РЕШЕНИЕ

№ 550

град Плевен, 25 Септември 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева и с участието на прокурор  Иво Радев изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 773/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от И.Н.Т. ***, с ЕГН **********, чрез адвокат Л.Г. ***, срещу решение № 56 от 22.05.2018 г. по а.н.д. № 49/2017 г. по описа на Районен съд гр.Червен бряг, с което е потвърдено наказателно постановление № 16-0374-001027 от 16.01.2017 г. издадено от началника на РУ – Червен бряг при ОД на МВР – Плевен. Твърди се, че съдът неправилно е приел за установена по безспорен начин фактическа обстановка, подробно описана в АУАН, възпроизведена в обжалваното наказателно постановление, което е довело до неправилни фактически констатации и правни изводи. Моли се съдът да постанови съдебен акт, с който да отмени атакуваното решение на първоинстанционния съд и да отмени наказателното постановление.

В съдебно заседание касаторът – И.Н.Т. ***, се представлява от адв. Г., който поддържа жалбата и намира решението за незаконосъобразно.

В съдебно заседание ответникът – Районно управление на МВР – гр.Червен бряг, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение  е потвърдено наказателно постановление № 16-0374-001027 от 16.01.2017 г. на началника на РУ – Червен бряг при ОД на МВР – Плевен, с което на И.Н.Т. *** са наложени следните административни наказания: на основание чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП – глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, за извършено нарушение на чл.103 от ЗДвП – на 11.12.2016 г. в 23,30 часа управлява джип Чероки с рег.№ ВТ***АХ в с.Радомирци, ул.Г.Димитров до автобусната спирка - не спира плавно на посоченото място или в най-дясната част на платното за движение при подаден сигнал за спиране от контролен орган; и на основание чл.183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 20 /двадесет/ лева за извършено нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП – не съобразява поведението си с пътен знак Б2.

Настоящата инстанция намира, че решението  е валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон. В случая отговорността на Т. правилно е ангажирана, тъй като безспорно  е установено управлението от него на процесния автомобил на 11.12.2016 година, а и самият той потвърждава това обстоятелство. Свидетелските показания на С. В. са категорични, че именно процесния автомобил е бил забелязан от него и колегата му Д. Д. на 11.12.2016 година и не е спрял водачът на подаден сигнал с палка и на знака. Налична е докладна записка на л. 10 по делото, в която са посочени обстоятелства по извършване на нарушението. В процеса не е оборена доказателствената сила на редовно съставения АУАН и правилно съдът е приел, че са доказани извършените нарушения.

Решението е постановено след обсъждане на събраните доказателства и излагане на мотиви относно кредитирането им, които се споделят.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал.1 от АПК във връзка с чл. 221, ал.2, предл.първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 56 от 22.05.2018 г., постановено по а.н.д. № 49/2017 г. на Районен съд -Червен бряг.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                     2.