ОПРЕДЕЛЕНИЕ

321

гр.Плевен, 22.02.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  двадесет и втори февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

                                                

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 48/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.Х.А.Х.,***, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ –София с посочено правно основание чл.284 ал.1 от ЗИНЗС и цена на иска 3000000 (три милиона) лева.

            В исковата молба се твърди, че ищецът незаконно е бил лишен от правото си да държи и ползва аудио плейър „Diva“ с адаптор към него за периода 02.05.2014г.-15.05.2015г., с което са му причинени неимуществени вреди, представляващи чувство на отритнатост, незащитеност, страх, липса на желание за живот и др. Моли се ответникът да бъде осъден да му заплати обезщетение в размер на 3000000лева за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на постъпване на исковата молба в съда  и мораторна лихва за забава от датата на увреждането 02.05.2014г. до датата на постъпване на исковата молба в съда в размер на 300000лева до окончателното изплащане на сумите. Направено е доказателствено искане за разпит на свидетели и приобщаване на други дела към настоящето дело. Направено е и искане за освобождаване от държавна такса и разноски по делото, като е приложена декларация за материалното състояние на лицето, три броя запорни съобщения и съдебни актове за освобождаване от такси и разноски по други дела.

            Във връзка с искането за освобождаване от държавна такса и разноски по делото, съдът е указал на ищеца в 7-мо дневен срок от съобщението за представи конкретно посочени документи от съответните компетентни органи, въз основа на които съдът да направи преценка за основателността на искането. От Началника на затвора Ловеч са изискани данни дали л.св.Х. получава пратки и парични записи и в какъв размер, разполага ли с парични средства и в какъв размер, данни за трудова заетост и здравословно състояние.

С писмо вх.№579/01.02.2019г. от затвора Ловеч са изпратени изисканите от съда доказателства.

От страна на ищеца са депозирани 3бр.молби, като с молба вх.№617/04.02.2019г. е поискано удължаване на срока на осн.чл.63 ал.1 от ГПК за представяне на доказателства във връзка с искането за освобождаване от държавна такса и разноски по делото; с молба вх.№618/04.02.2019г. е поискано от затвора Ловеч да бъде изискано за представяне по делото на данни за трудова заетост, здравословно състояние, семейно положение, възраст; и с молба вх.№620/04.02.2019г. е поискано от Община Исперих да бъде изискано декларациите на ищеца за доходи и имущество за последните 20години.

Съдът е оставил без уважение искането за продължаване срока за представяне на доказателства, тъй като няма необходимост от същите, доколкото от страна на съда е събрана служебно необходимата информация. Оставил е без уважение и искането за събиране на данни от Община Исперих, доколкото по делото са събрани служебно данни за приходите на лицето.

С определение от 06.02.2019г. съдът е оставил без уважение и искането на л.св.Х. за освобождаване от държавна такса и разноски по делото, като е оставил без движение исковата молби и е указал на ищеца в 7-мо дневен срок от съобщението да внесен по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева и да представи по делото документ за това. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Препис от определението от 06.02.2019г. за отстраняване на нередовностите е връчено на л.св.Х. на 08.02.2019г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 15.02.2019г. – петък, работен ден. В указания срок и до настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания за представяне на документ за внесена държавна такса, като при направена служебна справка в счетоводството на съда се установява, че такава не е и внесена. Ето защо исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

           

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба подадена от л.св.Х.А.Х.,***, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ –София с посочено правно основание чл.284 ал.1 от ЗИНЗС и цена на иска 3000000 (три милиона) лева.

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №48/2019г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.Х.А.Х..

 

                                                                                                         

СЪДИЯ: