ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1172

гр.Плевен, 17.09.2018  год.

 

Административен съд - гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание седемнадесети септември  две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                                    Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №843 по описа на Административен съд – Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 145 и сл. от Административно процесуалния кодекс (АПК) във връзка с  чл. 27, ал. 5 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (отм.), във връзка с § 6, ал. 2 от ПЗР на ЗПКОНПИ .

Образувано по жалба на Б.Й.Т. ***, чрез адв.Н.Н. ***, против Решение  №РС-284-14-040/11.07.2018 год. на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Съгласно разпоредбата на чл.27, ал.5 от отм.ЗПУКИ във връзка с §5 от ПЗР на ЗПКОНПИ , решението, с което се установява конфликт на интереси, може да се оспори от заинтересованото лице пред съда по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Със същото съдържание  е и разпоредбата на чл.76, ал.1 от новия ЗПКОНПИ.

Съгласно разпоредбата на чл. 133, ал. 1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. По силата на легалното определение, дадено в § 1, т. 1а от ДР на АПК, "териториална структура на администрацията" е създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията, независимо дали е обособено като юридическо лице, което подпомага административния орган при осъществяване на правомощията му.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е орган за противодействие на корупцията за лицата, заемащи висши публични длъжности, съгласно чл. 7, ал. 1 от ЗПКОНПИ. Дейността на Комисията се подпомага от администрация, която включва и териториалните й звена, които са със статут на дирекции (чл. 7, ал. 4 от ЗПКОНПИ). Районите на териториалните звена на Комисията и организацията на работа се определят с правилника по чл. 23. Такъв Правилник за устройството и дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и на нейната администрация е издаден от нейния Председател и е обнародван в ДВ, бр. 55 от 3.07.2018 г., в сила от 3.07.2018 г.

Съгласно чл.15 от Правилника, администрацията на комисията е организирана в звена, които са на пряко подчинение на председателя на комисията, и в обща и специализирана администрация.  Специализираната администрация е обособена в десет дирекции, от които пет дирекции от централната администрация, и пет териториални дирекции. Териториалните звена – дирекции са определени с разпоредбата на чл.36 от Правилника и са следните:  Териториална дирекция – Бургас, с район на действие Апелативен съд – Бургас; Териториална дирекция – Варна, с район на действие Апелативен съд – Варна; Териториална дирекция – Велико Търново, с район на действие Апелативен съд – Велико Търново; Териториална дирекция – Пловдив, с район на действие Апелативен съд – Пловдив; Териториална дирекция – София, с район на действие Апелативен съд – София.

Видно е от така разписаната нормативно структура на Комисията, че в град Плевен не е създадена и не функционира териториална дирекция, нито има постановено от Комисията решение на основание чл.15, ал.5, т.2 от Правилника, с което на територията на гр.Плевен да са разкрити  отдели и териториални бюра, както и изнесени работни места към бюрата в отделите, в рамките на някоя от териториалните дирекции. Следователно, КПКОНПИ няма териториална структура на територията на град Плевен, поради което  и Административен съд-Плевен не е компетентен да разгледа и да се произнесе по жалбата.

В този случай, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура,  на основание чл.133, ал.2, т.2 от АПК, компетентен да разгледа и да се произнесе по жалбата е съдът, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт. Съгласно чл.7, ал.3 от ЗПКОНПИ, Комисията е юридическо лице със седалище в град София.

Следователно, компетентен да разгледа и да се произнесе по жалбата  на Б.Й.Т. ***, чрез адв.Н.Н. ***, против Решение  №РС-284-14-040/11.07.2018 год. на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, е АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД-СОФИЯ ГРАД, на който делото следва да се изпрати по подсъдност.

Предвид изложените съображения и на основание чл. 135, ал. 1 и 2 от АПК, Административен съд -Плевен

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 843  по описа на Административен съд –Плевен за 2018 год.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд-София град.

Определението не подлежи на обжалване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

                                                                      СЪДИЯ: