Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 158

 

19 март 2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд- Плевен, втори състав, в публично заседание на двадесети февруари  през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

при секретаря Бранимира Монова, като разгледа докладваното от съдия Господинов административно дело № 934 по описа на Административен съд - Плевен за 2017 год. и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.145, ал.2, т.1 пр.2 от АПК.

Образувано е по жалба от Г.М.Ш. ***, действаща лично и със съгласието на майка си М.З.Ш. от с. гр., против мотивиран отказ на Кмета на Община Кнежа, обективиран в писмо изх. № 9400-08/12.10.2017г. по описа на Община Кнежа.

С оспорения отказ не е уважена молба с вх. рег. № 9400-709/27.09.2017г., подадена от Г.М.Ш., с която е отправено искане за вписване на промяна по административен ред в данните на Акт за раждане № 0117 от 18.08.2017г. на малолетното й дете Г. Ш., като се отрази в графа „Бележки“ : „баща неизвестен“.

В жалбата се излагат подробни доводи за неправилност и незаконосъобразност на постановения отказ, иска се неговата отмяна и връщане на преписката на административния орган с указания за извършване на исканото вписване в акт за раждане № 01117/2017г. на Община Кнежа, издаден за малолетната Г. Ш., като се отрази в графа „данни за родителите- баща“ : „неизвестен“.

Твърди се, че биологичният баща на детето Г. не е бил установен по брак или припознаване, поради което поисканата промяна не променя смисъла на вече съставения акт за раждане на детето. Излагат се доводи, че административният орган сам е признал в оспорения отказ, че съобразно законът на Р. Полша не е възможно да остане непопълнена графата „данни за бащата“, поради което майката е посочила  за вписване в първоначално съставения акт за раждане в Полша лице, чието фамилно име е фамилното име на детето, а първото такова е измислено, без допълнителни данни като дата на раждане, местоживеене и др. за този родител. В жалбата се твърди, че в Закона за гражданската регистрация не е налице забрана за отстраняване на неточности в издаден акт за раждане по административен ред и при наличие на невъзможност за установяване самоличността на бащата, то длъжностното лице по гражданското състояние е следвало да впише именно това обстоятелство, което не съставлява изменение на първоначално издадения акт от администрацията на Полша, доколкото посоченото в този акт като баща лице не съществува. Твърди се, че длъжностното лице по гражданското състояние е било длъжно да констатира неустановения произход по баща съобразно чл.72, ал.4 от ЗГР. В заключение се иска отмяна на обжалвания отказ и връщане на преписката на ответника с указания за извършване на исканото вписване.

Постъпил е писмен отговор от ответника, в който се оспорва жалбата. Излагат се подробни доводи в насока, че не са налице предпоставките за извършване на промяна в данните по акта за гражданско състояние, визирани в разпоредбата на чл.76, ал.3 от Закона за гражданската регистрация, т.к. по този ред не може да бъде променяно името на родителя. Твърди се, че исканите промени касаят удостоверяване на произхода от бащата, поради което би се променил смисъла на съставения вече акт за гражданско състояние, което е в противоречие с разпоредбата на чл.76, ал.1 ЗГР. Сочи се, че исканите промени могат да бъдат извършени по съдебен, а не по административен ред. В заключение се иска да бъде отхвърлена жалбата срещу постановения отказ.

В съдебно заседание жалбоподателя Г.М.Ш. ***, действаща лично и със съгласието на майка си М.З.Ш. , се представлява от адв. Р.Б., който развива подробни съображения, идентични с изложените в жалбата. Пледира за отмяна на оспорения отказ и претендира присъждане на деловодни разноски съобразно представен списък.

Ответникът се представлява от юрк. У., която изразява становище за неоснователност на жалбата и законосъобразност на постановения отказ. Повтаря съображенията от писмения отговор и претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Съдът, като съобрази представените по делото доказателства, изложеното в обжалвания административен акт, жалбата против него, отговора на ответника и становищата на страните от открито съдебно заседание, намира за установено следното :

Постановеният отказ е издаден от компетентен административен орган по смисъла на чл.4, ал.3 от ЗГР- Кмета на Община Кнежа. Същият обаче не е бил сезиран с надлежна молба. Производството пред административния орган е започнало с молба, подадена лично от Г.М.Ш. с ЕГН **********. Същата е била непълнолетна към датата на подаването й /27.09.2017г./, поради което съобразно чл.4 от ЗЛС молителката не е могла да извършват правни действия без съгласието на своите родители. Съобразно разпоредбата на чл.27, ал.2, т.4 от АПК административният орган е следвало да извърши служебна проверка на дееспособността на молителя, а съобразно чл.30, ал.1 и 2 АПК да укаже отстранявате на нередовността в молбата, която се изразява в обстоятелството, че е се касае за правно действие, извършено от непълнолетно лице, но без изискуемото по закон съгласие от родител.

Следва да се посочи, че молителката е непълнолетна и към настоящия момент, поради което горният недостатък е отстраним от административния орган и това може да стане в рамките на производството пред него.

Горното съставлява съществено нарушение на правилата на АПК, касаещи производството пред административния орган, което води и до незаконосъобразност на постановения административен акт /в случая мотивиран отказ/. Това налага отмяната му като незаконосъобразен и връщане на преписката на ответника с указания за провеждане на производството при съблюдаване разпоредбите на дял втори от АПК „Производства пред административни органи“.

С оглед този изход от делото и на основание чл.143, ал.1 от АПК следва да бъде осъдена Община Кнежа да заплати на жалбоподателя разноските съобразно представения списък, а именно 500 лв. адвокатско възнаграждение и 10 лв. държавна такса за завеждане на делото.

Воден от горното, съдът

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

         ОТМЕНЯ мотивиран отказ на Кмета на Община Кнежа, обективиран в писмо изх. № 9400-08/12.10.2017г. по описа на Община Кнежа.

ВРЪЩА преписката на ответника за ново произнасяне при съблюдаване разпоредбите на чл.27, ал.2, т.4 и чл.30, ал.1 и 2 АПК.

ОСЪЖДА Община Кнежа да заплати на жалбоподателя Г.М.Ш. ***, действаща лично и със съгласието на майка си М.З.Ш. разноски в размер на 500 /петстотин/ лв. за заплатено възнаграждение на адвокат и 10/десет/ лв. държавна такса, платена при образуване на настоящето дело.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

 

 

 

                       АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ :