РЕШЕНИЕ

№ 553

град Плевен, 25 Септември 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на осемнадесети септември  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ПОЛИНА БОГДАНОВА-    КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева  и с участието на прокурор Иво Радев изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 750/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл. 208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от ЕТ „Йони – Ники 77“ със седалище и адрес на управление с. Малчика, обл. Плевен, ***, ЕИК 203761532, представлявано от И.Н.П., ЕГН **********, чрез пълномощник адв. А. А. АК - плевен, срещу решение № 90/05.07.2018 г. по н.а.х.д. № 101/2018 г. по описа на Районен съд гр. Левски, с доводи, че първоинстанционното решение е немотивирано, неоснователно и незаконосъобразно. Посочва се, че при постановяване на съдебния акт съдът не се е съобразил със събраните по делото гласни доказателства дадени от свидетелите на жалбоподателя, а е кредитирал изцяло показанията на актосъставителя и свидетеля при съставянето на акта, поради което е потвърдил НП. Твърди се, че от показанията на свидетелите от страна на жалбоподателя се установява съвсем различна фактическа обстановка от тази отразена в АУАН и НП, както и факта, че върху голяма част от артикулите, които са посочени, че са без необходимите етикети се доказва, че е имало такива. Навеждат се доводи, че от страна на административно-наказващия орган не е установено дали неналичието на етикети на някои от артикулите на стоките не се дължи на тяхното физическо самоотлепване под въздействие на температура, влага или лошо качество на залепващия материал, които не са зависими и контролируеми от търговеца. Относно наказанието, което е наложено на търговеца, че не е било изписано върху табела „работното време“ се твърди, че по делото е приложено фотокопие на табела, от която се вижда работното време на обекта. Навеждат се доводи, че от показанията на кмета на с. Малчика се установява, че на входната врата на магазина е имало и друга табела за работно време, върху която е била посочена изискуемата по закон информация.

В съдебно заседание касаторът  ЕТ „Йони – Ники 77“ със седалище и адрес на управление с. Малчика, обл. Плевен, ***, ЕИК 203761532, представлявано от И.Н.П., ЕГН **********, не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът Комисия за защита на потребителите РД – Русе, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура –Плевен дава заключение, че решението е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 2018-0044694/29.01.2018 г. на Директора на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД „Контрол на пазара“ към КЗП, с което  на „Йони –Ники“ ООД, с. Малчика за това, че при проверка на 10.10.2017 година в магазин за промишлени стоки в с. Малчика е установено, че в близост до входа на търговския обект липсва информация относно фирмата и адреса на управление, името и фамилията на лицето, отговорно за обекта и работно време на търговския обект – нарушение на чл. 8, ал. 1 от ЗЗП и на основание чл. 197 от ЗЗП е наложена имуществена санкция в размер на 500.00 лева и за това, че в обекта се предлагат стоки без етикети със задължителна информация на български език за производител и вносител, вид на стоката, нейните съществени характеристики – нарушение на чл. 89, ал. 2 от ЗЗП на основание чл. 198 от ЗЗП е наложено имуществена санкция в размер на 300.00 лева.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона. Не са налице необоснованост, тъй като първоинстанционният съд е обсъдил събраните писмени  доказателства и свидетелски показания, като при обсъждането на свидетелските показания е изложил подробни мотиви относно кредитирането на тези на длъжностните лица, извършили проверката и на свидетелите на касатора, които не са присъствали на проверката, които изцяло се споделят. Нарушенията са безспорно установени и решението е законосъобразно  следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила № 90/05.07.2018 г. по н.а.х.д. № 101/2018 г. по описа на Районен съд гр. Левски.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.