ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На петнадесети март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Прокурор ИВО РАДЕВ

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Касационно административно дело №  1106  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ИСКЪР, редовно призован, не изпраща представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ИВО РАДЕВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ –  Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Поддържам протеста, моля да приемете представените доказателства. Нямам други доказателствени искания, моля да дадете ход по същество.

ПРОКУРОР РАДЕВ –  Моля да дадете ход по същество. Да се приемат представените доказателства, други  - няма да сочим.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представените нови доказателства от ответника с писмо рег. № 1147/06.03.2019г. и с оглед липсата на доказателствени искания следва да обяви съдебното дирене за приключило и да даде ход по същество.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представените от ответника писмени доказателства с писмо рег. № 1147/06.03.2019г. от ответника.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, Окръжна прокуратура - Плевен е внесла протест срещу цялата Наредба № 26 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на територията на Община Искър, приета с решение № 346/03.07.2013г. От доказателствата, които са  представени и приети по делото се установява, че след внасянето на протеста срещу Наредба № 26, с решение № 707/28.02.2019г. по протокол № 45 на Общински съвет Искър е приета нова Наредба № 33 за реда за придобиване на право на собственост и на ограничени вещни права, за предоставяне за управление, под наем и за разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост, и  правомощията на кмета на общината и кметовете на кметства в община Искър.  В § 2 от ЗР е посочено, че с приемането на тази наредба се отменя наредба № 26 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на територията на Община Искър, която е приета с решение № 346/03.07.2013г. по протокол №  28 от същата дата. Това е наредбата, която протестира Окръжна прокуратура - Плевен и е на практика налице оттегляне от страна на ответника на протестирания акт - наредба № 26 и целта на протеста е изпълнена и моля да се прекрати производството, поради тези съображения. Моля в полза на Окръжна прокуратура – Плевен да бъдат присъдени разноски в размер на 20 лева, направени за публикация в ДВ.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаеми административни съдии, считам че с приетото общинско решение целта на Прокуратура е изпълнена и моля производството по делото да бъде прекратено. Поддържам искането за присъждане на направените разноски в размер на 20 лева.

Съдът намира, че с оглед представените от ответника доказателства и предвид изложеното от страните са налице предпоставките на чл. 159, т. 3 във връзка с чл. 156, ал. 1 и ал. 2 от АПК, доколкото оттегления подзаконов нормативен акт е оттеглен от ответника. Ето защо постъпилият протест следва да бъде оставен без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

На основание чл.143, ал.2 от АПК следва да бъдат присъдени в полза на Окръжна прокуратура – Плевен направените деловодни разноски в размер на 20 лева.

Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ: № 526

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протест от Йорданка Антонова, прокурор в Окръжна прокуратура Плевен против наредба № 26 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на територията на Община Искър и ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 1106/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Искър да заплати в полза на Окръжна прокуратура - Плевен деловодни разноски в размер на 20 лева.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от днес за протестиращата и контролиращата страна, а за ответника - от датата на съобщението.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,06 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                      ЧЛЕНОВЕ:        1.

 

 

 

                                                                         2.