ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1216

   гр.Плевен, 25.09.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети септември две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                      Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №854  по описа на Административен съд – Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от Б.Н.С., изтърпяващ наказание в Затвора гр.Белене, 6 група. Сочи се в жалбата,че по отношение на него е налице дискриминация, осъществена от Психиатрията на Затвора Белене-неравно третиране по лично положение спрямо друго лишено от свобода лице, изтърпяващо наказанието си в същия затвор. Твърди, че  здравословното му състояние е свързано с получаване на гърчове, колабиране, припадъци и т.н., което изисква приемането на конкретен медикамент, който не му се предоставя. В същото на време на друг лишен от свобода, който не се намира в същото здравословно състояние, се предоставя конкретният медикамент, което при това не е наложително според ищеца. Макар и неформулирана юридически прецизно, претенциянта на ищеца се свежда до това да се установи това конкретно нарушение и да бъде осъден ответникът-Психиатрията на Затвора Белене, да преустанови нарушението.

Настоящият съд намира, че производството е от компетентността на Районен съд- Левски, а не на Административен съд- Плевен. От петитума на исковата молба е видно, че ищецът е сезирал съда с искане да се установят извършените спрямо него нарушения; да бъде осъден ответника да преустанови нарушенията и да се въздържа за в бъдеще от по- нататъшни нарушения. Не е налице претенция за присъждане на парично обезщетение. Горното съставлява искане по смисъла на  чл. 71, ал.1, т.1 и 2 от Закона за защита от дискриминация. Съгласно чл. 71, ал.1,  т. 1 Закона за защита от дискриминация извън случаите по раздел I (т.е. случаите, при които се провежда производство пред КЗК), всяко лице, чиито права по този или по други закони, уреждащи равенство в третирането, са нарушени, може да предяви иск пред районния съд, с който да поиска установяване на нарушението. В случая се твърди нарушение, изразяващо се в пряка дискриминация, т.е. приложим е именно чл. 71. 1, т. 1 от ЗЗК, посочващ като компетентен районният съд. При тези съображения и с оглед разпоредбата на чл. 71, ал.1 от ЗЗДискр., настоящият съдия- докладчик намира, че компетентен да се произнесе по така предявеният иск е РС- Левски, тъй като е налице съвпадение между мястото на увреждането (Затвора- Белене) и настоящия адрес на увреденото лице, намиращо се в Затвора- Белене.

Неотносим в настоящия случай е чл. 74, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация, предвиждащ разглеждането на иска по ЗОДОВ доколкото по този текст претенцията трябва да е за присъждане на обезщетение, какъвто не е настоящият случай.

Воден от гореизложеното и на основание чл.135, ал.1 и ал.2 от АПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява административно дело №854 по описа на Административен съд-Плевен за 2018 год.

Изпраща административно дело № 854/2018 год. по описа на Административен съд-Плевен  по подсъдност на Районен съд-Левски.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

СЪДИЯ: