О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 273

град Плевен, 13.02.2019 година

Административен съд – Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на тринадесети февруари две хиляди и деветнадесета година,  в състав:

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:Николай Господинов

като разгледа докладваното от съдията  административно дело № 114 по описа на Административен съд – Плевен за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството по делото е образувано искова молба от Г.В.В., лишен от свобода, изтърпяващ понастоящем наказание „доживотен затвор без право на замяна“ в  затвора Плевен. С нея са предявени искове против ВСС, Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Главна дирекция „Охрана“, Република България, представлявана от Министъра на финансите, Европейски съюз, представляван от Европейската комисия, с искане да бъдат осъдени да му заплатят солидарно сумата от 100 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от предявяването на иска и мораторната лихва от датата на увреждането в размер на 846 лв., до окончателното плащане, претърпени в резултат на посочване в определение № 1013/04.05.2018г. по адм. дело № 926/2018г. на Административен съд- Бургас, че е опасен за бягство.

         Първоначално исковата молба е подадена до Административен съд- Бургас, който с определение № 1336/13.06.2018г. е прекратил производството по образуваното пред него административно дело № 1341/2018г. и е изпратил производството по подсъдност на Административен съд- Ловеч.

         В Административен съд- Ловеч е образувано адм. д. № 204/2018г., производството по което е прекратено с определение № 70/23.01.2019г. и делото е изпратено по подсъдност на Административен съд- Плевен. Изложени са доводи, че ищецът е преместен от затвора Ловеч в затвора Плевен, както ѝ че съобразно чл.203 от АПК исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица се разглеждат по реда на глава единадесета от АПК, а за неуредените въпроси за имуществената отговорност се прилагат разпоредбите на ЗОДОВ. Посочено е, че съгласно чл.7 ЗОДОВ, искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес или седалището на увредения срещу органите по чл. 1, ал. 1 и чл. 2, ал. 1, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите.

         Определението на Административен съд- Ловеч е в разрез с правилата на АПК, регламентиращи местната подсъдност и споровете във връзка с подсъдността. На първо място Административен съд- Ловеч е съдът, на който делото е било изпратено по реда на чл.135, ал.2 от АПК, поради което той няма право да го изпрати на трети съд, а следва да изпълни процедурата, предвидена в разпоредбата на 135, ал.6 АПК, а именно да изпрати делото за определяне на подсъдността на съда по чл.135, ал. 3 АПК, т.е. ВАС.    На второ място следва да се посочи, че подсъдността по чл.7, ал.1 от ЗОДОВ, респ. по чл.285, ал.2 от ЗИНЗС е алтернативна. Производствата по този ред се разглеждат по настоящия адрес на увредения или по мястото на увреждането, като законът не предвижда критерии за превес на единия спрямо другия съд. Ищецът твърди, че му е причинено увреждане в резултат на посочване в определение на АС- Бургас, че е опасен за бягство и след като е предявил своя иск пред Административен съд- Бургас, то очевидно той счита, че това е съдът по мястото на увреждането, поради което може да се приеме, че ищецът е избрал подсъдността по мястото на увреждането, а не по настоящия си адрес. АС- Бургас обаче е изложил доводи в определение № 1336/13.06.2018г.  по адм. д. № 1341/18г., че мястото на увреждането е затвора Ловеч, тъй като там ищецът е узнал за определението, от което претендира да са му причинени вреди.

         Предвид изложеното дотук настоящият съд намира, че следва да прекрати производството и да върне делото на Административен съд- Ловеч, тъй като той е компетентния съд по смисъла на чл.135, ал.6 от АПК, който следва да изпрати производството на ВАС за определяне на подсъдността.

                  Воден от горното, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 114/2019г. по описа на Административен съд-Плевен и изпраща делото на Административен съд- Ловеч като компетентен съд, който следва да изпълни разпоредбата на чл.135, ал.6 от АПК.

        Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                              СЪДИЯ :