Р E Ш Е Н И Е

 

№ 342

 

гр.Плевен, 21.06.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети май две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : Н.  ГОСПОДИНОВ

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                          ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                         

при секретаря Венера Мушакова и с участието на прокурора Нанка Рачева, като разгледа докладваното от председателя касационно административнонаказателно дело № 67 по описа за 2019 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

         С решение № 4 от 05.12.2018 год. /решението е с изписана дата 04.12.2019 г., която все още не е настъпила, а текстово е посочена дата пети декември 2018 г., поради което съдът приема за достоверна втората посочена дата/, постановено по НАХД № 1163/2018 год., Районен съд- Плевен е потвърдил на основание чл. 63 от ЗАНН наказателно постановление № 772 от 19.04.2018г. на Заместник кмет на Община – Плевен, с което на „МГ с.2711” ЕООД – гр. Плевен, представлявано от С.Г.С. на основание чл. 233, ал. ІІ, чл. 209 и чл. 66, ал. І от ЗЗП е наложена имуществена санкция в размер на 500,00 (петстотин) лева, за извършено нарушение по чл. 66, ал. І от Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Недоволен от горното решение е останал С.Г.С., представляващ търговеца „МГ с.2711” ЕООД – гр. Плевен, който чрез адвокат Н. Д. *** е подал касационна жалба против него в законоустановения срок. В жалбата се излагат оплаквания за неправилност и незаконосъобразност на въззивното решение. Касаторът твърди, че въззивният съд не се е произнесъл по изложените от него доводи, касаещи допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила по издаване на АУАН, които са довели до ограничаване правата на доверителя му. Излагат се и доводи за недоказаност на нарушението, за което е съставено оспореното НП. В заключение е направено искане да бъде отменено обжалваното решение и да бъде постановено друго, с което да бъде отменено оспореното НП.

Постъпило е писмено заключение от ОП- Плевен, в което се изразява становище за неоснователност на касационната жалба. Сочи се, че не са допуснати твърдените от касатора процесуални нарушения в производството по издаване на АУАН, както и че е доказано по несъмнен начин извършеното нарушение, за което е издадено обжалваното НП, поради което решението на РС- Плевен е правилно и законосъобразно, а подадената против него жалба е неоснователна.

В съдебно заседание касаторът не се представлява и не излага доводи във връзка с депозираната жалба.

Ответникът по касационната жалба също не се представлява и не ангажира становище.

Представителят на Окръжна прокуратура- Плевен дава заключение за неоснователност на касационната жалба и пледира да бъде потвърдено решението на Районен съд- Плевен.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна.

Съобразно разпоредбата на чл. 218, ал.1 АПК настоящият съдебен състав следва да обсъди само посочените в жалбата пороци на решението, а съобразно чл.218, ал.2 АПК служебно следи за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон.

В конкретния случай с касационната жалба е направено оплакване, че въззивният съд не е обсъдил доводите, свързани с допуснати процесуални нарушения във връзка с издаване на АУАН. В нея се повтарят подробно изложените аргументи от въззивната жалба, касаещи нарушения на чл.43, ал.1, ал.2 и ал.4 от ЗАНН.С въззивната жалба са били изложени оплаквания, във връзка с допуснато нарушение на чл.58 от ЗАНН, свързано с редовното връчване на обжалваното НП.

В постановеното решение Районен съд- Плевен не е разгледал и не се е произнасял по тези оплаквания. Декларативно е посочено, че атакуваното НП е издадено от компетентен орган и в хода на административнонаказателното производство пред наказващия орган не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да предпоставят отмяна на обжалваното НП. На практика не е налице и доказателствен анализ, както и правни изводи, обосновани със събраните по делото доказателства и касаещи компетентността на органа, издал АУАН и тази на административнонаказващия орган и съставомерността на нарушението по посочения в НП законов текст. Недопустимо е отговор на поставените от жалбоподателя въпроси, свързани със законосъобразното провеждане на административнонаказателното производство, да бъдат дадени едва с касационното решение.

По тези съображения настоящият съдебен състав намира, че Районен съд- Плевен е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила при постановяване на обжалваното решение, което се изразява в немотивиране на същото по надлежния ред, което в съдебната практика се приема за пълна липса на мотиви. Горното представлява основание за отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд- Плевен, при което следва да се съобразят посочените по- горе обстоятелства.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл. 222, ал.2, т.1 от АПК, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯ  решение № 4 от 05.12.2018 г., постановено по НАХД № 1163/2018 год. по описа на Районен съд – Плевен.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд- Плевен, при което да се изпълнят указанията, дадени в обстоятелствената част на решението.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/                    ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/                2./п/