РЕШЕНИЕ

№ 86

град Плевен, 22.02.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на дванадесети февруари две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 27/2019 г.

Производството е по реда на чл. 70-73 от Закона за административните нарушения и наказания.

Делото е образувано въз основа на предложение за възобновяване на административно-наказателното производство на основание чл.70, б.“д“ и чл.72, ал.1 от ЗАНН от Ч.М.–Административен ръководител –районен прокурор на РП Левски в качеството му на наблюдаващ прокурор по досъдебно производство № ДП № ЗМ 234/2018 г по описа на РУ на МВР гр. Левски провеждано срещу  П.П.К. за това, че на 24.08.2018 година в 14.10. часа в гр. Левски , ул. „******“ управлява МПС  - л.а „******“ с рег № ******в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС и това е престъпление по чл. 343в, ал. 3, вр. ал. 1от НК. 

Посочва се, че е установено, че е издадено НП № 18-0293-001380/10.09.2018 г на началник РУП Левски към ОД на МВР за управлението на същата дата на МПС без свидетелство за управление и предвид обстоятелството, че се касае за едни и същи факти и обстоятелства, въз основа на които едновременно е ангажирана административно-наказателната и наказателната отговорност на К., с постановление на основание чл.25 ал.1 т.5 от НПК наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 234/2018 г. по описа на РУ на МВР Левски е спряно. Твърди се, че двете производства са с идентичен предмет и спрямо едно и също лице, поради което според молителя са налице предпоставките за възобновяване на административно-наказателното производство на основание чл.70 б.“д“ от ЗАНН – деянието, за което е приключило административно-наказателното производство, съставлява престъпление. В заключение е направено предложение да бъде възобновено административно-наказателното производство  и да бъде отменено НП № 18-0293-001380/10.09.2018 г на началник РУП Левски към ОД на МВР и да бъде прекратено административно-наказателното производство.

Към предложението за възобновяване  е представен заверен препис от ДП № 234/2018, прокурорска преписка № 968/2018 година по описа на РП Левски.

В съдебно заседание ответникът - ОД на МВР Плевен, не се представлява и  не взема становище по предложението за възобновяване.

В съдебно заседание ответникът – П.П.К.,***, не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание  контролиращата страна Окръжна прокуратура-Плевен се представлява от прокурор Йорданка Антонова, която намира, че предложението е основателно. Посочва, че в предложението изрично е посочено, че за същото деяние има образувано ДП № 968 от 2018 г. на Районна прокуратура гр. Левски за престъпление по чл. 343в, ал. 3 от НК. Едновременно с това се установява, че  има издадено за същото, срещу същото лице и наказателно постановление № 18-0293-001380/10.09.2018 г., което е влязло в сила. Досъдебното производство е спряно и съгласно разпоредбите на ЗАНН и НПК счита, че следва да бъде възобновено административно - наказателното  производство с влязлото в сила наказателно постановление и същото да бъде отменено, а самото производство прекратено, за да може да продължи съдебното производството 968/2018 г. на Районна прокуратура гр. Левски. Моли да бъде уважено внесеното предложение.

Съдът, след преценка на доказателствата по делото, приема за установено от фактическа страна и правна страна следното:

Предложението за възобновяване на основание чл. 70, б. "д" от ЗАНН е допустимо, тъй като е направено от компетентния за това орган по чл. 72, ал. 1 от ЗАНН-наблюдаващия прокурор по досъдебно производство №ЗМ 234/2018 г.  по описа на РП-Левски, при липса на предвиден в закона преклузивен срок за това, по аргумент от  чл. 71 от същия закон.

Разгледано по същество е основателно.

С постановление от 05.11.2018 година е образувано досъдебно производство от Ч.М.–районен прокурор на Районна прокуратура Левски, за това, че на  е управляван л.а."******" с peг. № ****** в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС, наложена със заповед № 16-0293-000148/19.07.2016 година на внд началник на РУП към ОД на МВР Плевен, РУ Левски – престъпление по чл. 343в, ал. 3 вр. ал. 1 от НК.

По отношение на Кръстев е издадено НП№ 18-0293-001380/10.09.2018 година от началник на РУ на Левски за това , че на 24.08.2018г. при управление на л.а."******" с peг. № ******, е спрян за проверка от служители на РУ  Левски и е установено, че не притежава валидно свидетелство за управление на МПС.

От изложеното е видно, че в случая е налице образувано досъдебно производство срещу лице, по отношение на което за същото деяние е било проведено приключило с влязъл в сила акт административно-наказателно производство с характер на наказателно по смисъла на чл. 6, §1 от Европейската конвенция за правата на човека /ЕКПЧ/.

С Тълкувателно решение  № 3 от 22.12.2015г. на ОСНК на ВКС по тълк. д.№3/2015г., чийто постановки са потвърдени с Тълкувателно решение № 4/06.02.2018г. на ОСНК на ВКС по т.д. № 4/2017г., постановено по повод констатирана противоречива практика на съдилищата по прилагане на чл.24, ал.1, т.6 от НПК при конкуренция между наказателна отговорност и административно-наказателна отговорност спрямо едно и също лице за едно и също деяние с оглед спазване на принципа ne bis in idem /забраната за повторно съдене и наказване на едно и също лице за същото деяние/, в т. 1.2.2. е прието, че в случаите, когато след приключване на административно-наказателно производство и санкциониране на извършителя с административно наказание, се стига до преследването му за същото деяние и по реда на НПК, когато административно-наказателното производство и нарушението се определят като наказателни по смисъла на ЕКПЧ, образуването и провеждането на последващо наказателно производство за същото деяние срещу същия деец нарушава принципа ne bis in idem, защитен в по-широк обем от разпоредбата на чл. 4 от Протокол № 7, отнасяща се както до повторното осъждане на извършителя, така и до повторното му наказателно преследване за същото деяние. С оглед на това, както и с оглед практиката на ЕСПЧ в цитираното по-горе ТР е възприето, че компенсацията на повторното наказателно преследване на деец, спрямо когото за същото деяние е било проведено окончателно приключило административно-наказателно производство с наказателен характер по смисъла на ЕКПЧ, което съставлява нарушение на чл. 4, §1 от Протокол № 7, може да бъде постигната чрез прекратяване на второто по ред наказателно производство на основание чл. 4, §1 от Протокол № 7 и по реда на чл. 24, ал. 1, т. 6 от НПК.

След постановяване на посоченото тълкувателно решение обаче, са последвали изменения в НПК и ЗАНН, обн. в ДВ бр. 63 от 2017г., в сила от 5.11.2017г., с които в законодателството е въведена система от мерки за разрешаване на конкуренцията между административно-наказателна и наказателна отговорност. Въведено е ново основание за прекратяване на наказателното производство в НПК /чл. 24, ал. 1, т. 8а – извършеното деяние съставлява административно нарушение, за което е приключило административно-наказателно производство/ при определени предпоставки /чл. 24, ал. 4 от НПК – ако в случаите по чл. 25, т. 5 в едномесечен срок от спирането не е направено предложение за възобновяване на административно-наказателното производство или предложението не е уважено/, което се явява и нова предпоставка за спиране на наказателното производство по чл. 25, ал. 1, т. 5 от НПК /за същото деяние, което е престъпление, е приключило административно-наказателно производство/. Същевременно в новата буква "д" на чл. 70 от ЗАНН е предвидено ново основание за възобновяване на административно-наказателните производства - когато деянието, за което е приключило административно-наказателното производство, съставлява престъпление.

Настоящият случай е такъв. Налице е приключило първо по ред административно-наказателно производство с наказателен характер с влязло в сила НП и образувано за същото деяние и срещу същото лице досъдебно производство. Това, с оглед нормата на чл. 4 от Протокол № 7 от ЕКПЧ и съгласно тълкувателно решение ТР № 3 от 22.12.2015 г. на ВКС по ТД № 3/2015 г., ОСНК на ВКС, безспорно съставлява нарушение на принципа, състоящ се в забрана за повторно съдене и наказване на едно и също лице за същото деяние. Факт е проведено, в нарушение на чл. 33 от ЗАНН, от некомпетентен с оглед характера на правонарушението орган, производство за налагане на административно наказание за деяние, което и към онзи момент е разкривало признаците на престъпление. Следва да се посочи, че не е в компетентността на настоящата инстанция да се произнесе по въпроса, дали в действителност е извършено престъпление, който въпрос може да бъде решен единствено в рамките на наказателното производство. Същевременно разпоредбата на чл. 70, б. "д" от ЗАНН, при съпоставката й с б. "г" на нормата, очевидно има предвид случаите, когато са налице данни, от които може да се направи извод за наличието на извършено престъпление.

Предвид изложеното, налице е основание за възобновяване на административно-наказателното производство съгласно чл. 70, б. "д" от ЗАНН, отмяна на наказателното постановление и прекратяване на административно-наказателното производство с цел елиминиране на последиците от нарушаването на забраната ne bis in idem по чл. 4, §1 от ЕКПЧ и безпрепятствено продължаване на образуваното за същото деяние наказателно производство.

Воден от горното и на основание чл. 73, ал. 2 от ЗАНН, съдът

 

РЕШИ:

Възобновява административно-наказателното производство, приключило с влязло в сила наказателно постановление НП № 18-0293-001380/10.09.2018 г на началник РУП Левски към ОД на МВР.

Отменя наказателно постановление НП № 18-0293-001380/10.09.2018 г на началник РУП Левски към ОД на МВР.

Прекратява административно-наказателното производство, образувано със съставянето на АУАН № 0664944/24.08.2018 година серия Д на мл. автоконтрольор при ОД на МВР Плевен, РУ Левски.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                     ЧЛЕНОВЕ 1. /П/                          

                                                                          

 

                                                                           2. /П/