ОПРЕДЕЛЕНИЕ

230

гр.Плевен , 06.02.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  шести февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

                                                

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 58/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.П.И.Л., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, против Инспекция по труда-Плевен.

В исковата молба се твърди, че е претърпял неимуществени вреди от бездействието на Инспекция по труда Плевен по повод подадена от него молба №140/23.01.2018г. Иска се да бъде осъден ответника да заплати обезщетение в размер на 8000лева, ведно със законната лихва от момента на установяване на нарушението до окончателното издължаване. Сочи се, че претенцията е за периода от 23.01.2018г. до 14.01.2019г.

Към исковата молба е приложена собственоръчно написана декларация за имотно състояние, като се иска освобождаване от държавна такса и предоставяне на правна помощ с твърдението, че не работи, няма земи, банкови сметки, автомобил, недвижими имоти и се намира в неравностойно положение.

            При проверка редовността на исковата молба съдът е указал на л.св.Л., в 7-мо дневен срок от съобщението, да посочи надлежен ответник-юридическо лице, срещу което е подадена исковата молба; в какво се изразява незаконосъобразното бездействие, от което се твърди настъпването на вреди; в какво се състоят неимуществените вреди, като лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания. Във връзка с искането за освобождаване от държавна такса и предоставяне на правна помощ на л.св. е указано да представи документи от съответните компетентни органи, въз основа на които съдът да направи преценка за основателността на искането.От Началника на затвора Плевен е поискано предоставяне на данни дали л.св.Л. получава пратки и парични записи, и в какъв размер; има ли парични средства и в какъв размер, данни за трудова заетост и здравословно състояние.  Препис от исковата молба е изпратена на Инспекция по труда Плевен за становище по нейната допустимост и основателност, и представяне на доказателства за движението на молба вх.№140/23.01.2018г. на л.св.Л..

            С писмо вх.№523/30.01.2019г. от Инспекция по труда Плевен е представено становище за недопустимост и неоснователност на исковата претенция. Сочи се, че са предприети действия по подадената от Л. молба, като същият е уведомен за резултатите от проверката, а именно че трудовите възнаграждение на лицето са преведени с пощенски запис на адреса, посочен в трудовия договор и в сигнала.

            С молба вх.№561/31.01.2019г. от л.св.Л. отново е направено искане за предоставяне на правна помощ, поради липсата на юридическо образование и невъзможността да отстрани нередовностите по исковата молба.

            С писмо вх.№577/01.02.2019г. от затвора Плевен са изпратени изисканите данни, от които се установява, че за периода 01.09.2017г. до 29.01.2019г. л.св.Л. е получил парични записи в размер на 1083.19лева, като последните два превода са на дата 18.01.2019г. в размер на 376.70лева и на дата 28.01.2019г. в размер на 302.89лева. Установява се, че лицето не страда от хронични и психични заболявания. Също така от писмо от Д“ПМДТ“ при Община Плевен е видно, че лицето притежава МПС.

            Съдът, след като се запозна със събраните доказателства намира, че молбата за освобождаване от внасяне на държавна такса по делото, следва да бъде оставена без уважение. Съображенията за това са следните:

На основание чл.83, ал.2 от ГПК, такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По молбата за освобождаване съдът взема предвид: 1. доходи на лицето и на неговото семейство; 2. имущественото състояние, удостоверено с декларация; 3. семейното положение; 4. здравословното състояние; 5. трудовата заетост; 6. възрастта и 7. други констатирани обстоятелства. Настоящият съдебен състав намира, че не са налице кумулативно предвидените в законовите разпоредби предпоставки за освобождаване от заплащане на държавна такса по делото. Целта на освобождаването от такси и разноски е да се осигури достъп до правосъдие за защита на засегнати материални права и/или интереси на лица, чието имуществено състояние не позволява поемането (изцяло или частично) на разходите. Видно от събраните служебно от съда доказателства е, че л.св.Л. разполага с голяма сума парични средства, от които може да бъде заплатена дължимата държавна такса в размер на 10лв., тъй като получава парични записи, които за периода от 01.09.2017г. до 29.01.2019г. са в размер на 1083.19лева, като последните два превода са на дата 18.01.2019г. в размер на 376.70лева и на дата 28.01.2019г. в размер на 302.89лева. Не без значение е и обстоятелството, че размерът на държавната такса е сума в много нисък размер. Също така, в затвора Плевен при изтърпяване на наказанието, на ищеца са осигурени подслон, храна и медицинско обслужване. Целта и смисъла на разпоредбата на чл.83, ал.2 от ГПК е доказване на относително трайна липса на средства, която препятства  заплащането на д.т. по такъв начин, че отделянето дори на минимална парична сума би  лишило  заплащащият от средства за посрещане на други, жизненонеобходими потребности. Случаят не е такъв, предвид изложеното по-горе. Ето защо, съдът намира, че за ищеца не са налице всички кумулативно изискващи се обстоятелства, които да дават основание на съда да приеме, че искането на молителя за освобождаване от заплащането на държавна такса по делото е основателно, поради което същото следва да бъде оставено без уважение.

По отношение искането за предоставяне на безплатна правна помощ съдът намира следното:

Безплатната правна помощ по реда на Закона за правната помощ се предоставя в два случая: когато по закон е предвидена задължителна адвокатска защита или представителство, и на второ място – по преценка на съда. Съгласно чл.23 ал.3 от ЗПП, по граждански и административни дела правна помощ се предоставя в случаите, когато въз основа на представени доказателства от съответните органи съдът прецени, че страната няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение, а тази преценка се формира като се вземат предвид: 1. доходи на лицето и на неговото семейство; 2. имущественото състояние, удостоверено с декларация; 3. семейното положение; 4. здравословното състояние; 5. трудовата заетост; 6. възрастта и 7. други констатирани обстоятелства. Настоящият съдебен състав намира, че не са налице кумулативно предвидените в законовите разпоредби предпоставки за предоставяне на безплатна правна помощ. В конкретния случай характерът на производството пред настоящия съд е такова, че по закон не се предвижда задължителна адвокатска защита. На следващо място, не са налице и предпоставките за предоставяне на безплатна правна помощ по преценка на съда. Както е посочено и по-горе, лицето разполага с парични средства, които за посочения период не са в малък размер, а следва да се има предвид, че на ищеца са подсигурени всички нужди от първа необходимост. Освен това, за преценката за предоставяне на правна помощ следва да се съобразява и разпоредбата на чл.24 т.1 и т.2 от Закона за правната помощ, съобразно която не се предоставя правна помощ, когато не е оправдано от гледна точка на ползата, която тя би донесла на лицето, кандидатстващо за правна помощ, както и когато претенцията е очевидно неоснователна, необоснована или недопустима. В конкретния случай, видно от представените от Инспекция по труда Плевен данни, не е налице бездействие от тяхна страна по подадена от л.св.Л. молба вх.№140/23.01.2018г. Дори напротив, извършена е проверка и за установените по нея факти, а именно извършен превод на трудово възнаграждение на Л., на последния е изпратено писмо. Т.е. исковата претенция е недопустима и производството по делото следва да бъде прекратено. Ето защо и предвид обстоятелството, че предоставянето на правна помощ по делото няма да допринесе за защита правата на ищеца, искането за предоставяне на безплатна правна помощ следва да бъде оставено без уважение.

Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на л.св.П.И.Л.,***, за освобождаване от внасяне на държавна такса по делото.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на л.св.П.И.Л.,***, за предоставяне на правна помощ по адм.дело №58/2019г. по описа на Административен съд Плевен.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на л.св.П.И.Л., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, против Инспекция по труда-Плевен с цена на иска 8000лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №58/2019г. по описа на Административен съд Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, подадена чрез Административен съд Плевен в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.Л..

 

СЪДИЯ: / п /