Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  32 /  18 Януари 2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На десети януари 2018г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 956/2017г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на С.П.Д. *** срещу Заповед № 17-0241-000116/14.09.2017г. на Началник Група РУ - Белене при ОД на МВР – Плевен за прилагане на ПАМ по чл. 171 т.2а от ЗДвП – прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 8 месеца, затова че на 14.09.2017г. около 22:00ч. в гр. Белене, ул. „България“ до ЕСМ инженеринг като собственик на л.а. „ДЕУ Нексия“ с рег. № ЕН***ВВ е допуснала неправоспособния водач П. Й. И. да управлява автомобила. Отнети са СРМПС и регистрационните табели на автомобила.

Жалбоподателката оспорва заповедта като иска прогласяването й за нищожна, алтернативно отмяната й като незаконосъобразна. Сочи, че на същото фактическо основание е била издадена предходна Заповед № 17-0241-000105, с която на осн. чл. 171 т.2 б“и“ от ЗДвП е била наложена ПАМ – временно спиране от движение на МПС за срок от 30 дни, която е реализирана със свалянето на регистрционните табели на автомобила и не е била обжалвана.

Ответникът – Началник Група РУ - Белене при ОД на МВР – Плевен изразява становище за неоснователност на жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл.172 ал.5 от ЗДвП.

Заповедта е връчена на 18.10.2017г.  Жалбата е подадена на 01.11.2017г. , видно от пощенското клеймо, в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт и от активно легитимирана страна, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Със съставен АУАН № 845320/14.09.2017г. е установено, че на 14.09.2017г. около 22:00ч. в гр. Белене, ул. „България“ до ЕСМ „Инженеринг“ П. Й. И. управлявал лек автомобил „ДЕУ – Нексия“ с Рег. № ЕН ***ВВ, собственост на С.П.Д. в посока центъра на града, след като СУМПС № 209443190 на водача е с изтекла валидност от 20.01.2014г., с което виновно е нарушил чл. 150 от ЗДВП – управлява МПС без да е правоспособен водач. Отнети са СУМПС ,  СРМПС и регистрационните табели на автомобила. Водачът е подписал акта без възражения.

Според посочената в акта като нарушена правна норма - чл. 150 от ЗДвП всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач. А съгласно чл. 150а от ЗДвП, за да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство.

Актът е редовен от външна страна и доказва установените с него факти, тъй като предвид разпоредбата на чл. 189 ал.2 от ЗДвП редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.

СУМПС представлява удостоверителен български документ за самоличност съгласно чл. 13 ал.1 т.3 от Закона за българските лични документи. Съгласно §1 т.2 б. „ж“ документ с изтекъл срок на валидност по смисъла на закона представлява „нередовен български личен документ“.

Жалбоподателката не оспорва установените с акта факти. Видно и от справката от информационната система на МВР водача П. Й. И. към 14.09.2017г. не е притежавал валидно свидетелство за управление на МПС от категорията на управляваното, тъй като издаденото на 27.01.2006г. СУМПС № 209443190 е било валидно до 20.01.2014г.

Следователно  след тази дата и към момента на проверката водачът на автомобила не е притежавал валидно СУМПС, удостоверяващо правоспособността му да управлява лек автомобил и не е имал право да управлява МПС. Т.е. той е бил неправоспособен водач, заради което му е съставен АУАН за извършено нарушение по чл. 150 от ЗДвП.

Безпорно се установява от справката за регистрация на автомобила, че той е собственост на жалбоподателката С.П.Д..

Процесната заповед за ПАМ е издадена въз основа на съставения АУАН с правно основание чл. 171 т.2а от ЗДвП – прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 8 месеца чрез отнемане на регистрационните табели и свидетелството за регистрация на автомобила.

Съгласно чл. 171 т.2а от ЗДвП (в приложимата към момента на издаване на заповедта редакция ДВ-бр. 54/2017г.) – за осигуряване безопасността на движението по пътищата и преустановяване на административните нарушения се прилага принудителна административна мярка – прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление , както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление – за срок от 6 м. до 1 година.

В случая са налице материално-правните предпоставки за прилагането на принудителната административна мярка в последната хипотеза, а именно жалбоподателката е собственик на МПС, което е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление. Водачът на автомобила е неправоспособен, тъй като към момента на проверката не притежава валидно свидетелство за управление, тъй като срокът на валидността на издаденото му СУМПС е бил изтекъл още на 20.01.2014г. и той не е имал право да управлява автомобила.

Мярката е временна, с превантивен и преустановителен характер и се прилага с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения, за определен срок от 6м. до 1 год. Определения със заповедта срок от 8 м. е в рамките на предвидения в закона срок, съобразен е  с целите на мярката за постигнане на търсения дисциплиниращ по отношение на собственика ефект – да не предоставя на неправоспособни лица автомобила си, както и преустановителен ефект – да препятства реално възможността това да се случи. Валидността на свидетелството на водача е изтекла преди повече от 3 години и половина и в този срок то не е било подновено.  А видно от издадената на осн. чл. 171 т.4 от ЗДвП ПАМ по отношение на водача, са му били отнети всички контролни точки и е следвало на осн. чл. 157 ал.4 от ЗДвП да върне СУМПС. Затова определения в заповедта срок от 8 м. е съобразен с необходимото време на водача за придобиване на правоспособност, през което реално да се препятства възможността автомобила да се управлява от неправоспособен водач, поради което този срок в конкретния случай е законосъобразно определен спрямо целите на мярката.

Съгласно чл. 172 ал.1 от ЗДвП принудителните административни мерки по чл. 171, т. 2а се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица. По силата на ал.2 т.3 от същата разпоредба, налагането на ПАМ  се извършва чрез отнемането на документите по чл. 165, ал. 2, т. 2 от ЗДвП, свързани с управлението на МПС и чрез отнемането на табелите с регистрационния номер. Съгласно чл. 172 ал.4 от ЗДвП в случаите на чл. 171 т.2а от ЗДвП със съставянето на акта за административно нарушение се изземва СРМПС и табелите с регистрационния номер, както е процедирано в случая.

Заповедта е издадена от Началника на Група в РУ - Белене при ОД на МВР – Плевен, който има правомощия по силата на закона и е определен  от ръководителя на службата за контрол съгласно Заповед № 316з-1612/19.05.2017г. т.1.4 на Директора на ОД на МВР – Плевен, да издава мотивирани заповеди за прилагане на принудителни административни мерки по чл. 171 т.2а от ЗДвП.

Мотивирана е със съставения на 14.09.2017г. срещу водача АУАН, чието съдържание е изведено в мотивите на заповедта като фактическо основание, а именно на 14.09.2017г. като собственик на автомобила е допуснала неправоспособен водач  да го управлява. Последното обосновава издаването на заповедта с правно основание по чл. 171 т.2а от ЗДвП за прекратяване на регистрацията на МПС за срок от 8 месеца на собственик, чието МПС е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление на МПС.  Съдържанието на заповедта позволява да се разбере правното и фактическо основание за прилагане на принудителната административна мярка, вида и срока на действието й и в този смисъл е мотивирана, а обосноваващите я факти и обстоятелства са доказани с приложените по делото доказателства.

Налице са правните и фактически основания за прилагане на ПАМ – прекратяване на регистрацията на МПС на собственик, чието МПС е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление, налице е преследваната от закона цел - преустановяване на нарушението. Мярката е временна, за определен срок. Срокът на прекратяване регистрацията на МПС е 8 месеца и той е законосъобразно определен от административния орган.

Неоснователни са доводите на жалбоподателката за нищожност, алтернативно за незаконосъобразност на оспорената заповед. Издадената Заповед за ПАМ № 17-0241-000105 от 14.09.2017г. е с посочено различно правно основание - чл. 171 т.2 б. „и“ от ЗДвП – временно спиране от движение на МПС за срок от 1 месец, която се отнася за собственик който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, употребило алкохол и/или наркотични вещества. Заповедта е издадена въз основа на същите фактически констатации, произтичащи от съставения срещу водача акт, но е приложен друг вид принудителна административна мярка, която няма отношение към прекратяването на регистрацията на автомобила. Тази заповед не е била обжалвана и не е предмет на настоящото производство, поради което, след като е влязла в сила, нейната законосъобразност не може да бъде обсъждана. Датата на връчване на заповедта има значение единствено за възможността за обжалването й, но не се отразява на датата на издаването й, посочена в самата заповед. Освен това свидетелството за регистрация на МПС и регистрационните номера на автомобила са отнети още със съставения акт на 14.09.2017г., поради което и действието на издадената Заповед за ПАМ № 17-0241-000116 от същата дата - 14.09.2017г. по чл. 171 т.2а от ЗДвП, която подлежи на предварително изпълнение на осн. чл. 172 ал.6 от ЗДвП, възниква от деня на съставянето на акта, откогато е започнал да тече 8-месечния срок на прекратяване регистрацията на автомобила. Затова не може да се приеме тезата на жалбоподателката, че съдържанието на предходната заповед е било променено с издаване на последваща. Налице са две заповеди за различни ПАМ по отношение на жалбоподателката, от една и съща дата и с еднакво фактичесно основание въз основа на съставения акт, но издадени на различно правно основание и връчени на различни дати. Първата връчена заповед не е обжалвана и е влязла в сила, но тя се отнася за прилагането на друга принудителна административна мярка - спиране от движение на автомобила и не се отразява на законосъобразността на процесната.

Оспорената заповед, с която се прекратява регистрацията на автомобила, е издадена от компетентен орган, в рамките на правомощията му, в необходимата писмена форма, съдържаща правните и фактически основания за издаването й, при липса на съществени процесуални нарушения, в съответствие с материалния закон и целта му, поради което е законосъобразна.

Затова жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

         Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ  жалбата на С.П.Д. *** срещу Заповед № 17-0241-000116/14.09.2017г. на Началник Група РУ - Белене при ОД на МВР – Плевен за прилагане на ПАМ по чл. 171 т.2а от ЗДвП – прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 8 месеца.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :