Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

628

 

гр. Плевен, 31.01.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевен – втори състав, в открито съдебно заседание на двадесет и девети януари две хиляди и деветнадесета година в състав:

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

при секретар Бранимира Монова, изслуша докладваното от съдията Н. Господинов административно дело № 1070/2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 276  и сл. от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Образувано е по искова молба на лишения от свобода А.К.М., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора Белене. В същата се сочи, че М. предявява иск срещу ГДИН-София с правно основание чл.1 от ЗОДОВ, прави се оплакване от качеството на питейната вода в затвора и е формулирано искане да бъде задължен ответника да подсигури минерална вода за лишените от свобода.

С определение № 1582/27.11.2018г. горната молба е оставена без движение и са дадени конкретни указания за отстраняване на нередовности по нея. С определение № 1704/17.12.2018г. съдът е предоставил правна помощ на молителя и го е освободил от заплащане на държавна такса за образуване на производството, а с определение № 1753/28.12.2018г. за служебен защитник на М. е назначен адв. П.А.Д., на която е предоставен 7- дневен срок за отстраняване нередовностите по депозираната молба.

С молба вх. рег. № 180/14.01.2019г. адв. А. е уточнила, че подадената от доверителя ѝ молба касае искане с правно основание чл.276, ал.1 от ЗИНЗС. Адвокат А. е представила от името на А.К.М. искане, в което се сочи, че подаваната вода в затвора, предназначена за питейно- битови нужди е с изключително ниско качество, поради което и като е принуден да пие тази вода, лишеният от свобода е поставен в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ по смисъла на чл.3, ал.2 от ЗИНЗС, изразяващо се в основателно пораждане на чувство на страх и незащитеност, че ежедневната употреба на тази негодна за пиене вода е довело, или ще доведе, до влошаване физическото здраве на М., което води до притеснения и влияе върху психичното му здраве. В заключение е формулирано на основание чл.276, ал.1, т.1 и т.2 от ЗИНЗС искане да бъде разпоредено на началника на затвора Белене:

-      Да прекрати незаконосъобразното си фактическо бездействие относно контрола на качеството на водата в затвора до изграждането на пречиствателна станция по европейски стандарт;

-      Да бъде осигурявана на лишения от свобода минерална вода, не по- малко от 6 литра на ден, т.к. е диабетик и здравословното му състояние изисква да пие много вода.

Постъпил е писмен отговор от ответника, в който се излагат доводи за неоснователност на предявения иск. Твърди се, че водата от водопроводната мрежа на затвора Белене, която се подава за питейно- битови нужди няма отклонения в показателите по Наредба № 9/2001г. Представят се и писмени доказателства в тази насока, а именно заверено копие от служебно писмо № 18-ПО 030033/08.06.2018г. на РЗИ Плевен относно извършена независима проверка на водоизточника на затвора Белене и заверено копие от сл. писмо рег. № С-42-4 от 02.08.2018г.г. от Басейнова дирекция „Дунавски район“- Плевен относно извършена независима проверка.

В съдебно заседание на 29.01.2019г. ищецът се явява лично и със служебен адвокат  П.А.. Поддържа претенцията си, твърди, че питейната вода в затвора Белене не е годна за пиене, поради което на него и на останалите затворници следва да бъде предоставена минерална вода в достатъчно количество, както и да се изгради нова помпена станция при спазване на европейските изисквания.

Адвокат А. изразява становище да бъде уважено искането на лишения от свобода и пледира да бъде постановено разпореждане, по силата на което да се прекрати бездействието на началника на затвора Белене относно контрола върху качеството на питейната вода.

Ответникът се представлява от юрк. У., който изразява становище, че искането  на А.М. е неоснователно и следва да бъде отхвърлено по съображенията, изложени в представения писмен отговор.

Съдът, като съобрази представените по делото доказателства и становищата на страните, намира за установено следното :

Касае се за искане по смисъла на чл. 276, ал.1,т.1 и т.2 ЗИНЗС.

Съгласно горните разпоредби всеки лишен от свобода или задържан под стража може да иска извършването на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 3 ЗИНЗС,  както и извършването на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 3 от ЗИНЗС. Разпоредбата на чл. 3, ал.1 ЗИНЗС сочи, че осъдените и задържаните под стража не могат да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение, като ал.2 на същата разпоредба определя, че за нарушение на ал.1 се смята и поставянето в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или задържането под стража, изразяващи се в липса на достатъчно жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване, медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможност за общуване, необоснована употреба на помощни средства, както и други подобни действия, бездействия или обстоятелства, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност.

Между страните няма спор, че към момента на подаване на исковата молба, както и към момента на провеждане на съдебното заседание ищецът е лишен от свобода и изтърпява наказанието си в затвора Белене, поради което е активно процесуално легитимиран да предяви иск по смисъла на чл.276, ал.1 от ЗИНЗС.

Доколкото ищецът твърди, че водата, която се използва за питейно- битови нужди в затвора Белене е негодна за употреба, че началникът на затвора не взема мерки за привеждане на помпената станция и водопреносната система в съответствие с европейските изисквания,както и че на лишените от свобода и на него в частност следва да се предоставя минерална вода, което води до застрашаване здравето му, то съдът намира, че искането му е допустимо.

По същество същото е неоснователно.

Съгласно чл.278 от ЗИНЗС съдът е изискал от началника на затвора Белене актуални протоколи за изпитване качеството на питейната вода в затвора. С постъпилия от ответника писмен отговор са представени четири броя писмени доказателства, а именно протокол от изпитване № ЛУ ВЗ-01- 0281/26.09.2018г., изготвен от Лабораторен изпитвателен комплекс при РЗИ- Плевен /л.57/, протокол от изпитване № ЛУ ВЗ- 01-0281- N/26.09.2018г., изготвен от Лабораторен изпитвателен комплекс при РЗИ- Плевен;   писмо изх. № 18- ПО 03-0033 /08.06.2018г. по описа на РЗИ- Плевен, както и писмо с вх. рег. № С-42-4 от 02.08.2018г. по описа на Басейнова дирекция „Дунавски район“- Плевен. Горните писмени доказателства са приети от съда и не са оспорени от ищеца и неговия процесуален представител. От посочените два протокола за изпитване се установява, че на 26.09.2018г. е извършено изпитване на питейната вода в затвора Белене за определяне качеството ѝ, при което са взети проби, от които е установено, че питейната вода като цвят, мирис, вкус, мътност и химически и микробиологичен състав е приемлива за потребителя и отговаря на изискванията на Наредба № 9/2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно- битови цели. От писмо изх. № 18- ПО 03-0033/08.06.2018г. по описа на РЗИ- Плевен, изготвено във връзка с оплакване на друг лишен от свобода е видно, че на 16.05.2018г. е извършена проверка от служители на РЗИ- Плевен на водоизточниците и съоръженията, захранващи с питейна вода сградите, разположени на остров Персин, при което е установено, че водоизточниците са узаконени по съответния ред и режимът на строга охрана около тях се спазва стриктно. Същите се поддържат в добро санитарно- техническо състояние. Процесът на дезинфекционна обработка на питейната вода преди подаването ѝ във  водопроводната мрежа е непрекъснат и системно се извършва проверка на ефективността ѝ.

От писмо вх. рег. № С-42-4 от 02.08.2018г. по описа на Басейнова дирекция „Дунавски район“- Плевен се установява, че  във връзка с постъпил сигнал за влошено качество на водата за питейни нужди в затвора Белене експерти от дирекцията, съвместно с експерти от Регионална лаборатория към ИАОС и представител на ГД „ИН“- затвор Белене, са извършили пробовземане на сурова подземна вода от шахтово- тръбен кладенец, находящ се на територията на остров Персин, който захранва с вода имотите на затвора.. Резултатите от проведеното изпитване са показали, че няма превишаване на стандартите за качество на подземните води, съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1/10.10.2007г. за проучване, ползване и опазване на подземните води.

При така обсъдените доказателства съдът намира за недоказано твърдението на ищеца, че водата, използвана за питейно- битови цели в затвора Белене е негодна за консумация, както и че началникът на затвора не е предприел необходимите действия по отношение контрола върху качеството на питейната вода. От всички представени писмени доказателства се установява, че водата, използвана в затвора Белене отговаря на изискванията на Наредба № 9/2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно- битови цели и респ. консумацията ѝ не поставя в опасност здравето на лишения от свобода А.М.. Очевидно е, че в затвора се осъществява периодичен контрол, както и инцидентен такъв за качеството на питейната вода.

При тези съображения съдът намира, че не е налице незаконосъобразно бездействие на началника на затвора Белене относно осъществяване на контрол по отношение качеството на водата в затвора и не са налице основания за даване на указания за преустановяване на такова. Това обуславя и неоснователност на второто искане на лишения от свобода, а именно да му бъде предоставяно ежедневно достатъчно количество минерална вода /искането е за 6 литра дневно/, доколкото употребата на питейната вода в затвора не може да създаде риск за неговото здраве.

С оглед изложеното не са налице предпоставките по чл. 276, ал.1, т.1 и т.2 от ЗИНЗС, поради което и искането се явява неоснователно и следва да се отхвърли.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 280, ал. 2, т.1 от ЗИНЗС, Административен съд на гр. Плевен, втори състав

 

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

ОТХВЪРЛЯ искова молба от А.К.М., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора Белене,  срещу Началника на затвора  Белене, с която на основание чл.276, ал.1, т.1 и 2 ЗИНЗС се иска да бъде прекратено незаконосъобразното фактическо бездействие на ответника, относно контрола на качеството на водата в затвора до изграждането на пречиствателна станция по европейски стандарт, както и         да бъде осигурена ищеца минерална вода в количество не по- малко от 6 литра на ден.

Разпореждането подлежи на оспорване с касационна жалба пред тричленен състав на Административен съд- Плевен в срок от 3 дни от съобщаването му на страните съгласно чл. 281 от ЗИНЗС.

                                              

                                                                 

СЪДИЯ: