О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

1828

гр. Плевен, 25.09.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и пети септември 2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 1004/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на ЕТ „А.И.“***, чрез адв. В. М. от АК – София срещу Протокол № 1/02.08.2019г. на тръжната комисия за отдаване под наем/аренда за стопанската 2019/2020г. на земеделски земи от държавния поземлен фонд, в частта по т. 26, с която на осн. чл. 47к ал.5 от ППЗСПЗЗ на първо място е класиран кандидата И.А.Г.за следните имоти:  № 43311.79.586 в с. Лепица, общ. Червен бряг, № 000123, № 000125 и № 000128 в землището на с. Еница, общ. Кнежа.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл.47н от ППЗСПЗЗ.

Делото не е родово подсъдно на Административен съд – Плевен.

          На осн. §19 ал.1 ПЗР на ЗИД на АПК (ДВ, бр. 39 от 2011г.) е изменена подсъдността по ЗСПЗЗ като е разпоредено, че индивидуалните административни актове по ЗСПЗЗ и ППЗСПЗЗ и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от МЗХ, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождение на имота по реда на АПК. А постановените по този ред актове на районния съд подлежат на касационно обжалване пред административния съд по реда на АПК, който разглежда жалбата в състав от трима съдии.

          Оспореният в настоящото производство протокол на тръжната комисия за отдаване под наем/аренда на земеделски земи от ДПФ е именно такъв индивидуален административен акт по чл. 47н от ППЗСПЗЗ, който подлежи на оспорване по реда на АПК, но пред районния съд по местонахождението на имота съобразно цитираната по горе разпоредба.

В този смисъл са мотивите и в Тълкувателно постановление № 2/03.04.2018г. на ВКС и ВАС по т.д. № 2/2017г. по отношение на §19 ал.1 ПЗР на ЗИД на АПК, според които волята на законодателя е да постави в компетентност на районните съдилища всички жалби срещу индивидуални административни актове по ЗСПЗЗ и ППЗСПЗЗ, независимо от техния характер. Изключения от този принцип може да има само в случаите, когато на първо място се касае за акт на ЗМХГ  и на второ място обжалвания индивидуален административен акт, макар да разкрива връзка със ЗСПЗЗ, по естеството си е акт по прилагането на друг закон, например ЗМСМА, ЗОС и др.

          Ето защо настоящият състав счита, че делото е родово и местно подсъдно на Районен съд – Кнежа с оглед местонахождението на повечето имоти в оспорената част от протокола на тръжната комисия и следва да се изпрати по подсъдност на този съд за разглеждане, а образуваното пред настоящия съд производство да се прекрати.

Водим от горното и на осн. чл. 135 ал.2 от АПК съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 1004/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ИЗПРАЩА  делото по подсъдност на Районен съд – Кнежа.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните – за сведение.

 

 

                                                                     С Ъ Д И Я:/П/