2018 г., Районен съд – Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 18-0938-003614 от 25.07.2018 г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Плевен, в частта, с която на Г.Е.Г., на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 179, ал. 2, вр. чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП е наложено административно наказание - глоба в размер на 200.00 лева за нарушение на чл. 25, ал. 1 от ЗДвП и е отменил  Наказателно постановление № 18-0938-003614 от 25.07.2018 г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Плевен, в частта, с която на Г.  на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лева и лишаване от право да управлява МПС за един месец за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 2,б. „А“ от ЗДвП за това, че на 29.06.2018г около 18,20часа в гр.Плевен, ул. „Георги Кочев“, кръстовище с ул. „Гренадирска, като водач на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег. № ******** негова собственост, идвайки от Окръжна болница на гореописаното кръстовище преминава от лява в дясна пътна лента, като не пропуска движещият се по нея /път с предимство/ лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № ****** управлявано от Т. Д. С. ЕГН ********** от гр. Плевен, вследствие на което го удря и реализира ПТП с материални щети; напуска мястото на ПТП без да изчака идването на компетентните органи на МВР.  

Срещу постановеното решение в частта, с която е потвърдено НП, е подадена касационна жалба от Г.Е.Г., , в която сочи, че датата на нарушението в АУН е 29.06.2018 г., а в НП е 13.07.2018 г. На 13.07.2018 г. жалбоподателят не е управлявал собствения си автомобил на посоченото място, поради което само на това основание следва да се отмени НП. Твърди, че приемайки, че не е налице съществено процесуално нарушение, и че не е налице нарушение на материалния закон, както и на правото на защита, РС – Плевен е постановил едно неправилно решение. Моли съда  да отмени атакуваното решение в обжалваната част, както и НП и наложената санкция в размер на 200.00 лева.

В съдебно заседание касаторът  се представлява от адв.С. с надлежно пълномощно от въззивната инстанция, която поддържа жалбата на заявените в нея основания, по същество моли съда да отмени решението и НП в оспорените части.

 В съдебно заседание ответникът по касационната жалба –ОД на МВР-Плевен, не се представлява и не взема становище по жалбата.

 Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение за основателност на касационната жалба.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна и е допустима.

По същество е основателна.

С оспореното решение съдът е приел за установено, че наказателното постановление е издадено въз основа на Акт №3614 от 13.07.2018г, от който е видно, че на 29.06.2018г около 18,20часа в гр.Плевен, ул.Георги Кочев, кръстовище с ул.Гренадирска, Г. като водач на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег.№ЕН ***ВР, негова собственост, извършил следното: идвайки от Окръжна болница на гореописаното кръстовище, преминава от лява в дясна пътна лента, като не пропуска движещият се по нея /път с предимство/ лек автомобил „Опел Зафира“ с рег.№ ******, управлявано от Т. Д. С. от гр.Плевен, вследствие на което го удря и реализира ПТП с материални щети; напуска мястото на ПТП без да изчака идването на компетентните органи на МВР.  Горните обстоятелства съдът установил от показанията на разпитаните актосъставител М. и свидетеля Й., които след подробен анализ кредитирал изцяло с оглед тяхната последователна и логическа изложеност, взаимна кореспондентност и съответствие с приложените по делото писмени доказателства

Въз основа анализ на приобщените доказателства и на приложимите правни норми съдът направил извод, че неправилно е ангажирана отговорността на Г. за нарушение на чл.123 ал.1 т.3 б“В“ от ЗДвП, за което му е наложена санкция на основание  чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП, поради което отменил НП в тази част, като съдебното решение в тази част като необжалвано е влязло в законна сила. В останалата част съдът потвърдил НП, като приел, че законосъобразно и обосновано административно наказващият орган е приел, че Г.  е осъществил състава на административно нарушение по чл.25 ал.1 от ЗДвП и правилно и законосъобразно му е наложил административно наказание на основание чл.179 ал.2 вр.чл.179 ал.1 т.5 от ЗДвП. Съдът изложил мотиви, че съобразно разпоредбата на чл.25 ал.1 от ЗДвП водач на ППС, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните ППС или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение. Според въззивния съд по безспорен и несъмнен начин от всички събрани по делото доказателства е установено, че при управление на лекия автомобил Г. *** и ул „Гренадирска“  е преминал от лява в дясна пътна лента, като не е пропуснал движещия се по нея /пътя с предимство/ лек автомобил „Опел Зафира”, с което е допуснал ПТП с материални щети. Съдът не констатирал да са допуснати съществени процесуални нарушения, както при съставянето на АУАН, така и при съставяне на обжалваното НП, които да са довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице. Констатирал, че АУАН и НП са издадени от компетентни затова лица. На това основание потвърдил обжалваното наказателно постановление относно наложеното административно наказание по чл.179 ал.2 вр.чл.179 ал.1 т.5 от ЗДвП, като законосъобразно и обосновано.

Решението в оспорената част, с която е потвърдено НП в частта, с която на Г. за нарушение на чл.25 ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание на основание чл.179 ал.2 вр.чл.179 ал.1 т.5 от ЗДвП, е неправилно и следва да бъде отменено. Видно е от съставения акт за нарушение и от всички материали по административно-наказателната преписка, приложена по делото-протокол за ПТП, възражение по АУАН, покана от ДЗИ, че вмененото нарушение по чл.25, ал.1 от ЗДвП е извършено на 29.06.2018 год. В наказателното постановление е посочена грешна дата на извършване на нарушението - 13.07.2018 год. Датата на извършване на нарушението е съществен реквизит на АУАН с оглед изискването на чл.42, т.3, пр.1 от ЗАНН, и погрешното й посочване в НП препятства реализирането на правото на защита на привлеченото лице както да представя относимите  към правилната дата на извършване на нарушението доказателства, така и да се защитава срещу повдигнатото обвинение. Допуснатата грешка е съществена и не може да бъде преодоляна по реда на чл.53, ал.2 от ЗАНН, защото НП е финализиращият административнонаказателната процедура акт. Като не е отчел това съществено процесуално нарушение, решаващият състав на въззивния съд  е допуснал нарушение, което може да бъде отстранено чрез отмяна на оспореното решение и НП в съответната част.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл.221, ал.2 от АПК, съдът

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение № 864 от 29.10.2018 г., постановено по анд № 2436/2018 г. в частта, с която Районен съд-Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 18-0938-003614 от 25.07.2018 г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Плевен, в частта, с която на Г.Е.Г., на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 179, ал. 2, вр. чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП е наложено административно наказание - глоба в размер на 200.00 лева за нарушение на чл. 25, ал. 1 от ЗДвП  и вместо него ПОСТАНОВИ:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 18-0938-003614 от 25.07.2018 г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Плевен, в частта, с която на Г.Е.Г., на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 179, ал. 2, вр. чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП е наложено административно наказание - глоба в размер на 200.00 лева за нарушение на чл. 25, ал. 1 от ЗДвП.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/                          ЧЛЕНОВЕ:1. /П/

 

                                                                                 

2. /П/