РЕШЕНИЕ

№ 221

гр. Плевен, 19.04.2019 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на деветнадесети април две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател: Снежина Иванова

като изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова по адм. дело № 74 по описа за 2019 година на Административен съд – Плевен.

 

Производството е по реда на чл. 175 и чл. 176 от АПК.

Административното дело е образувано по искане на В.А.К.,*** и К.  М.К.,*** чрез адв Д., съдебен адрес:***, офис 12 за възлагане на ефективни изпълнителни действия по чл. 298, ал. 3 от АПК на кмет на  Община Плевен по изпълнение на заповед № РД-12-829/16.12.2014 година на кмет на Община Плевен.

С решение № 185 от 05.04.2019 година съдът е наложил глоба на зам. кмет Община Плевен и е възложил изпълнителните действия по изпълнение на заповед № РД-12-829/16.12.2014 година на кмет на Община Плевен   в частта относно премахване на стоманено бетонни плочи, греди и стени - части от сграда с идентификатор № 56722.659.704.3  до приключване на изпълнението, на държавен съдебен изпълнител, в чийто съдебен район е местоизпълнението на задължението –гр.Плевен.

С молба от 11.04.2019 година от адв. Д. е направено искане за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на съдебния акт и добавяне на „частен съдебен изпълнител“ или в случай, че се приеме, че това не е фактическа грешка да се направи допълване на диспозитива и да добави „или частен държавен изпълнител“.

Молбата е изпратена за становище на ответната страна и не  е представено такова.

Съдът като съобрази и искането за поправка на ЯФГ и закона намира, че искането е допустимо, тъй като не е ограничено със срок.

Разгледано по същество е неоснователно.

Съгласно чл. 175, ал. 1 от АПК, съдът по свой почин или по искане на страна може да поправи допуснати в решението писмени грешки, грешки в пресмятането или други подобни очевидни неточности. Поправката е допустима само тогава, когато е налице несъответствие между формираната действителна воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на диспозитива на решението /определението/. Такива грешки представляват неточности в наименования, размер на присъдена сума, погрешно изписване на цифри, дати, имена, или пресметнати суми. В случая съдът е изложил мотиви относно възлагане действията на държавен съдебен изпълнител и непосочването в диспозитива на решението на частен съдебен изпълнител не представлява очевидна фактическа грешка.

Съдът намира за неоснователно и алтернативно направеното искане за допълване на съдебното решение.

Съгласно разпоредбата на чл. 176, ал. 1 АПК страната може да поиска да бъде допълнено решението, ако съдът не се е произнесъл по цялото й искане. Решението е непълно по смисъла на цитираната норма, когато не обхваща целия спорен предмет, т. е. когато съдът е сезиран с няколко искания и е пропуснал да се произнесе по някое от тях. В случая съдът се е произнесъл по искането на лицата по см. на чл. 298, ал. 3 от АПК и е възложил изпълнителните действия по изпълнение на държавен съдебен изпълнител при изложените мотиви в съдебния акт и непосочването на частен държавен изпълнител не представлява непроизнасяне на съда, а именно след извършена преценка на искането действията са възложени именно на държавен съдебен изпълнител.

Съдът  по свой почин констатира, че е допуснал очевидна фактическа грешка при посочване на датата на постановяване на съдебния акт - решение № 185 от 05.04. по адм дело № 74 по описа за 2019 година на Административен съд Плевен и вместо 2019 година е посочена 2018 година, а делото е разгледано в открито съдебно заседание на 28.03.2019 година и не е възможно да бъде постановено преди тази дата.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 175 и чл. 176 от АПК, съдът

 

РЕШИ:

 

 

Оставя без  уважение  молба на В.А.К.,*** и К.  М.К.,*** чрез адв Д., съдебен адрес:***, офис 12 за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на решение № 185 относно вписване „или частен съдебен изпълнител“.

Оставя без  уважение  молба на В.А.К.,*** и К.  М.К.,*** чрез адв Д., съдебен адрес:***, офис 12 за допълване на диспозитива на решение № 185 относно вписване „ или частен съдебен изпълнител.

Допуска поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 185 от пети април, постановено по адм. дело № 74/2019 г. по описа на АС-Плевен относно цифровото посочване на година на постановяването му и на първа страница трети ред от горе на долу след израза „ гр.Плевен, 05.04.“ вместо 2018 година да се чете 2019 година“.

Решението да се съобщи на страните.

Решението не подлежи на обжалване.

Да се отбележи извършената поправка върху решението и издадените преписи.

        

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/