Р E Ш Е Н И Е

 

№ 390

 

гр. Плевен, 15.07.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр. Плевен, първи касационен състав, в закрито съдебно заседание на двадесети и осми юни две хиляди и деветнадесета година в състав: 

        

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

                                               ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

                                                                     Катя Арабаджиева

 

като разгледа докладваното от председателя касационно административнонаказателно дело № 118 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл. 63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.   

         С решение № 959 от 05.12.2018 г., постановено по АНД № 2651/2018 г., Районен съд – Плевен е отменил електронен фиш за налагане на глоба серия "К" № 2170209 на ОДМВР- Плевен за нарушение, установено с АТСС СПУКС (ARH CAM S 1) № 11743cd на ОД на МВР-Плевен, с което на С.Г.Х.-К. като законен представител на „Агрион Инвест“ АД, ЕИК *******, с постоянен адреc  гр. Пловдив, *******, за нарушение на чл.21 ал. 1 от ЗДП и на основание чл. 189 ал.4 във връзка с чл. 182 ал. 2 т. 3 от ЗДП е наложено административно наказание: глоба в размер на 100,00/сто/лева.

Срещу постановеното решение е подадена касационна жалба от Областна дирекция на МВР – Плевен, представлявана от В.К.Н.– директор, в която е направено искане да се обезсили постановеното решение като недопустимо. Излагат се доводи, че жалбоподателката не е имала правен интерес да подаде жалба до РС – Плевен срещу ел. фиш серия серия "К" № 2170209 на ОДМВР- Плевен, тъй като същият е бил анулиран от сектор „ПП“ при ОДМВР – Плевен на 15.11.2018 г. поради подадена декларация от 30.10.2018 г. за предоставяне на информация във връзка с разпоредбата на чл. 189, ал. 5 от ЗДвП. Във връзка с подадената декларация е издаден нов ел. фиш за извършеното нарушение на лицето С.Е.Г., за което в съда е предоставена актуална правка за нарушител водач- С.Х.- К., в която обжалваният ел. фиш не е наличен. На това основание счита, че изобщо не е следвало да бъде образувано административнонаказателно производство или образуваното е следвало да бъде прекратено. Първоинстанционният съд е бил длъжен служебно да следи дали жалбоподателката има правен интерес да подаде жалба.

С касационната жалба са представени като писмени доказателства два броя електронни фишове серия К, № 2388328 и № 2170209, както и  справка за наушител/водач за ответника по касационната жалба.

Ответникът по касационната жалба С.Г.Х.- К., на която е изпратен препис от касационната жалба и е дадена възможност за писмен отговор, в указания от съда срок не е депозирала писмено становище по касационната жалба.

Окръжна прокуратура – Плевен е депозирала писмено заключение за неоснователност на касационната жалба.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна и е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна.

С оспореното решение съдът е приел за установено, че  с Електронен фиш Серия „К“ № 2170209 бил издаден на жалбоподателя С.Г.Х.-К. като законен представител на фирма Агрион Инвест АД , ЕИК ******* с постоянен адреc  гр. Пловдив, *******, като за нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДП и на основание чл.189 ал.4 във връзка с чл.182 ал.2 т.3 от ЗДП било наложено административно наказание: глоба в размер на 100 лв. Било прието, че на 17.07.2018 г. в 13:58 часа в извън населено място, първокласен I-3 /Бяла-Ботевград/, км.98 + 733 с посока на движение към с. Ясен, МПС „******“-лек автомобил с рег. № ******- се движел със скорост различна от допустимата 90 км/ч., а именно със 113 км/ч., като бил заснет с автоматизирано техническо средство № 11743cd.

Съдът приел, че в конкретния случай наказващият орган не се е съобразил с нормата на чл.188 ал.2 от ЗДП и не е изпълнил задължението си да установи от кого е извършено нарушението, и така е издал незаконосъобразен акт, като е ангажирал административната отговорност на С.Г.Х. –К., посочвайки я като законен представител на фирма „Агрион Инвест“ АД, ЕИК ******* с постоянен адреc  гр. Пловдив, ****************, а в действителност законния представител е А.Г.Г., видно от удостоверението за актуално състояние на „Агрион Инвест“ АД. Лицето С.Г.Х. – К. в същото удостоверение е посочена като член на в съвета на директорите.  Освен това въззивният съд е съобразил, че в предвидения срок е постъпила декларация, установяваща трето лице – автор на деянието. В конкретния случай, след като в срока по чл.189 ал.5 от ЗДП – жалбоподателя С.Г.Х. –К. е представила доказателства, а именно декларация за предоставяне на информация по нарушение от 30.10.2018 г. в която е посочено, че МПС лек автомобил „******“ с рег. № ******** е предоставено от дружеството „Агрион Инвест“ АД, технически изправно,  за ползване на правоспособен водач – С.Е.Г., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, притежаващ валидно СУМПС кат. В, с № 281511378, издадено от МВР-Пазарджик на 12.03.2012 г., то не е било налице основание за издаване на електронен фиш по отношение на нея.

 На това основание съдът отменил оспорения електронен фиш.

Според касационната инстанция постановеното решение е недопустимо.

С касационната жалба ОД на МВР-Плевен е представила писмени доказателства, от които се установя следното: С оспорения пред Районен съд- Плевен електронен фиш за налагане на глоба за нарушение с автоматизирано техническо средство или система  серия К №  2170209 издаден от ОД на МВР – Плевен, на С.Г.Х. – К., в качеството ѝ на законен представител на Агрион Инвест АД , ЕИК *******, с постоянен адреc  гр. Пловдив, *******, за нарушение на чл.21 ал. 1 от ЗДП и на основание чл. 189 ал.4 във връзка с чл. 182 ал. 2 т. 3 от ЗДП е наложено административно наказание: глоба в размер на 100,00/сто/лева.

Адресатът на електронния фиш- С. К. е декларирала пред ОД на МВР-Плевен, че на описаните в ЕФ дата и място , управляваното превозно средство е било предоставено от дружеството „Агрион инвест“ АД за ползване от С.Е.Г.. По повод така изпълнената процедура по смисъла на чл.189, ал.5 от ЗДвП, издаденият от ОД на МВР – Плевен на С. К. електронен фиш за налагане на глоба за нарушение с автоматизирано техническо средство или система е бил анулиран и вместо него е бил издаден  приложеният на л.3 от касационното производство електронен фиш за налагане на глоба за нарушение с автоматизирано техническо средство или система  серия К № 2388328 издаден от ОД на МВР – Плевен, с който на С.Е.Г. е наложено административно наказание глоба,за нарушение на същото място и дата, осъществено със същото превозно средство. Представена е и справка  за нарушител/водач на името на С. К., от която се установява, че в раздел „Фишове“ на справката, няма извършени вписвания.

При така установените факти се налага извод, че поради анулиране на издадения на С. К. електронен фиш за налагане на глоба за нарушение с автоматизирано техническо средство или система  серия К № 2170209 издаден от ОД на МВР – Плевен, подадената пред Районен съд- Плевен жалба е била лишена от предмет и на това основание-недопустима за разглеждане по същество. Като е разгледал една недопустима жалба, Районен съд- Плевен от своя страна е постановил недопустимо съдебно решение, с което е отменил един вече несъществуващ, анулиран електронен фиш, който не е съществувал в правния мир. Затова съдебното решение следва да бъде обезсилено и вместо него производството пред районния съд да бъде прекратено.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл.221, ал.3 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОБЕЗСИЛВА  решение № 959 от 05.12.2018 г., постановено по АНД № 2651/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен, с което е отменен електронен фиш за налагане на глоба серия "К" № 2170209 на ОДМВР- Плевен, за нарушение, установено с АТСС СПУКС (ARH CAM S 1) № 11743cd на ОД на МВР- Плевен, с което на С.Г.Х.- К. като законен представител на „Агрион Инвест“ АД, ЕИК *******, с постоянен адреc  гр. Пловдив, *******, за нарушение на чл.21 ал. 1 от ЗДП и на основание чл. 189 ал.4 във връзка с чл. 182 ал. 2 т. 3 от ЗДП е наложено административно наказание: глоба в размер на 100,00/сто/леваи вместо него ПОСТАНОВИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД № 2651 по описа на Районен съд- Плевен за 2018 год.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                    ЧЛЕНОВЕ:1./п/                       2./п/