ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1185

гр.Плевен, 18.09.2018 г.

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди  и осемнадесета година, в състав:

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдия - докладчика  адм. д. № 811 по описа за 2018 година на Административен съд –  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано  по жалба на Р.И.С.,*** срещу решение № 298/18.07.2018 година на Комисия за защита от дискриминация на РБ. 

Съдът като съобрази жалбата и разпоредбите на АПК намира, че не е местно компетентен да разгледа подадената жалба.

Обжалваното решение на КЗД е прието на основание чл. 52, ал.2, във вр. с чл. 70, ал.1 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.) и чл. 27, ал.2, т.6 и чл. 130, ал.2 от АПК. На основание чл. 68, ал.1 от ЗЗДискр., решенията на комисията подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

В чл. 133, ал.1 от АПК е предвидено, че делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя.

Легалното определение на понятието "териториална структура на администрацията" е дадено в § 1, т.1а от ДР на АПК, като е посочено, че това е "създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията, независимо дали е обособено като юридическо лице, което подпомага административния орган при осъществяване на правомощията му". Видно от нормата на чл. 40, ал.4 от ЗЗДискр., Комисията има свои регионални представители, като условията и редът за определянето им се уреждат с правилника по чл. 46, ал.1 от Закона за защита от дискриминация.

С чл. 21, т.2 и чл. 23, ал.1 от Правилника за устройство и дейността на Комисията за защита от дискриминация също е предвидено съществуването на регионални представители на Комисията, определени с нейно решение по териториален признак. Регионален представител за гр.Плевен няма определен, а при извършена проверка в официалната интернет страница на КЗД, в раздела "Регионални представители", като най-близък регионален представител е посочен този със седалище в гр.Ловеч, в съдебния район на Административен съд – Ловеч.

В случая обжалваното решение е прието от независим специализиран държавен орган – Комисия за защита от дискриминация, със седалище в гр.София, а администрацията на този орган няма териториална структура по смисъла на § 1, т.1а от ДР на АПК на територията на съдебния район на Административен съд – Плевен.

Предвид горепосоченото е налице хипотезата на чл. 133, ал.2, т.2 от АПК и делото следва да бъде разгледано от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт.

Съдът намира, че производството по настоящото дело следва да се прекрати пред него като неподсъдно и на основание чл. 135, ал.2 от АПК делото следва да се изпрати за на Административен съд София град.

С оглед изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производство по административно дело № 811/2018 г. по описа на Административен съд -Плевен.

Изпраща делото по подсъдност на Административен съд София град.

Определението да се съобщи на С.  и на председателя на КЗД –гр. София.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: