О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 157

град Плевен, 24.01.2019 година

Административен съд – Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на дванадесет и четвърти януари две хиляди и деветнадесета година,  в състав:                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:Николай Господинов

като разгледа докладваното от съдията  административно дело № 88 по описа на Административен съд – Плевен за 2019г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството по делото е образувано по искова молба от Е.Ц.И., ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание в затвора гр.Враца, с която е предявен иск против Министерство на правосъдието с посочено от ищеца правно основание чл.71 от Закона за защита от дискриминация и цена 30 000 лв. В петитума на ИМ са формулирани искове по смисъла на чл.71, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за защита от дискриминация.

         Съобразно Тълкувателно постановление №1/2016г. на ВКС и Първа и Втора колегия на ВАС исковете с правна квалификация чл.71, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за защита от дискриминацията са подсъдни на районен съд. С горното Тълкувателно постановление е обявено за изгубило актуалност Тълкувателно постановление № 2/2014г. от 19.05.2015г. по т.дело № 2/2014г. на ВКС и ВАС в частта му по т.4.

От изложеното по- горе е видно, че искът е предявен против Министерство на правосъдието, чието седалище е в гр. София, поради което намирам, че съобразно чл.108, ал.1, пр.1 ГПК местно компетентен да разгледа производството е Софийски районен съд.

         Воден от горното и на осн. чл. 135,ал. 2 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 88/2019г. по описа на Административен съд-Плевен и изпраща делото по подсъдност на Софийски районен съд.

        Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                              СЪДИЯ :