О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№ 13

 

гр.Плевен, 03.01.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, тричленен състав, в закрито съдебно заседание на трети януари  две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Председател: Николай Господинов

Членове: Елка Братоева

       Катя Арабаджиева

                      

като разгледа докладваното от съдията Братоева административно дело №1027/2018 год. по описа на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Административното дело е образувано по протест  на Йорданка Антонова - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу чл.28 т.16 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Гулянци през 2018  (приета с Решение № 515/26.09.2018г.) на Общински съвет – Гулянци.

         Иска се отмяна на посочения текст, поради противоречие с разпоредби от по-висок ранг – чл. 117 от Кодекса за международното частно право, чл. 40 ал.1 от Закона за гражданската регистрация и чл. 110 ал.2 т.4 от ЗМДТ, според които при регистриране на събития по гражданското състояние, настъпили в чужбина, длъжностните лица по гражданско състояние в съответните общини съставят акт за гражданско състояние по смисъла на чл. 34 ал.1 от ЗГР, който се издава безплатно. А в КМЧП не е предвидена като вид  такса за признаване или отказ за признаване на чуждестранни съдебни решения или на друг съдебен или административен орган. Не е предвидена такава и в друг закон. Затова общинският съвет няма компетентност да определя цена за тази услуга. Така общинският съвет е въвел нов вид такса, каквато не е нормативно регламентирана със закон. Претендира присъждане на направените от прокуратурата разноски.

          Оспорващият е представил документ за внесена такса в размер на 20 лв. по сметка на Държавен вестник за обнародване на обявление за оспорването съгласно чл.188 вр. с чл.181 ал.1 от АПК и същото е обнародвано, а делото насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание.

         Ответникът – ОС – Гулянци заявява, че с Решение № 539/23.11.2018г. протестираната  разпоредба е отменена и представя доказателства за това. В съответствие с дадените указания в определението за насрочване на делото е представил и доказателства за публикуването на актуалния текст на наредбата.

Производството е по реда на Раздел ІІІ Глава ХХ от АПК (чл. 185-196 от АПК) – оспорване на  подзаконов нормативен акт.

С Решение № 539/23.11.2018г. по Протокол № 58/23.11.2018г. ОС – Гулянци  е отменил оспорената с протеста разпоредба на чл.28 т.16 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Гулянци през 2018  (приета с Решение № 515/26.09.2018г.) на Общински съвет – Гулянци.

След служебна проверка съдът установи, че решението и актуалният текст на наредбата са публикувани на интернет страницата на ответника и оспорената разпоредба е отменена, с което целеният от оспорващия правен ефект е постигнат.

Образуваното съдебно производство се явява безпредметно, поради което на осн. чл. 159 т.3 вр. чл. 196 от АПК протестът следва да се остави без разглеждане, а делото да се прекрати.

На осн. чл. 143 ал.2 вр. чл. 196 от АПК в полза на оспорващия следва да се присъдят направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

Водим от горното, съдът

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на Йорданка Антонова - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу чл.28 т.16 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Гулянци през 2018  (приета с Решение № 515/26.09.2018г.) на Общински съвет – Гулянци.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 1027/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Гулянци да заплати на Окръжна прокуратура – Плевен направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспорва с частна жалба или протест пред Върховен Административен съд, чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:

 

1.                         2.