ОПРЕДЕЛЕНИЕ

197

гр.Плевен, 30.01.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на тридесети януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 83/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от л.св.М.Й.Б.,***, срещу Заповед №8/10.01.2019г. на Началника на затвора Белене, с която на л.св.Б. е наложено дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия“ за срок от десет денонощия.

В жалбата се сочи, че наказанието е неоснователно. Направено е искане за назначаване на служебен защитник, поради невъзможност за ангажиране на такъв за собствена сметка.

При проверка редовността на жалбата, с оглед характера на производството, съдът е указал на л.св.Б., в срок до 10.00часа на 25.01.2019г. да посочи в какво се състои незаконосъобразността на обжалваната заповед, какво се иска от съда, както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

Предвид направеното искане за назначаване на служебен защитник на л.св.Б. е указано в срок до 10.00часа на 25.01.2019г. да представи конкретно посочени документи, въз основа на които съдът да направи преценка по основателността на искането.

От Началника на затвора Белене е изискано в срок до 10.00часа на 25.01.2019г. да представи по делото данни дали л.св.Б. получава парични записи и в какъв размер, дали има парични средства и в какъв размер, данни за трудова заетост и здравословно състояние.

С писмо вх.№424/25.01.2019г. от затвора Белене са представени изисканите от съда документи.

Тъй като съобщението за отстраняване на нередовностите е връчено на л.св.Б. едва на 26.01.2019г., съдът е определил нов срок за отстраняване на нередовностите, а именно до 10.00часа на 30.01.2019г.

Второто съобщение за оставане жалбата без движение е връчено лично на оспорващия на 28.01.2019г., като същото е редовно оформено и връчено съобразно правилата на ГПК. В дадения срок до 10.00часа на 30.01.2019г. не е представен документ за внесена дължима държавна такса, поради което не са отстранени нередовностите по жалбата. При направена служебна проверка в счетоводството на Административен съд-Плевен дали по делото е налична внесена държавна такса се установява, че такава не е внесена към днешна дата. Предвид последното е приложима разпоредбата на чл.158 ал.3 от АПК, съгласно която ако нередовностите по жалбата не бъдат отстранени, същата се оставя без разглеждане, а производството по делото се прекратява. Ето защо жалбата като нередовна следва да бъде оставена без разглеждане.

По отношение искането за предоставяне на правна помощ, с оглед представените от затвора Белене доказателства, съдът намира, че л.св. няма достатъчно лични средства, за да ангажира адвокат, но предвид обстоятелството, че жалбата е нередовна и по аргумент от разпоредбата на чл.24 т.2 от Закона за правната помощ, съгласно която правна помощ не се предоставя когато претенцията е очевидно неоснователна, необоснована или недопустима, искането на Б. следва да бъде оставено без уважение.

Воден от горното и на основание чл.24 т.2 от ЗПП и чл.158 ал.3 от АПК, съдът

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на л.св.М.Б. за предоставяне на правна помощ.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на л.св.М.Й.Б.,***, срещу Заповед №8/10.01.2019г. на Началника на затвора Белене.

 ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №83 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.Б. и на Началника на затвора Белене.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

СЪДИЯ: