Р       Е       Ш     Е       Н       И       Е

 

69

 

гр. Плевен, 14.02.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на осемнадесети януари две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА                                         

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ЙОРДАНКА АНТОНОВА

При Секретар: МИЛЕНА КРЪСТЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Касационно административно-наказателно дело № 1074/2018г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 70 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по предложение на прокурор Мирослава Митева от Районна прокуратура – Кнежа за възобновяване на административно-наказателното производство, завършило с влязло в сила Наказателно постановление № 509/29.06.2018г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – гр. Ловеч, с което на И.Л.К. *** на осн. чл. 266 ал.1, пр.1 от Закона за горите е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 108 ал.1 т.1 от Закона за горите, затова че на 01.03.2018г. в землището на гр. Кнежа, общ. Кнежа, отдел 1 подотдел „ч1“, добива с моторен трион (марка и модел не се четат) 1 пр.м3 (един пространствен кубически метър) дърва за огрев от акация, без да притежава писмено позволително за сеч.

В предложението се сочи, че НП е влязло в сила на 11.07.2018г. Сочи се, че прокурор Митева е наблюдаващ прокурор по досъдебно производство № 46/2018г. по описа на РП – Кнежа. Посочва се, че К. е привлечен като обвиняем с постановление от 19.07.2018г., за престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал.2 НК в съучастие с Р. О. Р. от гр. Кнежа, двамата като извършители. В хода на производството са приложени съставените срещу двамата АУАН, като и двамата заявили, че са получили наказателни постановления от РДГ – Ловеч, с които ги наказват за същите деяния. От изисканата и представена справка от РДГ-Ловеч се установило, че по съставените актове и на двамата са издадени НП,  с които били наложени административни наказания „глоба“ в размер на 100 лв. за всяко от констатираните по Закона за горите нарушения и наказателните постановления са влезли в сила. За тези обстоятелства не е била уведомена РП – Кнежа и те не са били известни на разследващия орган към момента на привличане на лицата в качеството на обвиняеми. Предвид наличието на приключило административно-наказателно производство за същото деяние спрямо същите лица, с постановление от 26.10.2018г. досъдебното производство било спряно на основание чл. 244 ал.1 т.1 вр. чл. 25 ал.1 т.5 НПК, екземпляри от които са изпратени и получени от обвиняемите на 31.10.2018г. и от защитника им на 26.10.2018г. Постановлението не е било обжалвано и е влязло в сила на 08.11.2018г. Предвид изложеното, счита, че са налице предпоставките за възобновяване на административно-наказателното производство на осн. чл. 72 ал.2 вр. чл.70 б. „д“ от ЗАНН, тъй като деянието, за което е приключило административно-наказателното производство представлява престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал.1 от НК. Прави искане да се възобнови административно-наказателното производство, приключило с НП № 509/29.06.2018г. на Директор РДГ – Ловеч, влязло в сила на 11.07.2018г., да се отмени НП и да се прекрати административно-наказателното производство.

Ответната страна – РДГ - Ловеч – не изразява становище по направеното искане.

Ответникът – И.Л.К. не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен предлага да се уважи предложението за възобновяване на административно-наказателното производство по влязлото в сила НП, тъй като са изпълнени условията на чл. 70 б. „д“ от ЗАНН, предвид че срещу същото лице за същото деяние се води и наказателно производство и за да се спази принципа „non bis in idem“.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на предложението за възобновяване на административно-наказателното производство, доводите на страните, доказателствата по делото и закона, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Предложението за възобновяване на административно-наказателното производство по чл. 70 б. „д“ ЗАНН е направено от наблюдаващия прокурор по досъдебното производство, при наличието на спряно наказателно производство на осн. чл. 25 ал.1 т.5 НПК и в едномесечния срок по чл. 24 ал.4 от НПК, поради което е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество, предложението е  ОСНОВАТЕЛНО.

За да се възобнови приключило с влязло в сила НП административно-наказателно производство, следва да е налице едно от основанията, визирани в разпоредбата на чл. 70 от ЗАНН.

С последните изменения на НПК и ЗАНН (ДВ.бр. 63/2017г.) е въведен комплекс от законови механизми, чрез който са дава възможност за реализиране на наказателната отговорност на едно лице с приоритет пред административно-наказателната при конкуренция на двете отговорности и с оглед спазване на принципа „non bis in idem“, дори и при приключило с влязъл в сила акт административно-наказателно производство. С изменението на чл. 70 от ЗАНН с нова б. „д“ е въведено още едно основание за възобновяване на административно-наказателното производство, а именно когато деянието, за което е приключило административно-наказателното производство, съставлява престъпление.

В конкретния случай са налице материално-правните предпоставки на чл. 70 б. „д“ от ЗАНН.

С Наказателно постановление № 509/29.06.2018г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – гр. Ловеч на И.Л.К. *** на осн. чл. 266 ал.1, пр.1 от Закона за горите е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 108 ал.1 т.1, затова че на 01.03.2018г. в землището на гр. Кнежа, общ. Кнежа, отдел 1 подотдел „ч1“, добива с моторен трион (марка и модел не се четат) 1 пр.м3 (един пространствен кубически метър) дърва за огрев от акация, без да притежава писмено позволително за сеч. НП е връчено на 03.07.2018г., не е било обжалвано и е влязло в сила на 11.07.2018г., което е отбелязано върху самото НП.

За същото деяние срещу същото лице е образувано досъдебно производство № 46/2018 по описа на РП – Кнежа като И.Л.К. *** е привлечен като обвиняем за извършване на престъпление от общ характер, затова че на 01.03.2018г. в землището на гр. Кнежа, обл. Плевен, в отдел 1 – подотдел „ч1“ – Държавна горска територия, в съучастие с Р. О. Р. от гр. Кнежа, двамата като извършители, извършил сеч и извозил с лек автомобил „Пежо портнир“ с рег. № ****, 1 простр. куб.м. акациеви дърва за огрев, на стойност 70 лв., като случаят е маловажен – престъпление по чл. 235 ал.6 вр. с ал.1 вр. чл. 20 ал.2 НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

С Постановление от 26.10.2018г. наблюдаващият прокурор – Мирослава Митева от РП – Кнежа е спряла досъдебното производство на осн. чл. 244 ал.1 т.1 вр. чл. 25 ал.1 т.5 НПК, тъй като за същото деяние, което се явява и престъпление е налице приключило административно-наказателно производство срещу обвиняемите.

Касае се за едни и същи факти и обстоятелства, въз основа на които едновременно е ангажирана административно-наказателната и наказателната отговорност на извършителя на противоправното деяние – И.Л.К..

Двете производства са с идентичен предмет и имат за цел репресия и превенция срещу едно и също лице. При съпоставка на премета на двете производства (административно-наказателното и наказателното), настоящият състав на съда намира, че те касаят едно и също по фактическия си състав деяние, поради което са налице предпоставките на чл. 70 б. „д“ от ЗАНН за възобновяване на приключилото първо по-ред административно-наказателно производство, тъй като същото деяние се явява и престъпление. При идентичност на фактите, обуславящи привличането към административно-наказателна и наказателна отговорност на едно лице, приоритет има наказателната му отговорност по аргумент и от разпоредбата на чл. 33 ал.2 от ЗАНН. Неспазването на това правило може и следва да бъде отстранено чрез предвидения в ЗАНН институт на възобновяване на административно-наказателното производство.

Когато административно-наказателната отговорност е реализирана по-рано от наказателната, както е в настоящия случай, следва да се възобнови административно-наказателното производство по реда на чл. 72 ал.1 от ЗАНН и да се отмени влязлото в сила НП, а административно-наказателното производство да се прекрати, за да се спази принципа „non bis in idem“ и наказателното производство за реализиране на наказателната отговорност на дееца да продължи, поради посочения приоритет на наказателната отговорност спрямо административно-наказателната.

По този начин се избягва и нарушаването на забраната за повторно осъждане за едно и също нещо, залегнала в чл. 4 т.1 от Протокол № 7 към КЗПЧОС, като се премахва единствената законова пречка за нормалното развитие на наказателното производство съгласно новоприетите изменения на чл. 24 и чл. 25 от НПК, в сила от 05.11.2017г.

По тези съображения предложението за възобновяване на административно-наказателното производство е основателно и следва да се уважи.

Водим от горното и на основание чл. 72 ал.1, чл. 73 вр. чл. 70 б.“д“ от ЗАНН съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ВЪЗОБНОВЯВА административно-наказателното производство по влязло в сила Наказателно постановление № 509/29.06.2018г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – гр. Ловеч.

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 509/29.06.2018г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – гр. Ловеч, с което на И.Л.К. *** на осн. чл. 266 ал.1, пр.1 от Закона за горите е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 108 ал.1 т.1 от Закона за горите И ПРЕКРАТЯВА образуваното административно-наказателно производство.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/              ЧЛЕНОВЕ: 1.  /П/                           2. /П/