ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1102

гр.Плевен, 28.08.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  двадесет и осми август две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                        

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдия Кънева адм. дело № 730/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

От Административен съд Стара Загора е изпратена по подсъдност искова молба подадена от л.св.Й.А.Й., изтърпяващ наказание в затвора Белене,  против затвора Белене за присъждане на обезщетение в размер на 20000лева за нанесени вреди от нечовешки битови условия в затвора.

В исковата молба се твърди, че в качеството на потърпевш по възникнали здравословни проблеми в периода м.юни 2017г. до момента и неадекватно лекуване по вина на управата на затвора л.св.Й. иска да бъде образувано дело и да осъди затвора Белене да му изплати обезщетение за нанесени вреди, като адекватната сума е в размер на 20000лева. Твърди, че в затвора се намира в килия, която не отговаря на закона по изискванията за квадратура/брой хора. Твърди, че вишките са изключително стари, дюшеците изпокъсани и вмирисани, пълни с дървеници, които денонощно го хапят, а адекватно лечение не му е дадено. Твърди също, че от мръсната питейна вода има болки в отделителната система. Сочи, че  изброените фактори водят до физическо изтощение, безсъние,  нервна раздразнителност, обезводняване, допълнителни финансови разходи.

При проверка редовността на исковата молба съдът е указал на л.св.Й., в 7-мо дневен срок от съобщението, да отстрани нередовностите като посочи надлежен ответник съобразно разпоредбата на чл.205 от АПК, видът на вредите (имуществени или неимуществени) за всяко едно от твърденията – влошено здраве вследствие наличие на дървеници и влошено здраве вследствие мръсна питейна вода, както и несъответстваща на закона квадратура на килията; като за всяко едно от твърденията посочи размерът на претендираното обезщетение, което е в общ размер на 20000лева, както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева. На лицето са указани последствията от неизпълнение на дадените указания.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Съобщението за отстраняване нередовностите е връчено лично на л.св.Й. на 17.08.2018г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 24.08.2018г. – петък, работен ден. В указания срок и до настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания, исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба подадена от л.св.Й.А.Й., изтърпяващ наказание в затвора Белене,  против затвора Белене за присъждане на обезщетение в размер на 20000лева за нанесени вреди от нечовешки битови условия з затвора.

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №730/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.Й..

 

                                                                                                          СЪДИЯ: