ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1156

гр.Плевен, 13.09.2018 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на тринадесети септември две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 731/2018 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на Н.Д.М.,*** срещу писмо с изх. № 9400-2828(1)/18.07.2018 година на кмета на Община Долни Дъбник, с което  се отказва издаване на разрешение за отсичане на 5 броя черничеви дървета .

В жалбата се посочва, че отказът да се издаде разрешение за отсичане на 5 дървета черница, находящи се в имота на М. К. А., с. Крушовица е незаконосъобразен, тъй като дърветата нанасят вреди в имота на М., като увреждат ограда,тротоарни плочки и следва да бъде задължена М. К. да отсече дърветата. Моли за отмяна на отказа.

Представено е становище по жалбата от кмета на Община Долни Дъбник, в което се посочва, че жалбата е недопустима, тъй като не е налице административен акт, който подлежи на обжалване, тъй като това е уведомително писмо. Посочва се ,че е извършена проверка и е установено, че кметът на с. Крушовица е взел мерки за окастряне на дърветата, но отсичането им не е възможно, тъй като са черници и съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗОСИ са под особена закрила. Моли за оставяне без разглеждане на жалбата.

         Съдът като съобрази жалбата, становището на кмета на Община Долни Дъбник и закона, намира, че жалбата е недопустима, тъй като не е налице административен акт и М. няма правен интерес от оспорване.

         На 06.06.2018 година М. подава молба до кмета на с. Крушовица за премахване на 5 броя дървета черница и да се издаде заповед за отсичането им , както и на една черница на улицата. Посочва, че дърветата се намират в двора на М. К..

         На 08.06.2018 година кметът на с. Крушовица уведомява М., че е извършил проверка на място на 07.06.2018 година е установил, че дърветата са в двора на съседката й на 50 см. от границата, в зряла възраст е не могат да бъдат преместени. Посочва, че разрешение за преместване се издава на лице , което има обоснован интерес съгласно чл. 63, ал. 2 от ЗУТ и това е собственика, ползвател или при влязло в сила съдебно решение.

М. подава жалба до кмета на Община Долни Дъбник, в която посочва, че следва да се издаде разрешение за отсичане на 5 броя дървета, находящи се в съседния имот, които рушат тротоара, дувара й.

На 18.07.2018 година е постановено процесното писмо от кмета на Община Долни Дъбник, в което се посочва, че е извършена проверка по жалбата й и на 13.07.2018 година  е установено, че в имота, обитаван от М. А., с. Крушовица, ул. *** са засадени 5 броя дървета – черница в зряла възраст, които са в близост до общата регулационна линия, намират се на разстояние по-малко от 3 метра от общата дворищно-регулационна линия, в добро състояние, клоните са окастрени и не създават опасност, но поради зрялата си възраст те могат да бъдат преместени.

Представени са данни от органа, че имотът, в който се намират дърветата е собственост на П. Т. Г., съгласно нот. акт № 109, д. 9849/2007 година.

Съгласно чл. 5, ал. 10 от Наредба за опазване на околната среда в Община Долни Дъбник  разрешение за премахване на дълготрайна дървесна растителност в границите на населените места на Общината се издава съгласно Наредба № 1 от 10.03.1993 година за опазване на озеленените площи и декоративната растителност в случаите на чл. 19 от същата.

Член 19 , ал. 1 от Наредба № 1 /10.03.1993г. постановява, че общинската дълготрайна декоративна растителност и картотекираните дървета и храсти в частни имоти могат да се преместват, отсичат или изкореняват въз основа на писмено разрешение от кмета на общината, съгласно чл. 24  вр. чл. 25 от Наредбата дълготрайната дървесна и храстова растителност в частните имоти се опазва от собствениците т.е. разрешение следва да бъде издадено по заявление, подадено от собственика.

В случая молбата до кмета на с. Крушовица от М., която не е собственик на имота, в който се намират 5-те броя дървета  има характер сигнал и тъй като кметът на общината е компетентен орган да се произнася по искане за преместване, отсичане на дървета  и храсти, то писмото му от 18.07.2018 година има характер на решение по сигнал, а съгласно чл. 124, ал. 2 от АПК решението не подлежи на обжалване.

Съгласно нормата на чл. 147, ал. 1 от АПК, право да обжалва административния акт има лицето, което пряко и непосредствено е засегнато от него. От друга страна, абсолютна процесуална предпоставка за атакуване на административен акт пред съда е наличието на интерес от обжалване. Интересът трябва да е правен, т. е. обжалването следва да е насочено към премахване на неблагоприятни правни последици, респ. към предотвратяването им или към постигане на положителни правни резултати. Освен това интересът трябва да е личен и пряк, т. е. административният акт да засяга правната сфера на жалбоподателя като непосредствено отнема, изменя или ограничава права или противозаконно създава задължения за жалбоподателя или създава права на трето лице, с което уврежда жалбоподателя. М. иска да бъде разпоредено издаване на разрешително за премахване на 5 броя дървета в друг имот т.е. да бъдат засегнати права и интереси на собствениците на имота, като с оглед характера на производството, то същата не може да бъде титуляр на разрешителното, тъй като дърветата са в частна собственост и следва разрешително да бъде издадено на собствениците при подадено заявление и жалбите й имат характер на сигнал, както бе посочено по-горе и няма правен интерес от оспорване на писмото от 18.07.2018 година на кмета на Община Долни Дъбник, тъй като то не я прави участник в производството по издаване/съответно отказ за издаване на разрешение, каквото производство не е инициирано от собствениците на имот в с. Крушовица, ул. ***.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т.1 вр. т. 4 от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на Н.Д.М.,*** срещу писмо с изх. № 9400-2828(1)/18.07.2018 година на кмета на Община Долни Дъбник, с което  се отказва издаване на разрешение за отсичане на 5 броя черничеви дървета .

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 731 по описа за 2018 година на Административен съд Плевен.

Препис от определението да се връчи на Н.М. ***.

Определението подлежи на обжалване пред върховен административен съд с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

 

 

 

СЪДИЯ: