РЕШЕНИЕ

№ 87

град Плевен, 22.02.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на дванадесети февруари две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА И.

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина И. по касационно административно дело № 38/2019 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от „РЕКС“ ЕООД гр. Долни Дъбник чрез представляващ К.Б.П., срещу решение № 964 от 07.12.2018 г. по н.а.х.д. № 2377 по описа за 2018 г. на Районен съд гр. Плевен, с доводи, че първоинстанционното решение е незаконосъобразно и неправилно. В подкрепа на твърденията си, представя документи по опис.

В съдебно заседание касаторът - „РЕКС“ ЕООД гр. Долни Дъбник чрез представляващ К.Б.П., се представлява от управителя К.Б.П.. Моли да бъде отменено решението на Районен съд гр. Плевен като незаконосъобразно и използване на прекомерна сила. Твърди, че за двама човека са му били направени пет наказателни акта. Твърди, че като работодател той  начислил всичко, което е трябвало по работна заплата, по извънреден труд, по ползване на отпуска. Сочи, че всичко е начислено и че е изплащал в рамките на възможностите на фирмата, частично тези задължения към работника. Твърди, че е   искал да изплатя задължението, но не е имал техническа възможност да го направи. Моли съдът да отмени наказателното постановление, защото е напълно безсмислено. Излага доводи, че се използва прекомерна сила спрямо една коректна фирма, на която той е управител от април месец. Твърди, че са начислявани всички трудови възнаграждения, както и че коректно е постъпвал към работниците си. Моли съдът да отмени решението на Районен съд гр. Плевен и наказателното постановление. 

В съдебно заседание ответникът – Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Плевен, се представлява от юрк И., която счита подадената жалба за  неоснователна и незаконосъобразна. Моли съдът да постанови  решение, с което да потвърди  решението на първоинстанционния съд  като правилно и законосъобразно. Отбелязва, че по сигнал на работещи в дружеството е инициирана проверката на Инспекцията по труда за неизплатени възнаграждения и обезщетения. Счита, че районният съд е постановил правилно и законосъобразно решение, в съответствие с материалния и процесуални закон и в този смисъл, моли съдът да го потвърди  като такова.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен, моли съдът да остави  без уважение касационната жалба и да постанови решение, с което да потвърди  решението на Районен съд гр. Плевен по н.а.х.д. № 2377/2018 г. Счита, че съдът правилно е приложил както материалния, така и процесуалния закон.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 15-0000578 от 09.08.2018 година на директора на Дирекция „Инспекция по труда“ - Плевен, с което на „ Рекс“ ЕООД град Долни Дъбник с ЕИК 824061005, представлявано от К.Б.П., за това  на  04.06.2018 година представители на ДИТ – Плевен извършили документална проверка на „ РЕКС“ ЕООД град  Долни Дъбник и установяват, че дружеството като работодател не е изплатило дължимото обезщетение за неизползван платен годишен отпуск на С.А.С., изпълняващ длъжността „ техник електрически системи.“  съгалсно т. 3 от задължително предписание дадено с протокол № 1818937 от 04.06.2018 година до 15.06.2018 година -  нарушение на 415 ал. 1 КТ във вр. чл. 228 ал. 3  КТ и на основание чл.  416 ал. 5 във вр. чл. 414 ал. 1 КТ  е наложено   административно наказание – имуществена санкция в размер  1 500  лв. (хиляда и петстотин) лв.  

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено при правилно прилагане на закона. В случая отговорността  е ангажирана за неизпълнение на задължително предписание от 04.06.2018 година на длъжностни лица от Инспекция по труда. В предписанието е предоставен срок до 15.06.2018 година за изплащане на обезщетението за неползван платен годишен отпуск на С.С., като при последваща проверка не е налице изпълнение.

Неоснователни са доводите на касатора, че неизпълнението е свързано с факта, че дружеството е на загуба, че е начислен отпуска на лицето, но само не е изплатена сумата, че  е общинско дружество, което няма печалба, тъй като в случая тези обстоятелства са неотносими и при липса на изпълнение следва да се наложи санкция, а законосъобразността на задължителните предписания е предмет на оспорване в отделно производство.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 964 от 07.12.2018 г. по н.а.х.д. № 2377 по описа за 2018 г. на Районен съд - Плевен

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                     ЧЛЕНОВЕ 1./П/

 

                                                                                                      2./П/