ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1133

гр.Плевен, 10 Септември 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  десети септември две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                           

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдия Кънева адм. дело № 761/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба (наречена жалба) от л.св.Т.Т.М., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, с която се иска да бъде заведено дело срещу началника на затвора. Твърди се, че при постъпване в затвора е получил стар и захабен чаршаф, мръсен дюшек и калъфка пълна с дървеници. Твърди се, че следствие на това е бил нахапан и е целият в пъпки. Твърди се още, че килийното помещение е пълно с хлебарки. Претендира се обезщетение в размер на 20000лева за имуществени и неимуществени вреди.

При проверка редовността на исковата молба съдът е указал на л.св.М., в 7-мо дневен срок от съобщението, да отстрани нередовностите като посочи конкретно от кои незаконосъобразни действия твърди, че търпи вреди; какви са вредите-имуществени или неимуществени, за които се иска присъждане на 20000лева; в какво се изразяват вредите; през кой период са настъпили; да посочи надлежен ответник срещу когото е предявена претенцията, като съобрази чл.205 от АПК, както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева. На лицето са указани последствията от неизпълнение на дадените указания.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Съобщението за отстраняване нередовностите е връчено лично на л.св.М. на 17.08.2018г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 24.08.2018г. – петък, работен ден. В указания срок и до настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания, исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба подадена от л.св.Т.Т.М., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, за присъждане на обезщетение в размер на 20000лева.

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №761/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.М..

 

                                                                                                          СЪДИЯ: