О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

182

 

гр. Плевен, 29.01.2019г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и девети януари  2019г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 7/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на Л.Т.М. *** срещу ЕР на НЕЛК № 0280 от зас. № 025/05.11.2018г., с което отменя и връща ЕР на ТЕЛК за ново освидетелстване на основание чл. 51 ал.3 от ПУОРОМЕРКМЕ за отстраняване на допуснатите пропуски и неточности в ЕР на ТЕЛК.

Жалбоподателят оспорва решението на НЕЛК като незаконосъобразно и иска отмяната му. Излага аргументи, че не са допуснати пропуски и неточности в решението на ТЕЛК, представя медицински документи. Иска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която след запознаване с приложените в МЕД медицински документи да отговори – допуснати ли са пропуски в ЕР на ТЕЛК. Внесъл е д.т.

Ответникът – НЕЛК-София не изразява становище по жалбата. Приложено е МЕД на жалбоподателя. 

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 112 ал.1 т.4 от Закона за здравето.

Жалбата е редовна. Уведомление за решението е връчено на жалбоподателя с писмо с обр. разписка на 19.12.2018г. Жалбата е подадена на 27.12.2018г. в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна.

С оспореното решение на НЕЛК не е определен нов процент трайно намалена работоспособност и липсва произнасяне по същество по този въпрос, а ЕР на ТЕЛК е отменено и върнато за ново освидетелстване на осн. чл. 51 ал.3 от ПУОРОМЕРКМЕ за отстраняване на допуснатите пропуски и неточности в ЕР на ТЕЛК. Т.е. не е налице определена степен трайно намалена работоспособност на освидетелстваното лице и не е налице решение на НЕЛК по този въпрос, което да подлежи на оспорване. Предстои ново произнасяне на ТЕЛК, с което да се определи степента на трайно намалената работоспособност на жалбоподателя въз основа на ново освидетелстване при съобразяване с всички налични медицински документи. Новото решение на ТЕЛК ще подлежи на задължителен административен контрол от НЕЛК, което от своя страна е предпоставка за допустимост на съдебното обжалване.

В случая не е налице ЕР на НЕЛК по оценка работоспособността на жалбоподателя, а предстои да бъде определена такава с ново решение на ТЕЛК. Ето защо не е налице акт на НЕЛК, който да подлежи на съдебно оспорване, а за жалбоподателя не е налице правен интерес от оспорването. 

Поради изложеното подадената жалба се явява недопустима на осн. 159 т.1 и  т.4 от АПК и следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство – да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Л.Т.М. *** срещу ЕР на НЕЛК № 0280 от  зас. № 025/05.11.2018г., с което отменя и връща ЕР на ТЕЛК за ново освидетелстване на основание чл. 51 ал.3 от ПУОРОМЕРКМЕ за отстраняване на допуснатите пропуски и неточности в ЕР на ТЕЛК.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 7/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я : /П/