О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

1216

 

гр. Плевен, 24.06.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и четвърти юни 2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 20/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

С Определение № 913/15.05.2019г. съдът е оставил без разглеждане жалбата на „Елит Комерс“ ЕООД – Свищов, чрез управителя Р.Б. срещу Заповед № РД-06-139/14.12.2018г. на Директора на ТП Държавно Горско Стопанство – Никопол, с която на осн. чл. 62 ал.1 т.1 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост и за ползването на дървесина и недървесни продукти е обявен класирания на първо място участник – „Кожухаров 2009“ЕООД – клон Никопол и е определен за изпълнител на Обект № 1907-2 на обявената начална цена от 92720 лв., а „Елит Комерс“ ЕООД – Свищов е отстранен от участие, поради несъответствие на условията на процедурата, свързано с изискванията за участниците да бъдат местни търговци. Делото е прекратено на осн. чл. 159 т.8 АПК – поради отказ от жалбата.

Не е присъдил разноски в полза на ТП ДГС – Никопол, тъй като такива не са претендирани на осн. чл. 143 ал.4 АПК, а и молбата за прекратяване на делото е депозирана преди първото по делото съдебно заседание. Според приложения договор за правна защита и съдействие е уговорен адвокатски хонорар в размер на 300 лв. и пътни разходи в размер на 100лв., които се сочи, че са заплатени по банков път, но не са представени доказателства за плащането. Плащания по банков път се доказват с платежно нареждане, а не с разписка между страните. Затова съдът е приел, че не е доказано ответника да е направил разноски по делото.

В срока за обжалване на определението е подадена частна жалба от ТП ДГС – Никопол срещу определението в частта за разноските, която следва да се приеме като искане за изменение на определението в частта за разноските по реда на чл. 248 ГПК, което следва да се разгледа от настоящия съд. Към жалбата е приложено платежно нареждане от 13.05.2019г. за сумата 800 лв. като в основанието е посочено адвокатски хонорар – 2 броя договори. Сочи, че е изготвил отговор по жалбата и съобразно чл. 143 ал.4 АПК следва да се заплатят направените разноски за адвокатски хонорар и авансово платени разходи за път за явяване в съдебните заседания.

Насрещната страна – „Елит Комерс“ ЕООД е представила становище за неоснователност на искането, тъй като доказването на плащане по банков път не може да става с частна разписка, а платената сума от 800 лв. за адвокатски хонорар по 2 бр. договори не може да бъде категорично свързана с настоящото дело, при наличието на поне 10 съдебни дела в АС – Плевен между същите страни, а е възможно и да има сключени абонаментни договори за правно обслужване между страните.

Производството е по чл. 248 от ГПК, вр. чл. 144 АПК.

Молбата е допустима, но неоснователна.

В мотивите на определението си съдът се е произнесъл по въпроса за присъждане на деловодни разноски като не намира основание за изменението му. До постановяване на определението ответната страна не е поискала присъждане на разноски на осн. чл. 143 ал.4 АПК и не е представила доказателства за заплащането по банков път на договореното възнаграждение, а пътни разноски не са направени, тъй като делото е прекратено преди първото съдебно заседание. Представеното платежно нареждане за сумата 800 лв. – адвокатски хонорар по 2 бр. договори не може да бъде свързано с конкретното дело. Поради това съдът счита, че няма доказателства за направени от ответника деловодни разноски по конкретното дело.

При това положение съдът не намира основание за изменение на определението в частта за разноските, поради което искането следва да се остави без уважение.

Водим от горното и на осн. чл. 248 ал.3 ГПК вр. чл. 144 АПК съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ТП ДГС – Никопол за изменение на Определение № 913/15.05.2019г. в частта за разноските.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                           С  Ъ  Д  И  Я :/П/