Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

 

  116/07.03.2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, тричленен първоинстанционен състав, на първи февруари две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВО РАДЕВ

При Секретар: ВЕНЕРА МУШАКОВА

 

 

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 1014/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на Раздел ІІІ Глава ХХ от АПК (чл. 185-196 от АПК) – оспорване на  подзаконов нормативен акт.

Образувано е по протест  на Йорданка Антонова - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу чл. 110 ал.2 от Наредбата за поддържане и осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, опазването на общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Червен бряг, приета с Решение № 928 по Протокол № 41/30.04.2018г. на Общински съвет – Червен бряг.

         Иска се отмяна на посочения текст – чл. 110 ал.2 от Наредбата като незаконосъобразен, поради противоречие с разпоредбата на чл. 39 ал.2 от ЗАНН относно минималния размер на наказанието глоба при нарушения, установени на място с фиш в момента на извършването им. В протеста се сочи, че в чл. 39 ал.2 от ЗАНН минималния размер на наказанието глоба е 10 лв., а в местната наредба е предвиден минимален размер от 20 лв., който е неоснователно завишен. Претендира за присъждането на направените разноски.

Ответникът - Общински съвет – Червен бряг, чрез адв. М. П. от АК - София  изразява становище за неоснователност на протеста. Счита, че не е налице противоречие между текста на наредбата и чл. 39 ал.2 ЗАНН, тъй като ОбС се е съобразил със законовата разпоредба като е посочил минимален и максимален размер на глобата в рамките на предвидените в ЗАНН граници. Претендира присъждане на разноски.

Оспорването е обявено по реда на чл.181 ал.1 и ал.2 вр. чл. 188 от АПК, чрез Държавен вестник (бр.106/21.12.2018г.), копие от обявлението е поставено на информационното табло в Административен съд – Плевен и е обявено на Интернет страницата на ВАС и АС – Плевен. В срока по чл. 189 ал.2 от АПК – до началото на устните състезания по делото не са встъпили и не са се присъединили заинтересовани страни на страната на оспорващия или на страната на ответника.

Участващият в производството на осн. чл. 192 от АПК прокурор Радев от Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че протеста е основателен. Предлага да се уважи, както и да се присъдят направените разноски от прокуратурата във връзка с производството.

Като съобрази доказателствата  по делото, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка за валидност и законосъобразност на оспорената част от подзаконовия нормативен акт на всички основания по чл. 146 вр. чл.196 от АПК, настоящият съдебен състав намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Оспорената наредба представлява подзаконов нормативен акт, приет от Общински съвет – Червен бряг и като такъв подлежи на оспорване по протест на прокурора без ограничение във времето пред Административен съд – Плевен, който разглежда делото в състав от трима съдии съгласно разпоредбите на чл. 186 ал.2, чл. 187 и чл. 191  ал.2 от АПК.

Оспорването е редовно и ДОПУСТИМО.

Разгледан по същество протестът е ОСНОВАТЕЛЕН.

Наредбата за поддържане и осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, опазването на общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Червен бряг е изцяло нова наредба, приета с Решение № 928 по Протокол № 41/30.04.2018г. на Общински съвет – Червен бряг и не е изменяна впоследствие.

Приета е по предложение с вх. № 07-01-67/07.03.2018г. на Кмета на Община Червен бряг – инж. Д. В., към което са приложени мотиви, съдържащи причините, налагащи приемането на нова наредба, целите, които се поставят, финансовите и др. средства, необходими за прилагането й, очакваните резултати и анализ за съответствие с действащото законодателство.

Предложението, ведно с проекта и мотивите е публикувано на същата дата на електронната страница на общината като е дадена възможност на гражданите и юридическите лица да правят писмени предложения и да изразят становище по проекта в 14-дневен срок. В указания срок и до провеждане на заседанието на общинския съвет не са постъпили предложения. Проекта е разгледан и одобрен от ресорните комисии на ОбС – Червен бряг преди внасянето му за разглеждане и гласуване.

Решението е взето при наличие на необходимия кворум – присъствали са 28 от общо 29 общински съветници. За решението са гласували 26, против-0, въздържал се - 1. Наредбата е приета с необходимото мнозинство от повече от половината от присъстващите общински съветници  след поименно гласуване.

Проектът е придружен от мотиви на вносителя в съответствие с чл. 28 от Закона за нормативните актове. При приемането на наредбата е спазен приложимия ред съгласно чл. 77 от АПК, според който нормативният акт се издава, след като се обсъди проекта, заедно с представените становища, предложения и възражения. Проектът е обсъден в постоянните комисии на общински съвет преди внасянето му за обсъждане, след което е приет на заседание на съвета след дадена възможност на общинските съветници за обсъждане, изслушване и съобразяване с мотивите на вносителя – кмета на общината.  Спазено е императивното изискване на чл. 26 ал.3 от Закона за нормативните актове, като е била предоставена възможност на заинтересованите лица за предложения и становища по проекта при спазване на минималния 14-дневен срок. На практика те са могли да упражнят това си право в рамките на един месец, считано от публикуването на проекта на 07.03.2018г. до провеждане на заседанието на общинския съвет на 30.04.2018г. Така при приемането на наредбата са спазени прогласените в чл. 26 ал.1 от Закона за нормативните актове принципи на откритост и съгласуваност при приемане на нормативните актове.

Наредба за поддържане и осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, опазването на общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Червен бряг е подзаконов нормативен акт, чието приемане е от компетентността на Общинския съвет като орган на местната власт и местното самоуправление. Съгласно чл. 8 от Закона за нормативните актове всеки общински съвет може да издава наредби, с които да урежда съобразно нормативните актове от по-висока степен неуредени от тях обществени отношения с местно значение. Съгласно чл. 15 ал.1 от ЗНА нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. Според чл. 75 ал.2 и чл. 76 ал.3 от АПК нормативните административни актове се издават по прилагане на закон или подзаконов нормативен акт от по-висока степен. Общинските съвети издават нормативни актове, с които уреждат съобразно нормативните актове от по-висока степен обществени отношения с местно значение.

Наредбата е приета въз основа на законовата делегация на чл. 99 ал. 3 от Закона за движение по пътищата относно правилата за платено паркиране на територията на общината и чл. 167 от Закона за движение по пътищата във връзка с осъществяването на контрол върху пътищата и паркирането от службите за контрол, определени от кмета на общината и възможността за събиране на глоби, постъпващи в общинския бюджет, както и на осн . чл. 19 ал.1 т.2 от Закона за пътищата във връзка със стопанисването и управлението на общинските пътища и не може да противоречи както на тези законови норми, така и на нормативни актове от същата или по-висока степен.

Протестираният текст на чл. 110 ал.2 от Наредбата за поддържане и осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, опазването на общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Червен бряг, приета с Решение № 928 по Протокол № 41/30.04.2018г. на Общински съвет – Червен бряг, структурно се намира в Глава шеста - „Административно-наказателни разпоредби“ и предвижда, че за маловажни случаи на нарушения на изискванията на наредбата, установени при извършването им, органите за контрол налагат на място глоба с фиш в размер от 20 лв. до 50 лв.

Разпоредбата противоречи на по-висок по степен нормативен акт, а именно на чл. 39 ал.2 от ЗАНН, според който за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, когато това е предвидено в закон или указ, овластените контролни органи могат да налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лв. Определеният в местната наредба минимален размер на глобата, налагана с фиш на място в случаите на констатирани маловажни нарушения е 20 лв. т.е. той е по-висок от определения в закона минимален размер от 10 лв. Това означава, че контролните органи по силата на наредбата не могат да налагат глоби в размер по-малък от 20 лв., което е в противоречие със закона, защото чл. 39 ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания позволява да бъдат налагани глоби в по-нисък размер – 10 лв.

Налице е явно противоречие на оспорената норма с разпоредба на по-висок по степен нормативен акт - чл. 39 ал.2 ЗАНН, поради което е незаконосъобразна и следва да се отмени.

При този изход на делото на осн. чл. 143 ал.1 АПК в полза на Окръжна прокуратура – Плевен следва да се присъдят направените разноски за обнародване на обявление за оспорването в размер на 20 лв., платими от бюджета на ответника.

 

Водим от горното и на осн. чл. 193, 194 и 195 от АПК съдът

 

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ разпоредбата на  чл. 110 ал.2 от Наредбата за поддържане и осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, опазването на общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Червен бряг, приета с Решение № 928 по Протокол № 41/30.04.2018г. на Общински съвет – Червен бряг.

ОСЪЖДА Община Червен бряг да заплати на Окръжна прокуратура – Плевен разноски в размер на 20 лв., представляващи такса за публикуване на обявление за оспорването в ДВ.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба или протест  пред Върховен Административен съд, подадени чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

СЛЕД ВЛИЗАНЕ В СИЛА на съдебното решение, препис от него да се изпрати на Общински съвет – Червен бряг за обнародване на решението по начина, по който е обнародвана наредбата. Разпоредбата се счита отменена от влизане в сила на съдебното решение, като в 3-месечен срок Общински съвет – Червен бряг трябва да уреди служебно правните последици, възникнали от отменената разпоредба.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/            ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                             2./п/