ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1175

гр. Плевен , 17.09.2018  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на седемнадесети септември   две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                            Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №836 по описа  на Административен съд-Плевен за 2018 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл. 203 и сл. от Административно процесуалния кодекс (АПК), във връзка с чл. 1, ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Образувано  е въз основа на искова молба от Д.В.Д. ***, против Областна дирекция на МВР-Плевен с адрес гр.Плевен, ул. „Сан Стефано“ №3, с която претендира обезщетение за вреди от отменен  с влязло в сила съдебно решение индивидуален административен акт - заповед за прилагане на принудителна административна мярка, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производствата пред Административен съд-Плевен и пред Върховен административен съд  по обжалване на заповедта за ПАМ. Претендира се заплащане на сума общо  в размер на 1400 (хиляда и четиристотин) лева, ведно със законната лихва.

Ищецът твърди, че е обжалвал по съдебен ред пред Административен съд-Плевен Заповед  №17-0938-000571/7.03.2017 год. на Началник сектор ПП при ОД на МВР-Плевен за прилагане на ПАМ по чл.171, т.2а от ЗДвП-прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 8 месеца. С Решение  №242/7.06.2017 год. на АС-Плевен по адм.дело №235/2017год. жалбата му е била отхвърлена. Срещу решението на АС-Плевен е подал касационна жалба пред ВАС, който с решение  №10584/16.08.2018 год. по адм.дело №9061/2017 год. е отменил решението на АС-Плевен и вместо него е постановил друго, с което е прогласил нищожността на оспорената заповед за прилагане на ПАМ. Твърди, че в производството пред АС-Плевен е бил представляван от адвокат К.К. с договор за правна защита и съдействие на л. на л.44 от делото на АС, на когото е заплатил възнаграждение в размер на 400 лева за процесуално представителство пред АС. Тази сума претендира като обезщетение за вреди ведно със законната лихва, считано от 31.05.2017 год. Твърди още, че в производството пред ВАС е бил представляван от адвокат К.К. с договор за правна защита и съдействие на л.18 от делото на ВАС, на когото е заплатил възнаграждение в размер на 1000 лева за процесуално представителство пред ВАС. Тази сума претендира като обезщетение за вреди ведно със законната лихва, считано от 11.08.2017 год. Претендира присъждане и на направените в настоящото производство разноски.

Настоящият състав на съда намира, че предявеният иск е процесуално недопустим, по следните съображения:

Отговорността на държавата и общините за вреди, регламентирана в чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, е специална и тя възниква тогава, когато за нейното реализиране няма друг, установен в закон или указ, специален начин на обезщетение –  чл. 8, ал. 3 от ЗОДОВ.

В случая правното основание на обективираната в исковата молба претенция за възстановяване на заплатените от ищеца разноски по адм.дело № 235/2017 г. по описа на Плевенския административен съд и по адм.дело №9061/2017 год. по описа на ВАС се съдържа в нормата на чл. 143, ал.1 от АПК, съгласно която при отмяна на обжалвания административен акт, разноските по съдебното производство и възнаграждението за един адвокат, когато подателят на жалбата е имал такъв, се възстановяват от бюджета на органа, издал отменения акт. Отговорността за разноски, регламентирана в чл. 143, ал.1 от АПК, се реализира по реда и в сроковете, установени с нормата на чл. 80 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК – най-късно до приключване на последното заседание в съответната инстанция страната трябва да заяви претенцията си, основана на посочената правна норма, за осъждане на ответния орган да заплати разноските по делото. В този срок следва да се представи и списък, за да се обезпечи възможността за обжалване на решението в тази му част. Ако е спазен срока за предявяване на искането – устно или писмено и съдът пропусне да се произнесе по него, или не присъди всички разноски с крайния си съдебен акт, страната, която има правото по чл. 143 от АПК,  разполага с възможността да иска допълване на решението или неговото изменение в тази му част по реда и в сроковете по чл. 248, ал.1 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК.

Наличието на специален процесуален ред, по който следва да се реализира правото на разноски, изключва приложимостта на исковия ред по чл. 203 и сл. от АПК и обосновава извод за недопустимост на предявения иск с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ.

С оглед на гореизложеното съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната, като недопустима и производството по делото – прекратено.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 130 във вр. с чл. 144 от АПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА исковата молба на Д.В.Д. ***, против Областна дирекция на МВР-Плевен с адрес гр.Плевен, ул. „Сан Стефано“ №3, с която се претендира обезщетение за вреди от отменен  с влязло в сила съдебно решение индивидуален административен акт-заповед за прилагане на принудителна административна мярка №17-0938-000571/7.03.2017 год. на Началник сектор ПП при ОД на МВР Плевен, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производствата пред Административен съд-Плевен и пред Върховен административен съд  по обжалване на заповедта за ПАМ, като претенцията е за заплащане на сума  в размер на 400 лева за процесуално представителство пред АС по адм.дело №235/2017 год.,  ведно със законната лихва, считано от 31.05.2017 год.  и сума в размер на 1000 лева за процесуално представителство пред ВАС по адм.дело №9061/2017 год.,  ведно със законната лихва, считано от 11.08.2017 год., както и присъждане на направените в настоящото производство разноски.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 836 по описа на Административен съд – Плевен за 2018 год..

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

Преписи от определението да се изпратят на ищеца и на ОД на МВР-Плевен.

 

СЪДИЯ: