Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

335

 

20. Юни 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На пети юни 2019г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 87/ 2019г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на С.Т. *** срещу Решение от 10.01.2019г.г. на Административния ръководител – Председател на Районен съд – Плевен, с което е отказано предоставяне на  достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация по заявление с Рег. № 33150/28.12.2018г. на жалбоподателя за предоставянето на данни за имената и датите на удостоверенията за начална медицинска и психическа годност на магистратите, както и становищата за определяне на трудовия риск за всяка длъжност от Службата по трудова медицина за периода 1989г. – 27.12.2018г.

Жалбоподателят оспорва отказа като незаконосъобразен, противоречащ на целта на закона и нищожен и иска неговата отмяна. Счита, че необосновано не е била предоставена исканата обществена информация, тъй като тя не съдържа лични данни. Претендира разноски.

Ответникът - Административния ръководител – Председател на Районен съд – Плевен не е изразил становище по жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по реда на чл.145 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл. 40 от Закона за достъп до обществена информация.

Решението по ЗДОИ е с дата 10.01.2019г. и е изпратено с писмо изх. № 224/10.01.2019г.Жалбата е подадена по електронна поща на 22.01.2019г. в рамките на законния 14-дневен срок за съдебно обжалване, от активнолегитимирана страна и срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Жалбоподателят е подал заявление по ЗДОИ с Вх. № 33150/28.12.2018г. до Административния ръководител на Районен съд – Плевен. Заявлението е подадено по електронен път. Поискал е в табличен вид да се предостави следната информация: списък с имената и датите на удостоверенията за начална обща медицинска (от Службата по трудова медицина) и специално психическа годност, ведно с евентуалните дати на удостоверенията от периодични прегледи от СТМ(ако е имало такива) на всеки един от магистратите в РС – Плевен за периода 10.11.1989г. до 27.12.2018г. Както и да се копират всички становища за определяне на трудовия риск за всяка длъжност, които са провеждани със СТМ за същия период.  Изрично е посочил, че това не са лични данни, а типови т.е. не са свързани пряко със служителите.

Посочил е, че иска информацията да му бъде предоставена на посочения имейл.

С оспореното решение, изпратено до заявителя с Изх. № 224/10.01.2019г. Административният ръководител – Председател на Районен съд – Плевен се произнесъл по заявлението като отказал да предостави исканата информация, поради факта, че се отнася до личните данни на магистратите от Районен съд – Плевен и същата няма характеристика на обществена информация, която може да бъде предоставяна по реда и при условията на ЗДОИ.

Като правно основание за отказа са посочени и цитирани разпоредбите на чл. 6 ал.1 т.5 , вр. чл. 7 , вр. чл. 37 ал.1 т.1  и чл. 2 ал.4 от ЗДОИ относно защитата на личната информация, уредена със Закона за защита на личните данни, поради което не може да бъде предоставена по реда на ЗДОИ.

С писмо Изх. № 224/10.01.2018г. е изпратено решението за отказ до посочените в заявлението адреси, вкл. и по електронен път, както е поискал. В писмото в допълнение се казва, че във връзка с Наредба № 3/25.01.2008г. за условията за осъществяване дейността на службите по трудова медицина, в чл. 17 ал.3 се съдържа забрана за достъп на работодателя до данните, съдържащи се в съхраняваните в службата за трудова медицина здравни досиета. Пояснява се още, че в изпълнение на законовите разпоредби Службата по трудова медицина трябва да води и съхранява документацията, свързана със здравното състояние на работниците и служителите – информация, която е защитена от закона за личните данни и достъпът до тях следва да бъде ограничен. Указан е редът и срокът за оспорване на решението.

Заявлението е писмено, подадено е по електронен път и отговаря на изискванията за форма и съдържание съгласно чл. 24 и 25 от ЗДОИ.

Решението и придружителното писмо е подписано от съдия Светослава Цонева – заместник-председател на Районен съд – Плевен, тъй като към датата на издаването му – 10.01.2019г. съдия Даниела Дилова – Председател на РС – Плевен е била в командировка. Съгласно приетите вътрешни правила за достъп до обществена информация в РС – Плевен – V- т.1.1. решението за предоставяне на достъп до обществена информация се изготвя от председателя или заместващите го районни съдии. В случая решението е издадено при условията на заместване, поради което е издадено от съответния компетентен орган съобразно разпоредбата на чл. 28 ал.2 ЗДОИ.

Жалбоподателят е поискал списък с имената и датите на удостоверенията за начална обща медицинска и за психическа годност, ведно с датите на удостоверенията от периодични прегледи от СТМ на всеки един от магистратите за деветгодишен период и копия от становищата на СТМ за определяне на трудовия риск за всяка длъжност, като твърди, че това са типови данни и не съдържат лични данни.

Обществена информация по смисъла на чл.2 от Закона за достъп до обществена информация е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти.

Съгласно чл.3 ал.1 и ал.2 т.1 законът се прилага за достъп до обществената информация, която се създава или се съхранява от държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление в Република България, наричани по-нататък "органите" и се прилага и за други публичноправни субекти, които създават и съхраняват такава информация.

Същественото в случая е, че се иска предоставяне на информация, която не е свързана с дейността на Районен съд – Плевен, защото не касае правораздавателната дейност на съда като орган на съдебната власт. На следващо място съгласно чл. 17 ал.3 от Наредба №3/25.08.2008г. за условията за осъществяване дейността по трудова медицина работодателят няма достъп до данните, съдържащи се в съхраняваните в службата за трудова медицина здравни досиета. Тази информация по дефиницията на чл.2 от Закона за защита на личните данни, свързана със здравословното състояние на лицата е защитена от този закон информация. Следователно исканата информация не се създава и съхранява от районния съд, а от обслужващата го служба по трудова медицина, която е администратор на лични данни по смисъла на ЗЗЛД. Поради това по характера си исканата информация не отговаря на легалното определение за обществена информация съгласно чл.2 и чл.3 от ЗДОИ и не е предмет на регулиране с този закон, тя не е обществена информация.

Достъпа до лични данни се урежда с друг закон – ЗЗЛД и съгласно изричната норма на чл. 2 ал.5 ЗДОИ попада извън обхвата му. А това е основание да се откаже предоставянето на достъп до тези данни съгласно  чл. 37 ал.1 т.1 от ЗДОИ.

Отказът на Председателя на Районен съд – Плевен като орган по чл. 3 ЗДОИ е съобразен и с основните принципи, залегнали в чл. 6 ал.1 т.5 и чл. 7 от ЗДОИ за защита на личните данни и не противоречи на целта на закона.

Постановеният отказ е законосъобразен, поради което жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

Водим от горното и на основание чл. 172, ал. 2 съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на С.Т. *** срещу Решение от 10.01.2019г.г. на Административния ръководител – Председател на Районен съд – Плевен, с което е отказано предоставяне на  достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация по заявление с Рег. № 33150/28.12.2018г. на жалбоподателя за предоставянето на данни за имената и датите на удостоверенията за начална медицинска и психическа годност на магистратите, както и становищата за определяне на трудовия риск за всяка длъжност от Службата по трудова медицина за периода 1989г. – 27.12.2018г.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на касационно обжалване.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

С Ъ Д И Я: