ОПРЕДЕЛЕНИЕ

166

гр.Плевен, 25.01.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  двадесет и пети януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                   

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдия Кънева адм. дело № 26/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.Е.Ц.И., изтърпяващ наказание в затвора Враца, срещу ГДИН-София с посочено правно основание чл.1 ал.1 от ЗОДОВ и цена на иска 50000лева.

В исковата молба се твърди, че в затвора Плевен е бил подложен на нарушения по чл.3 от ЗИНЗС, изразяващи се във физическо насилие, което е установено от АС-Плевен с решение №296/03.05.2018г. Твърди се, че майка му подала молба до ГДИН да бъдат прекратени тези нарушения, от където получила писмо, че упражнилите насилие върху л.св.И. са разпределени в различни групи. Твърди се още, че майка му плачела всеки ден по телефона, поради притеснения, че може да му бъде упражнено физическо насилие. Твърди се, че от факта, че майка му плаче всеки ден, търпи неимуществени вреди, изразяващи се в чувство на страх, отхвърленост, изолация, тормоз и др. В заключение се иска на първо място да се установи нарушението от страна на служителите на ГДИН, с което го поставят на тормоз и унижение; и на второ място да бъде осъдена ГДИН да му заплати обезщетение в размер на 50000лева за претърпените неимуществени вреди за периода от 13.04.2018г. до подаване на исковата молба, ведно със законната лихва.

При проверка редовността на исковата молба съдът е указал на л.св.И. да посочи от кои точно незаконосъобразни действия и бездействия и на кои длъжностни лица при затвора Плевен търпи твърдяните вреди, като уточни дали тези вреди са свързани с притеснението на неговата майка; да конкретизира период, доколкото на съда е служебно известно, че е преместен в затвора Враца, а вредите се търсят от престой в затвора Плевен; както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Съобщението за отстраняване нередовностите е връчено лично на л.св.И. на 17.01.2019г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 24.01.2019г. – четвъртък, работен ден.

В указания срок, с молба вх.№410/24.01.2019г. л.св.И. е поискал удължаване на срока за отстраняване на нередовностите, като му се изпрати копие от исковата молба.

Съгласно чл.63 ал.1 от ГПК, законните и определените от съда срокове могат да бъдат продължавани от съда по молба на заинтересованата страна, подадена преди изтичането им, при наличие на уважителни причини. Искането е подадено в срок, но е неоснователно.За да е налице уважителна причина за продължаване на срока, тя трябва да има обективен характер, т.е. да е от такова естество, че да не зависи от волята на страната да я преодолее. В случая не са изложени никакви причини, които да обосноват основателността на искането. Направено е само формално искане за продължаване на срока, без да са изложени каквито и да е основания за това. Предвид последното, съдът намира, че не са налице уважителни причини по смисъла на чл.63 ал.1 от ГПК вр. с чл.144 от АПК и искането следва да бъде оставено без уважение. В този смисъл е и съдебната практика – определение №9933/19.07.2018г. по адм.дело №8028/2018г. на ВАС, определение №3062/12.03.2018г. по адм.дело №2662/2018г. на ВАС; определение №1431/31.01.2018г. по адм.дело №1029/2018г. на ВАС.

До настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания, включително не е внесена дължимата държавна такса, което се установява и при направена служебна справка в счетоводството на Административен съд Плевен. Ето защо исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на л.св.Е.Ц.И., направено в молба вх.№410/24.01.2019г. за продължаване на срока за отстраняване на нередовностите по подадената от него искова молба.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба подадена от л.св.Е.Ц.И., изтърпяващ наказание в затвора Враца, срещу ГДИН-София с посочено правно основание чл.1 ал.1 от ЗОДОВ и цена на иска 50000лева.

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №26/2019г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, в частта относно оставяне исковата молба без разглеждане и прекратяване на делото, подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението, в останалата част не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на л.св.И..

 

                                                                                                          СЪДИЯ: