О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 198

 

гр. Плевен, 30.01.2019г.

 

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на тридесети януари  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 1100/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано  по искова молба на л.св. А.К.М.,***  срещу Главна дирекция изпълнение на наказанията – София.

С Определение № 1626/04.12.2018г. исковата молба е оставена без движение и съдът е дал указания на ищеца за изправяне на констатираните нередовности, за да конкретизира предмета на иска, както и да внесе д.т.

Ищецът е подал уточнение, поискал е освобождаване от държавна такса на осн. чл. 83 ал.2 от ГПК и предоставяне на правна помощ за процесуално представителство.

С ново Разпореждане № 207/10.01.2019г. съдът е дал нови конкретни указания до ищеца за конкретизиране на исковата претенция– от кой незаконосъобразен административен акт, действие или бездействие на затворническата администрация той лично претендира обезщетение за вреди и в какво се състои незаконосъобразността му; за кой период претендира обезщетение; какъв размер на обезщетение иска да му се изплати от ГДИН; какви са вредите – имуществени или неимуществени и в какво конкретно се изразяват – да ги опише. Указал е да представи декларация за имущественото си състояние (притежавани имоти, МПС, парични средства и др.) Предупреден е за последиците при неизпълнение на указанията.

Ищецът е подал нова уточняваща молба. Не е представил декларация за имущественото си състояние, декларира, че е социално слаб. Приложена е служебна справка от НБДН – пълни данни за ищеца, както и справка от Затвора – Белене.

Съдът счита, че ищецът не е изпълнил дадените указания като не е конкретизирал исковата си претенция Не е внесъл д.т. Не е представил декларация за имотното си състояние.

Съгласно чл. 83 ал.2 от ГПК такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По молбата за освобождаване съдът взема предвид: доходите на лицето и на неговото семейство; имущественото състояние, удостоверено с декларация; семейното положение; здравословното състояние; трудовата заетост; възрастта и други констатирани обстоятелства.

От справката от Затвора – Белене и медицинската справка е видно, че същият е на 44г., неженен, страда от „инсулино зависим захарен диабет“, за което е назначено инсулинолечение. Изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на 7 години. На 12.07.2018г. е върнат в Затвора - Белене. Не работи и не получава доходи от трудово възнаграждение. Според справката - през месец август и септември е получил два пощенски записа на обща стойност 40 лв., които изхарчил за лични нужди. Провежда свиждане със свои близки. За да направи преценка за наличието на предпоставките за освобождаването на ищеца от такси и разноски е необходимо същият да приложи писмена декларация за имущественото си състояние. Такава не е приложена. От справката от НБДН се установява, че е неженен, но има близки и роднини – майка, трима братя и сестра и поддържа връзки с близки и роднини

Ищецът е в трудоспособна възраст, получава малки суми, поддържа връзка с близки и роднини, които биха могли да му осигурят средства за внасянето на символичната държавна такса от 10 лв. И като взе предвид, че  основните жизнени потребности на ищеца от храна, вода, подслон, дрехи, медицинско обслужване и др. са осигурени от бюджета на затвора, съдът счита, че ищецът има възможност за заплащане на д.т. в размер на 10 лв.

Като взе предвид наличните данни, съдът счита, че не са налице предпоставките на чл. 83 ал.2 от ГПК за освобождаването му от това задължение.

Предвид липсата на декларация за имотното състояние не може да се приеме, че са налице и предпоставките на чл. 23 от Закона за правната помощ и ищецът не разполага със средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Въпреки дадените двукратно ясни и конкретни указания ищецът не е очертал предмета на иска си и не е отстранил констатираните нередовности, предвид което исковата молба ще следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати на осн. чл. 129 ал.3 ГПК и чл. 158 ал.3 АПК. Исковата претенция е явно необоснована, и в този случай съгласно чл. 24 т.2 от Закона за правната помощ, правна помощ за процесуално представителство не се предоставя. 

 

 Водим от горното съдът

 

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ищеца А.К.М.,*** за освобождаване от внасянето на държавна такса за съдебното производство.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ищеца   А.К.М.,***, за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство по адм.д. № 1100/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на л.св. А.К.М.,***  срещу Главна дирекция изпълнение на наказанията – София.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 1100/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :/П/