ОПРЕДЕЛЕНИЕ

234

гр. Плевен , 7.02.2019  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на седми февруари  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                               Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №90   по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на искова молба от А.А.Д., изтърпяващ наказание в затвора –гр.Белене, първа група, 505 килия.

Сочи в исковата молба, че предявява граждански иск по чл.3 от ЗИНЗС в размер на 10000/десет хиляди/ лева за неимуществени вреди срещу затвора гр.Белене, тъй като не му се осигурява адекватно лечение, умишлено го лъжат, че ще го пуснат в предсрочно УПО, но до настоящия момент няма никакъв ефект от обещанията. Твърди, че здравословното му състояние се влошава, трябва да бъде опериран по спешност, има фрактура радии синистра малесанса  луксацио капитис радии синистра. Моли по служебен път да си призоват лекари, които са дали становище относно неговото лечение. Прилага част от Постановление на ОП-Плевен за отказ да се прекъсне изпълнението на наказанието „лишаване от свобода”. Твърди, че молбата му за прекъсване умишлено се задържа един месец в медицинската служба и не му прикрепят медицинските документи към молбата за прекъсване.

Съдът е намерил исковата молба за нередовна и с Определение №159/24.01.2019 год.е оставил същата без движение, за отстраняване на следните нередовности: ищецът  да уточни изрично срещу кой ответник по смисъла на чл.205 от АПК  предявява исковата си молба; да посочи в какво се състои искането му до съда, какъв е петитума на исковата молба-какво иска от съда;  в случай, че претендира обезщетение за вреди, да посочи в какво се изразяват причинените нему вреди; конкретно за кой период са му причинени;  да плати държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи квитанция по делото за внесената сума.

Указана е и отговорността при неизпълнение на съдебния акт в срок.

Съобщението за определението, с което исковата молба е оставена без движение, е връчено лично на ищеца срещу подпис, на 25 януари 2019 год., видно от съобщение на л.12 от делото. Срокът за поправяне на нередовностите на същата по правилата за броене на сроковете е изтекъл на 1 февруари 2019 год.-петък,  присъствен ден.

В определения от съда срок ищецът не е изпълнил указанията на съда за поправяне на нередовностите на исковата молба. Ищецът не е посочил срещу кой ответник предявява исковата си молба; не е уточнил в какво се състои искането му до съда, какъв е петитума на исковата молба;  не е конкретизирал  в какво се изразяват причинените нему вреди; конкретно за кой период са му причинени;  не е заплатил дължимата държавна такса по сметка на съда и не е представил квитанция в тази насока. Справка относно заплащане на държавната такса е извършена и в счетоводството на съда и посредством служебна бележка е удостоверено, че в периода 25.01.2019 год.-6.02.2019 год. в счетоводната система на съда не е постъпила дължимата от ищеца държавна такса по делото.

С оглед на горното  съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната и да бъде прекратено настоящото съдебно производство поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК вр. чл.144 от АПК, Административен съд –Плевен, пети  състав

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Връща искова молба от А.А.Д., изтърпяващ наказание в затвора –гр.Белене, първа група, 505 килия.

Прекратява съдебното производство по административно дело  № 90 по описа на Административен съд –Плевен за 2019 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението.

Препис от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                СЪДИЯ: