О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

633

 

гр. Плевен, 29.03.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и девети март  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 116/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:                                      

 

Административното дело е образувано по жалба на С.Т. *** срещу  частичен изричен отказ в Решение №4/31.12.2018г. с Рег. № 1639/2018г. на и.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – В. Търново за предоставяне на достъп до обществена информация  по ЗДОИ по подадени на 28.12.2018г. заявления от жалбоподателя.

Делото е било образувано под № 54/2019г. по описа на Административен съд – В. Търново и изпратено по подсъдност на Административен съд – Плевен.

 Жалбоподателят оспорва отказа по т.2 от решението като незаконосъобразен, противоречащ на целта на закона и нищожен и иска неговата отмяна. Счита, че необосновано не е била предоставена исканата обществена информация. С допълнителна писмена молба със саморъчен подпис е потвърдил подадената жалба, внесъл е д.т. 10 лв. и изрично заявява, че поддържа жалбата си. Претендира разноски.

Ответникът – и.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – В. Търново е представил административната преписка, не е изразил становище по жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 40 от Закона за достъп до обществена информация.

Решението по ЗДОИ е с дата 31.12.2018г. и е изпратено на заявителя по електронна поща. Жалбата е подадена по електронна поща на 14.01.2019г. в рамките на законния 14-дневен срок за съдебно обжалване, от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт, но е недопустима по следните съображения:

С две заявления жалбоподателят е поискал достъп до обществена информация по ЗДОИ, а именно: т.1. предоставянето на списък с имената и датите на удостоверенията за начална обща медицинска (от Службата по трудова медицина) и т.2 – за психическа годност на магистратите, ведно с евентуалните дати на удостоверенията от периодични прегледи от СТМ, както и т.3 всички становища за определяне на трудовия риск за всяка длъжност от СТМ за периода 1989г. – 27.12.2018г.

С процесното решение е предоставена исканата информация по т.1 и по т.3 от заявлението, която е приложена и налична по делото. По отношение на искането по т.2 е посочено, че с Решение № 2/08.12.2017г. , както и с Решение от 25.11.2016г.  по друго негово заявление Т. вече е бил уведомен, че информацията, предмет на искането му по т.2 (относно психическата годност на прокурорите в АП – В. Търново) не се съдържа и не се съхранява в прокуратурата, няма и документи за психическата годност на всеки един от тях.

Предвид изложеното съдът счита, че исканата обществена информация, с която ответникът разполага, е била предоставена на заявителя. Органът е уведомил по реда на чл. 33 ЗДОИ заявителя, че не разполага с информацията по т.2 от ЗДОИ и поради тази причина не може да я предостави.

Исканата обществена информация, с която ответникът разполага е била предоставена и жалбоподателят няма правен интерес от оспорване на решението в тази част, а с останалата ответникът не разполага, поради което не е налице решение за частичен отказ в хипотезите на чл. 37 ал.1 от ЗДОИ, който да подлежи на оспорване.

Жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане на осн. чл. 159 ал.1 т.1 т.4 от АПК, а образуваното съдебно производство – да се прекрати.

Поради това съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Т. *** срещу  частичен изричен отказ в Решение №4/31.12.2018г. с Рег. № 1639/2018г. на и.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – В. Търново за предоставяне на достъп до обществена информация  по ЗДОИ по подадени на 28.12.2018г. заявления от жалбоподателя.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 116/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните. 

 

 

 

                                                           С Ъ Д И Я :/П/