Р E Ш Е Н И Е

№ 467

гр.Плевен, 19.09.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд-гр.Плевен, първи касационен състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:                     

                                                            Председател: Николай Господинов

                                                                    Членове: Цветелина Кънева          

                                                                          Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Кънева  касационно административно-наказателно дело №1065 по описа за 2019 год. на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение №405 от 10.06.2019 год., постановено по нахд №637 по описа за 2018 год., Районен съд Плевен е отменил Електронен фиш за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство серия К №2594027 на ОД на МВР-Плевен, с който на И.П.Л. ***, на основание чл.189 ал.4 вр. с чл.182 ал.1 т.2 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 50лева, за нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от ОД на МВР-Плевен с подробни доводи за неправилност на съдебния акт. Иска се неговата отмяна.

Подадената касационна жалба не е връчена на ответника по касация за отговор, тъй като е установено, че лицето И.П.Л. е починало на 11.08.2019г., за което е приложен препис-извлечение от акт за смърт.

При така установените факти, съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.24, ал.1 от Закон за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, административнонаказателната отговорност е лична.

Съгласно разпоредбата на чл.84 от ЗАНН, Доколкото в този закон няма особени правила за призоваване и връчване на призовки и съобщения, извършване на опис и изземване на вещи, определяне разноски на свидетели и възнаграждения на вещи лица, изчисляване на срокове, както и за производството пред съда по разглеждане на жалби срещу наказателни постановления, на касационни жалби пред административния съд и предложения за възобновяване, се прилагат разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс.

            Според разпоредбата на чл.24, ал.1, т.4 от Наказателно процесуален кодекс /НПК/, не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деецът е починал.

Съгласно разпоредбата на чл.289, ал.1 от НПК,  съдът прекратява наказателното производство в случаите на чл. 24, ал. 1, т. 2 - 10 и ал. 4, сред които е и настоящата хипотеза.

Според разпоредбата на чл.334, т.4 от НПК,  въззивният съд може  да отмени присъдата и да прекрати наказателното производство в случаите по чл. 24, ал. 1, т. 2 – 8а и 10 и ал. 5, както и когато първоинстанционният съд не е упражнил правомощието си по чл. 369, ал. 4.

С оглед обстоятелството, че с решението на районния съд е отменен ЕФ, касационната инстанция намира, че обжалваното решение следва да бъде оставено в сила, тъй като е постигнало целения резултат. В съответствие с цитираните норми воденото административно наказателно производство следва да бъде прекратено, поради личния характер на административно наказателната отговорност, която се е погасила със смъртта на дееца. Със смъртта на наказаното лице  отпада възможността същият да бъде санкциониран.

            Воден от горното и на основание чл.24, ал.1 от ЗАНН вр. чл.84 от ЗАНН и чл. 24, ал.1, т.4 от НПК вр. чл. 289, ал.1 от НПК вр. чл. 334, т.4 от НПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ОСТАВЯ В СИЛА Решение №405 от 10.06.2019 год., постановено по нахд №637 по описа за 2018 год. на Районен съд Плевен.

ПРЕКРАТЯВА изцяло воденото административно наказателно производство, по което е издаден Електронен фиш за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство серия К №2594027 на ОД на МВР-Плевен.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

Преписи от решението да се изпратят на ОД на МВР-Плевен, на наследниците на ответника съгласно справка в НБД „Население“ и на Окръжна прокуратура Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.