О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 229

 

гр. Плевен, 06.02.2019  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, II-ри състав, в закрито съдебно заседание на шести февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Николай Господинов

 

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 4  по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на искова молба от К.Д.З., с ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в затвора гр.Белене. С исковата молба се претендира сума в размер на 5452,98 лв., от които 452,98 лв. за неплатени пенсии по вина на ТЕЛК- Плевен при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“- трети състав; ТЕЛК- Силистра; ТП на НОИ- Силистра, Окръжна прокуратура- Плевен, д-р Г. от лечебницата на ОЗ „Белене“.

Претенцията срещу ОП- Плевен е за това, че не е разрешено прекъснане на изтърпяване на наказанието в началото на 2018г., м. януари и февруари; против д-р Г., за това, че не е информирал своевременно ОП- Плевен за покана от ТЕЛК- Силистра за явяване на комисия; против УМБАЛ „ д-р Георги Странски“- Плевен, трети състав на ТЕЛК, за това, че са препратили досието на ищеца в ТЕЛК- Силистра, без да се интересуват, че изтърпява наказание в затвора Белене; срещу ТЕЛК- Силистра, за това, че са забавили връщането на досието в УМБАЛ „д-р Георги Странски“ до 12.06.2018г.; срещу ТП на НОИ за забавяне изплащането на полагащата се на ищеца пенсия до 10.10.2018г., с което са му причинили непоносими болки и страдания и са го лишили от операция на пикочния мехур и са удължили агонията му с месеци.

С определение № 99/16.10.2019г. съдът е приел, че исковата молба е нередовна, оставил я е без движение и е дал подробни указания на ищеца за уточняване на претенциите. С оглед направено от ищеца искане за предоставяне на правна помощ съдията- докладчик е изискал от ищеца, от затвора Белене, както и от ТД на НАП- Плевен информация за доходите и имуществото на К.Д.З.. Със същото определение съдът е указал на ищеца да заплати на основание чл.204а от АПК държавна такса за образуване на производството в размер на 10 лв.

К.Д.З. е предупреден за последствията от неизпълнение на дадените указания.

В указания срок по посоченото по- горе определение не е внесена дължимата държавна такса за образуване на производството, въпреки обективната възможност на г-н З. да стори това, което се установява от приложената на л.32 от делото справка за наличните парични средства на лишения от свобода. Ищецът не е правил искане да бъде освободен от заплащането на държавна такса. Г-н З. е бил предупреден с определение № 99/16.10.2019г. за произтичащите от неизпълнение на указанията последици. Предвид невнасянето на дължимата д.т. съдията- докладчик не намира за нужно да се произнася  по направеното искане за предоставяне на правна помощ.

Неизпълнението на указанията на съда съставлява основание за връщане на исковата молба, съобразно разпоредбата на чл.144 АПК вр. чл.129, ал.3 от ГПК.

Воден от горното, съдът

 

                                      ОПРЕДЕЛИ:

 

ВРЪЩА искова молба на К.Д.З., с ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в затвора гр.Белене, с която е предявена искова претенция в размер на 5452,98 лв., от които 452,98 лв. имуществени вреди, представляващи неплатени пенсии по вина на ТЕЛК- Плевен при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“- трети състав, а за цялата претендирана сума са посочени като ответници на различни основания и   ТЕЛК- Силистра; ТП на НОИ- Силистра; Окръжна прокуратура- Плевен; д-р Г. от лечебницата на ОЗ „Белене“.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 4 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св. К.Д.З., с ЕГН **********, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в затвора гр.Белене.      

                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: /п/