О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 1126

 

гр. Плевен, 05.09.2018г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на пети септември 2018г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 743/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на С.Б.А., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Белене срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ - София за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди , ведно със законната лихва за неблагоприятни битови условия, пренаселеност на килиите, липса на чиста вода и въздух и здравно обслужване. Искането е да се образува дело.

Ищецът е поискал предоставяне на правна помощ за процесуално представителство, за което е представил писмена декларация.

В тази връзка съдът е изискал и справка от Затвора – Белене. От представената информация е видно, че ищецът е осъден на наказание „лишаване от свобода“  в размер на 10 години при първоначално постановен строг режим. На 36 г. – в трудоспособна възраст, но не работи, не получава доходи от трудово възнаграждение. Ежемесечно получава превод на парични средства, като за последните месеци юли и август месечно е получил суми от порядъка на около 350 лв., за предходните месеци сумите са от порядъка на 140 лв. и по-малко. Семейно положение – женен, няма деца. Според медицинската справка – клинично здрав, без здравословни оплаквания. Не притежава движимо и недвижимо имущество.

         Ищецът не разполага с достатъчно средства за заплащането на адвокатско възнаграждение по смисъла на чл. 23 ал.3 от Закона за правната помощ.

Съдът е оставил исковата молба без движение, тъй като съдържанието й не отговаря на минималните изисквания за редовност съгласно чл. 127 ал.1 т.3,т.4 и т.5 от ГПК и чл. 128 т.2, т.3  от ГПК. На осн. чл. 129 ал.2 от ГПК е указал на ищеца в 7-дневен срок от съобщението: да внесе д.т. 10 лв. по сметка на АС – Плевен и да приложи платежния документ по делото; да посочи размера на претендираното обезщетение и периода на исковата претенция, в какво се изразяват неимуществените вреди; да конкретизира оплакванията си по т.2 относно качеството на храната; по т.5 относно местата за престой на открито – по какво не отговарят на изискванията; да посочи доказателства. Предупреден е и за последиците при неизпълнение на указанията.

Съобщението е редовно връчено лично на ищеца на 24.08.2018г. Указаният 7-дневен срок изтича на 31.08.2018г. вкл. (петък – присъствен ден). До тази дата и до постановяване на настоящото определение, ищецът не е внесъл дължимата държавна такса. Не е изпълнил и останалите указания. Така не е отстранил констатираните нередовности на исковата молба и не е очертал предмета на оспорване, поради което тя следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати на осн. чл. 158 ал.3 АПК вр. чл. 129 ал.3 ГПК.

Без конкретизация на обстоятелствата, на които се основава иска и посочване размер и период на претенцията от страна лично на ищеца,  предоставянето на правна помощ за процесуално представителство е безпредметно, защото адвоката не може да замести волята на ищеца, когато такава въобще не е конкретно формулирана.

Ето защо предоставянето на правна помощ по чл. 21 т.3 ЗПП не е оправдано от гледна точка на ползата, която би донесла на лицето, претенцията е очевидно необоснована, поради което на осн. чл. 24 т.1 и т.2 от Закона за правната помощ такава не следва да се предоставя.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство по делото.      

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на С.Б.А., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Белене срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ - София за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди , ведно със законната лихва за неблагоприятни битови условия, пренаселеност на килиите, липса на чиста вода и въздух и здравно обслужване.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 743/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :