О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1834

 

гр. Плевен, 25 септември 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на двадесет и пети септември две хиляди и деветнадесета година в закрито съдебно заседание в състав:

 

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

                       КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                             

като разгледа докладваното от председателя касационно административно-наказателно дело № 1069/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 229 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

         Образувано е по частна жалба на С.Н.Л. срещу определение  № 445/17.07.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 1455/2019г. по описа на съда.

С оспореното определение съдът е прекратил съдебното производство по НАХД № 1455/2019г., образувано на основание чл.59 от ЗАНН по жалбата на С.Н.Л., в кочеството му на управител на „ГРУП-7“ ЕООД, против електронен фиш серия К № 2223296 за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство.

Частният жалбоподател счита определението за неправилно и моли за отмяната му.

Ответникът – ОД на МВР - Плевен  не е изразил становище по частната жалба.

Частната жалба е подадена в законния срок, от надлежна страна и е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

Районен съд – Плевен неправилно е приел, че след като жалбоподателят се е възползвал от уредената в чл. 189, ал.9 ЗДвП възможност да заплати в намален размер наложената с ЕФ глоба в 14-дневния срок за обжалване,  то с това действие е загубил правен интерес за водене на съдебното производство по обжалване на ЕФ, поради което депозираната жалба се явява недопустима.

Настоящият съдебен състав не е съгласен с тези доводи и намира, че въззивният съд неправилно е интерпретирал разпоредбата на закона.

По аргумент от второто изречение на същата разпоредба - чл. 189 ал.9 ЗДвП, според което глобата, наложена с ЕФ, който е бил обжалван и потвърден от съда, се дължи в пълен размер, заплащането на намаления размер на глобата в срока за обжалване няма за последица влизане в сила на ЕФ и не преклудира правото на обжалване.

След като процесуалното право е било надлежно упражнено в законния 14-дневен срок, подадената жалба е допустима и подлежи на разглеждане. А в случай, че съдът потвърди ЕФ, наложената глоба се дължи в пълен размер и наказаното лице ще трябва да доплати остатъка.

Определението на Районен съд – Плевен е неправилно и следва да се отмени, а делото да се върне на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Водим от горното, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ определение  № 445/17.07.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 1455/2019г. по описа на съда.

ВРЪЩА делото на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/               ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/              2./п/